Azure nedir? sorusunun yanıtlarına göz atmak bulut bilişim uygulamaları ve platformlarının; işletmelerin çalışma şekillerinde yarattığı devrimi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
İnternet üzerinden yazılım ve hizmetleri çalıştırmak ve yönetmek için bulut altyapılarının kullanılması anlamına gelen bulut bilişim; makine öğrenimi, veri analizi, depolama ve yedekleme, uygulamaların oluşturulması, test edilmesi ve web sitelerinin barındırılması gibi çeşitli amaçlar için kullanılır.
Veri merkezlerinde yer alan sunucular ve özel ağlar gibi çeşitli bileşenlerin her birini ayrı ayrı satın alınması küçük ve orta ölçekli işletmeler için çok pahalı ve risklidir. Çok sayıda sunucu içeren devasa veri merkezlerine sahip Azure’un bunun gibi bir çok bilişim sorununa nasıl çözümler sunduğuna birlikte bakalım:
Microsoft Azure Nedir?
Azure; Microsoft tarafından sağlanan bulut hizmetlerine ve kaynaklarına erişmenize ve bunları yönetmenize olanak tanıyan bir bulut bilişim platformudur.
Microsoft Azure hizmetleri, şirket içi sunucuları buluta taşımaktan çok daha fazlasını kapsar. Azure, işletmelerin ve bir uygulama oluşturmak isteyenlerin kullanabileceği sanal makineler, SQL Veritabanları, Active Directory Domain Servisi gibi 200’den fazla bulut tabanlı bilgi işlem hizmeti sunar. Bu, bir uygulamaya veya hizmete ihtiyaç duyduğunuzda ekibinizin her seferinde sıfırdan başlamasına gerek olmadığı anlamına gelir.
Ana rakibi AWS’den çok sonra 1 Şubat 2010’da piyasaya sürülen
ve tüm bulut platformları içinde en yüksek veri merkezi sayısına sahip olan Azure’un 140 ülkeye yayılmış 54 adet veri merkezi bulunmaktadır. Bunların dışında iki adet veri merkezinin bölgesi de gizli tutulmaktadır.
Uygulamaları sorunsuz bir şekilde yönetmenize ve dağıtmanıza yardımcı olan Azure hizmetleri, dört farklı bulut bilişim modeli sunar: IaaS, PaaS, SaaS ve sunucusuz model.
İşletmeler, IaaS (Hizmet Olarak Altyapı) yaklaşımı ile Azure’un tüm bilgi işlem ve ağ ihtiyaçlarının sorumluluğunu üstlenmesine izin verebilir veya PaaS (Hizmet Olarak Platform) modeli aracılığıyla kendi mevcut ağlarına bulut özellikleri eklemeyi tercih edebilir.
Azure’un IaaS ve PaaS hizmetlerinin kombinasyonu, işletmelerin altyapılarını dış kaynak olarak kullanmalarına ve kolaylıkla web veya mobil uygulamalar oluşturmalarına olanak tanır.
Çok sayıda veritabanları, diller, çerçeveler ve işletim sistemlerini destekleyen Microsoft Azure, bulut bilişim hizmetlerini üç farklı şekilde sunar:
Genel Bulut (Public Cloud)
Kaynakların bulut “kiracıları” olarak bilinen diğer kuruluşlarla paylaşıldığı en popüler bulut bilişim türüdür. Genel bulutu seçen müşterilerin, donanım kurulumu, ağ oluşturma, güvenlik, sermaye maliyetleri gibi konularda endişelenmesine gerek kalmaz.
Özel Bulut (Private Cloud)
Yalnızca bir müşteri için ayrılmış özel bir bilgi işlem kaynağı kümesinden oluşur. Sunulan iki seçenek; Azure’un, donanımı konumunuzda barındırmak ya da Azure bulut platformunda barındırılan özel donanımları kullanmaktır.
Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)
Hem genel hem de özel bulutların avantajlarından yararlanmak için Azure, müşterinin özel ve genel bulutlar altında dağıtılması gereken kaynağa karar verebileceği karma bir seçenek sunar.
Microsoft Azure’un Avantajları Nelerdir?
- Azure’un en belirgin avantajı, kuruluşunuzun bulut tabanlı iş yüklerini çalıştırmak için gereken donanımın satın alınması, yapılandırılması, bakımı ve onarımı gibi büyük sorumluluklardan sıyrılmasını sağlamasıdır. Azure Bulut’a geçiş, BT ekiplerinizi ağınızı yeniden tasarlama, optimize etme, tehditleri araştırma ve yeni güvenlik stratejileri uygulama gibi temel rollerinden özgürleştirir.
- Azure, mobil uygulamalar geliştirmek, IoT cihazları tasarlamak, çevrimiçi depolama ve veri tabanı kaynaklarına bağlanmak isteyenler için de çok sayıda ürün ve hizmet sunar.
- Azure’un temel amacı yapılandırılmış veya yapılandırılmamış büyük miktarda veriyi depolamaktır. Azure; bulut tabanlı bilgi işlem altyapısı, yerleşik yük dengeleme ve sanal bir anahtarla donanım yükseltmeleri gibi şirket içi sunucu yapılandırmasıyla kolaylıkla başaramayacağınız artılara sahiptir. Ayrıca, ağ düzeyinde sanal makineleri kilitleyen, erişim için belirli isteklerin onaylandığı durumlar dışında gelen trafiği engelleyen bazı güvenlik özelliklerini de içerir. RBAC (Rol Tabanlı Erişim Kontrolü), Güvenlik Duvarı ayarları, Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM)) ile erişim kısıtlaması sağlar.
- Azure, tahmine dayalı analitik gerçekleştirmek ve kullanışlı algoritmaları tanımlamak için bir dizi araç kullanmaktadır. Azure Machine Learning hizmeti, şirket içinde kullandığınız çerçevelerin ve araçların aynısını kullanarak makine öğrenimini hibrit ortamlarda veya doğrudan bulutta oluşturmayı, eğitmeyi ve dağıtmayı mümkün kılar.
- Azure, hizmetlerinin çoğu için minimum % 99,95 kullanılabilirlik seviyesi sağlar. Bu, herhangi bir kesinti olmadan çalışması gereken uygulamalar için oldukça elverişli bir orandır.
- Azure’un kuruluşlara iş yüklerine göre ihtiyaç duyulan esnekliği sunabilmesi; hizmet talebine göre ölçeklendirme özelliği ile mümkündür.
- Azure’un kullandıkça öde fiyatlandırması, kuruluşların BT bütçelerini daha iyi yönetmelerine ve yalnızca ihtiyaç duydukları kadar hizmet satın almalarına olanak tanır.
- İşletmelerin, Azure tarafından sunulan SQL ve NoSQL hizmetleriyle veri odaklı kararlar almaları ve zaten mevcut olan verileri derinlemesine incelemeleri kolaylaşır.
Popüler Azure Hizmetleri ve Ürünleri
Azure, Kubernetes dağıtımından Blockchain hizmetlerine burada yer veremeyeceğimiz kadar çok ürün ve hizmet sunmaktadır. 2020’de en çok ön plana çıkan çözümlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Azure VM (Sanal Makineler)
Temel Azure hizmetlerinden biridir ve kullanıcılara birkaç saniye içinde Azure bulut üzerinde Linux veya Windows tabanlı VM’leri özelleştirme, oluşturma, dağıtma, çalıştırma ve yönetme seçeneği sunar.
Sanal makineler, kritik iş yüklerinin yönetilmesinde ve yüksek performanslı uygulamaların çalıştırılmasında önemli rol oynar. Azure tarafından sunulan farklı VM türleri arasında bellek açısından optimize edilmiş olanlar, işlem için optimize edilmiş olanlar, seri üretilebilir sanal makineler ve genel amaçlı sanal makineler bulunur.
Azure DevOps
Pazara sunulan ilk Azure bulut hizmetlerinden biridir. Azure DevOps, çeşitli araçlarla çalışmanızı planlamanıza, izlemenize olanak tanır. Çok sayıda geliştirme hizmeti sayesinde daha akıllı planlama ve daha iyi işbirliği sağlar.
Azure Pipelines, CI / CD ile sorunsuz bir şekilde derleme, test etme ve dağıtmayı kolaylaştırır. Ayrıca, test etmek ve gönderme amacıyla Azure Test Planı’nı ve paketlerini geliştirme ekibinizle paylaşmanızı sağlayan Azure Artifacts’ı kullanabilirsiniz. Azure Repos ile gelişmiş dosya yönetimi sayesinde daha iyi kodlar oluşturabilirsiniz.
Azure Cosmos DB
Azure tarafından sunulan en popüler bulut bilişim hizmetlerinden biridir. Bu NoSQL veritabanı hizmeti, milisaniye cinsinden tek basamaklı yanıt süreleri sağlamak için tasarlanmıştır.
Cosmos DB, kurumsal düzeyde güvenliğin yanı sıra SQL, MongoDB ve Cassandra için API’ler sayesinde kuruluşlara uygulamaları daha hızlı geliştirme yolunu açar. Otomatik ölçeklendirmeyi kolaylaştıran bu hizmet, anlık sınırsız esneklikle iş sürekliliğini garanti eder. Ayrıca, işletmenizde operasyonel veriler hakkında gerçek zamanlı içgörüler elde etmenizi sağlar.
Azure Active Directory
Yöneticiler için sorunsuz bir ortam oluşturan bu hizmet, aynı anda oturum açan kullanıcılar için kullanıcı kimliği ve şifre yönetimini kolaylaştırır. Kullanıcıları potansiyel kimlik hırsızlıklarından korumak amacıyla çok faktörlü kimlik doğrulama ve güvenli erişim sağlar.
API Yönetimi
Bu hizmet, API’leri hem dahili hem de harici müşterilere yayınlamakla ilgilenen işletmeler için özel olarak tasarlanmıştır. Bu hizmet aynı zamanda dahili ekiplerinizin ve müşterilerinizin API’yi keşfetme şeklini de iyileştirir.
Azure CDN (İçerik Dağıtım Ağı)
Web uygulamaları, Azure bulut hizmetleri ve depolama dahil olmak üzere bir dizi başka hizmetle entegre çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Yükleme sürelerini azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlar. İçerik dağıtım ağında bulunan herhangi bir tehdidi en aza indiren ve ortadan kaldıran güçlü güvenlik özelliklerine sahiptir.
Azure Backup (Yedekleme)
Şirket içi verileri bulutta yedeklemekte zorlanan işletmeler arasında oldukça popülerdir. SQL iş yüklerinizi, sanal maknelerinizi, hassas verilerinizi koruyan şifreli bir yedekleme çözümüdür. Tek tıklamayla yedekleme özelliğine sahiptir.
Azure Logic Apps
Kısa sürede güçlü entegrasyon çözümleri oluşturmanıza yardımcı olur. Tüm iş akışını otomatikleştirir ve iş açısından kritik uygulamaları birbirine bağlar. Görsel iş süreçleri oluşturmanızı ve aynı anda çok çeşitli SaaS uygulamalarıyla entegre olmanızı kolaylaştırır. Entegrasyon zorluklarını önemli ölçüde azaltan bu hizmet, EAI, B2B / EDI otomasyonunu da güçlendirir.
Azure Site Recovery (Site Kurtarma)
İş sürekliliğinin korunmasını kolaylaştırır. Kurulumu kolay, maliyeti düşüktür. Kesinti süresini en aza indirmenizi sağlar.
Azure Botları
İşletmelerin bot geliştirmesini kolaylaştıran Azure Bots hizmeti, en sevilen Azure hizmetlerinden biridir. Kendi sanal asistanınızı soru-cevap tabanlı bir bot şeklinde kolaylıkla oluşturmanızı sağlar. En iyi yanı, müşteri deneyimini ve etkileşimli öğrenmeyi geliştirmek amacıyla bu bota güçlü yapay zeka entegre edebilmenizdir. Botunuzu Skype, Cortana, Messenger gibi letişim kanallarına entegre edebilirsiniz.
Azure IoT Hub
Azure kullanıcılarının IoT cihazlarından veri toplamasına ve cihazlara komut ve ilkeler göndermesine olanak tanır.
Azure Nasıl Kullanılır?
Azure aboneliklerini ve kaynaklarını yönetmek için birincil arabirim Microsoft Azure Portal’dır. Bu, çalışan hizmetler hakkında bir bakışta bilgi sahibi olabileceğiniz özelleştirilebilir bir pano ve yeni Azure kaynaklarını eklemek, yapılandırmak ve dağıtmak için bir arabirim içerir.
Azure Portal’da, Azure Resource Manager’ı kullanarak kaynakları gruplar halinde dağıtabilir, yönetebilir ve izleyebilirsiniz. Yinelenen görevler için Azure PowerShell ve Azure Komut Satırı Arabirimini (Azure CLI) kullanabilirsiniz.
Panoyu kullanarak, günlükleri sorgulama ve analiz etmek gibi Azure tabanlı uygulamaların ve altyapının çalışmasını ve performansını izleyebilirsiniz. Kritik koşulların bildirimlerini almak için uyarılar ayarlayabilir ve kullanıcı tanımlı tetikleyicilere göre otomatik eylemler atayabilirsiniz.
Azure Güvenlik Merkezi, bulut tabanlı kaynaklarınızın en iyi güvenlik uygulamalarına göre analizinden elde edilen sayısal bir puan sağlar. Bu puana dayalı olarak AI tabanlı hizmet, güvenlik açıklarını gidermeye ve bu kaynakları tehditlere karşı güçlendirmeye yardımcı olacak öneriler sunar.
Maliyet Yönetimi Merkezi ise kullanıma dayalı maliyetleri analiz etmenize, istenmeyen bütçe sürprizlerinden kaçınmak için uyarıları yapılandırmanıza olanak tanır.
Microsoft Azure’un Maliyeti Nedir?
Azure hizmetlerinin çoğu, kullandıkça öde modeline göre faturalandırılır. Maliyetleri önemli ölçüde azaltan bir yıllık veya üç yıllık rezervasyonlar satın alarak indirim alabilirsiniz. Azure Portal, yeni bir kaynak eklediğinizde maliyet tahminleri sunar.
Azure hizmetlerini denemek isteyenler, ilk ay için 200 $ değerinde kredi içeren ücretsiz bir hesaba kaydolabilir ve ilk yıl için bir çok popüler hizmete ücretsiz erişim sağlayabilir.
Ayrıca Visual Studio abonelikleri, BizSpark veya Microsoft İş Ortağı Ağı üyeleri aylık Azure kredisi sağlamaktadır.
Her tür domain, hosting ve sunucu ihtiyacınız için sitemizdeki canlı destek butonlardan bilgi edinebilirsiniz.
Özet
Azure, işletmelerin bulut bilişimle ilgili zorlukların üstesinden gelmesini sağlayan ürünleri ve hizmetleriyle ünlüdür. Bunlar finans, üretim, perakende, sağlık ve benzeri sektörlerdeki kuruluşlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özetle Azure nedir? sorusunu kapsamlı cloud tabanlı çözümler koleksiyonu şeklinde yanıtlayabiliriz.