Blog Nasıl Açılır?

Kişisel bakış açısıyla yazılan ve okuyucularla bağlantı kurmayı sağlayan web sayfalarına blog adı veriliyor.

Site kurmak blog yoluyla okuyucuyla bağlantıda olmanıza; fikirlerinizi insanlarla paylaşmanıza, onlara ilham vermenize, tecrübelerinizi aktararak onları bilgilendirmenize ve gönderilerinizi okuduktan sonra yazdıkları yorumlar sayesinde takipçilerinizle etkileşime geçmenize olanak sağlıyor.

Hatta takipçilerinizin güvenini kazanmayı başarabilirseniz, haftada sadece birkaç saatinizi ayırarak blogunuzdan para kazanmanız bile mümkün.

Bir bloga sahip olmak için çok iyi bir yazma yeteneğinizin olması şart değil!

İnsanlar genellikle kişisel bir bakış açısı elde etmek için blogları okuduğundan, bloğunuzu resmi olmayan bir dille ve konuşma tarzıyla yazmanızın sakıncası yok.

Ayrıca, başarılı bir blog sahibi olmak için konunuzda uzman olmanız gerekli değil çünkü takipçierinizin derdi; bir bilim adamından seyahat önerisi ya da yemek tarifi almak değil, blog yazarının yaşadığı deneyimler, yaptığı hatalar, karşılaştığı sorunlar ve elbetteki önerileri.

Bloğunuzda en iyi bildiğiniz, en çok sevdiğiniz konulardan bahsederseniz okuyucularınızın ilgisini çekmeniz kolay olur. Bu nedenle başarılı bir blogger olmak istiyorsanız, hangi konuda blog açmak istediğinizi düşünürken en çok tutku duyduğunuz alanlara odaklanmanız önemli.

Bloğunuz muhtemelen paparazzileri peşinize takacak kadar sizi ünlü yapmayacaktır ancak başarılı bir bloggerın, kitap ve film anlaşmaları yapması da şaşırtıcı değil.

Neden Blog Sahibi Olmalısınız? ❤

⦁ Tutkularınızı ve deneyimlerinizi paylaşmak için
⦁ Online bir özgeçmişe (cv) ya da portfolyaya sahip olmak için
⦁ Para kazanmak için
⦁ Günlük yazmak ya da anılarınızın albümünü yapmak için
⦁ Tecrübelerinizi anlatarak insanlara yardımcı olmak için
⦁ Gurur duyacağınız içeriğe sahip bir blogger olmak için
⦁ Markanızı büyütmek için
⦁ Uzmanlığınızı yansıtarak iş ve kariyer fırsatları yaratabilmek için
⦁ Sizin gibi düşünenlerle bağlantı kurmak için
⦁ Okuyucularınıza ilham vermek için
⦁ Yazacağınız konularla ilgili araştırmalarınız sayesinde derinleşmek ve kültürel olarak gelişmek için
⦁ Hayatınıza anlam kazandırmak için
⦁ Ünlü olmak için
⦁ Dilediğiniz bir konuda farkındalık yaratmak için
⦁ Katıldığınız bir kurstan öğrendiklerinizle ilgili notlar almak için

Ayrıca, bloğunuz büyüdükçe özgüveninizin de büyüdüğünü görebilir, okuyucu yorumlarıyla bakış açılarınızın geliştiğine şahit olabilirsiniz.

Trafik Çekme Potansiyeli Olan Blog Fikirleri

Hangi konuda blog açmalıyım? Bu zor bir soru ama doğru cevaplandığında bloğunuz ummadığınız kadar popüler olabilir.

Google Trends ve anahtar kelimelerin aranma hacmini gösteren SEMrush gibi SEO araçları kullanarak meraklılarına hitap eden niş bir konu bulabilir ve onlara ihtiyaç duydukları cevapları verebilirsiniz.

Bloğunuzun ne hakkında olacağı konusunu netleştirmenize yardımcı olmak için sizleri blog fikirilerinden oluşan uzun bir listeyle başbaşa bırakıyoruz.

Araştırırken ve yazarken sıkılmayacağınız ve ilginizin uzun süre canlı kalabileceği bir blog fikriyle bir kaç dakika içerisinde karşılaşmanız dileklerimizle…

  1. Nasıl Yapılır? konulu kılavuz niteliğinde içerikler
  2. Belirli bir diyete uygun tarifler
  3. Yeni başlayanlar için rehberler (Online Pazarlamaya Giriş, Photoshop Dersleri gibi…)
  4. Dekorasyon
  5. Uzmanların bilgilerini içeren röportajlar (yüzyüze görüşmenize gerek kalmadan e-mail ile sorularınızı iletebilirsiniz)
  6. İyiliğe odaklanmış yardım aktiviteleri
  7. Ürün incelemeleri (En yeni versiyonlardan, artılarından, eksilerinden ve fiyatlarından bahsedebilirsiniz, markalarla satış ortaklığı anlaşmaları yapıp bu şekilde gelir akışı elde edebilirsiniz)
  8. Fotoğrafçılık
  9. Bloğunuzun konusuyla alakalı son dakika haberleri için bir tartışma platformu oluşturabilirsiniz.
  10. Sorun giderme kılavuzları ve ipuçları
  11. Yarışmalar
  12. Türkçe-Yabancı Dil Öğrenme
  13. Bisiklet türleri, pizza yapmanın 3 farklı yolu, 7 ilginç otel gibi Listeler içeren blog yazılarından oluşan bir blog
  14. Tavsiyeler (Üniversiteyi yeni kazananlara öneriler, ilk kez anne olacaklara tavsiyeler…)
  15. En iyi listeleri içeren yazılardan oluşan bir blog (2020’nin en iyi X’leri, Tüm zamanların en iyi X’leri…)
  16. Çarpıcı istatistikler içeren infografikler
  17. Sağlık ve fitness
  18. Zaman kazanmaya odaklı kısa yollar (Temizlik tüyoları, dikiş teknikleri…), üretkenliği artıracak tüyolar (Başarılı olmanın sırrı, hedefinize ulaşmak…)
  19. Seyahat
  20. Tarih ve Arkeoloji
  21. Sosyal medyada paylaşılacak kadar komik içerikler
  22. Finans
  23. Çocuk yetiştirme önerileriyle dolu anne-baba blogları
  24. Dijital Pazarlama Stratejileri
  25. Konser, sinema gibi etkinlik duyuruları
  26. Kişisel Gelişim
  27. Küçük işletmeler için teknoloji kullanımı (Google Docs, CRM, kredi kartı işlemleri, QR Kodları)
  28. Otomotiv
  29. Sektörünüzle ilgili yaygın mitler hakkında açıklamalar yazıp faydalı ve kullanılabilir bilgilerle dolu makaleler hazırlayabilirsiniz (X hakkında doğru bilinen yanlışlar gibi).
  30. Bitki bakımı
  31. Etkileyici bir anlatım tarzıyla yazılan ve duygulandıran kişisel hikayeler okunma oranı yüksek bir bloğa dönüşebilir.
  32. Bilişim
  33. SEO taktikleri
  34. Spor

Blog Açmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Blog açmak için bloğunuzun bir adresinin olabilmesi için bir alan adı (domain) belirlemeniz ve içeriğinizin depolanması ve yayınlanması için bir hosting paketi satın almanız gerekir.

Blog ya da bir web sitesinin var olabilmesi için adı mutlaka tescil ettirilmelidir. Domain satın almak denen bu işlem için kaydettirilecek bir domain yani bloğunuzun adresini oluşturacak bir isim bulmanız gerek.

Bloğunuz için bir isme karar vermeden önce Domain Nedir? Doğru Domaini Nasıl Seçeriz? adlı yazımızı okumanızı öneririz.

Potansiyel okuyucularınızın bloğunuzun adını gördüğünde, ne ile ilgili olduğuna dair bir fikre sahip olması önemli.

Bu nedenle blogda yayınlamak istediğiniz ilgi alanlarınız, hobileriniz ya da deneyimleriniz; bloğunuzun adına dahil edeceğiniz kelimelerden el sallamalı:)

Eğer çok farklı konularda yazmak istediğiniz bir kişisel blog istiyorsanız, kendi isminizi kullanmanız da önerilir.

Bloğunuzun adına karar verdikten sonra .com, .net, .site, .blog, .istanbul, .xyz, .life gibi uzantılardan hangisini seçeceğinize de karar vermelisiniz. Bunun için de belirlediğiniz blog adının; daha önce alınıp alınmadığını ve bu uzantılardan hangileri ile alınabilir olduğunu domanin sorgulama sayfamızdan kontrol etmelisiniz.

YENİLENEN TURHOST DOMAİN SORGULAMA ARACI, ALAN ADINIZIN SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA UYGUN OLUP OLMADIĞINI DA GÖSTERİR!

Belirlediğiniz alan adını yukarıda görünen domain sorgulama çubuğuna yazdığınızda ve sorgula butonuna bastığınızda; alan adınızın farklı uzantılarla listelendiği ve kayıt ya da transfer butonlarının bulunduğu alttaki gibi bir ekranla karşılacaksınız:

Yenilenen Turhost domain sorgulama aracı, alan adınızın sosyal medya hesaplarında uygun olup olmadığını da gösterir!

Karşısında + KAYIT yazan alan adı henüz kimse tarafından kapılmamıştır! Eğer almak istediğiniz alan adının karşısında TRANSFER yazan mavi bir kutu varsa bu domain şu an başkanın adına kayıtlıdır yani müsait değildir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-29.png

Aklınızdaki alternatif domainler için yukarıdaki araçla sorgulamalar yapıp müsait olan alan adını netleştirin. Henüz satın alma işlemini yapmayın, bu aşamada sadece alan adınızı netleştirmeniz yeterli!

Gelelim Hosting Konusuna!

Sunucu denen gelişmiş bilgisayarlarda sitenizin içeriğinin depolanacağı alanı kiralamak anlamına gelen hosting, bloğunuzun kesintisiz olarak yayınlanabilmesi için mutlaka almanız gereken bir hizmettir.

Hosting firmalarının sunduğu; depolama alanı, RAM, CPU, güvenlik sertifikası, yedekleme, gibi özelliklere göre farklılık gösteren hosting paketlerinden birini web sitenizin ihtiyaçları doğrultusunda seçmeniz önemlidir. Bloglar için genellikle 1 GB RAM (bellek) ve 1 ya da 2 CPU (işlemci) yeterli olmaktadır.

Paylaşımlı hosting paketleri; çok sayıda web sitesinin aynı sunucuda barındırılması ve sunucu kaynaklarının ortak kullanılması nedeniyle bloglar için oldukça uygun fiyatlı seçeneklerdir.

Zamanla trafiğinizin ve sitenizin ihtiyaçlarının artması nedeniyle başka bir hosting paketine geçebilirsiniz.

Son adım olan bloğunuzun içeriğini hangi araçla yöneteceğiniz konusuna da kısaca değinip blog sahibi olmanız için gereken adımları ekran görüntüleri ile anlatmaya geçebiliriz:

CMS denen içerik yönetim sistemlerinin en popüleri, içeriğinizi kolaylıkla bloğunuza eklemenizi sağlayan WordPress‘tir.

Eğer 60 milyondan fazla insanın yaptığı gibi sitenizi WordPress ile hazırlamak isterseniz, hosting paketinizin WordPress uyumlu olmasına, hatta tek tıkla WordPress kurulumu içermesine dikkat etmelisiniz.

Bloğunuzu WordPress, Joomla, Drupal gibi hangi içerik yönetim sistemi (CMS) ile yöneteceğinize karar vermek için aşağıdaki yazımızı okumanızı öneririz;

Ayrıca domain + hosting + CMS; hepsinin birleştiği özel bir paket olan Turhost Site Kur ile bloğunuzu 5 dakika içerisinde hazırlamanız da mümkün!

Hangi hosting paketini seçeceğinize destek birimimizle görüşerek karar verebilirsiniz.

3 Adımda Blog Nasıl Açılır?

Web sitenizin yayına hazır olması için uygulamanız gereken üç basit adım Blog sitesi nasıl açılır? sorusunun tam olarak karşılığıdır: Hosting hizmeti ve domain satın alıp içeriğe odaklanmak! Aşağıdaki adımları takip ederek hayalinizde bloğa 5 dakika içinde sahip olabilirsiniz!

İLK ADIM: Hosting paketi ve domain seçmek

WordPress ile bloğunuzu oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki WordPress Hosting paketlerinden birini seçiniz.

Seçtiğiniz paketi için WordPress hosting SATIN AL butonuna bastığınızda açılan ekran aşağıdaki gibidir.

Ekranın üstünde seçmiş olduğunuz WordPress Hosting paketinin adı görünecektir. Az önce netleştirdiğiniz site adresini yani müsait olan alan adını sorgulama çubuğuna yazıp Kaydet ve Kullan butonuna basınız.

İKİNCİ ADIM: Ödeme İşlemleri

Ödeme döngüsünü belirleyip Siparişi Tamamla butonuna basınız. Aşağıdaki ekranı göreceksiniz. Devam Et butonu ile müşteri kayıt ve giriş sayfasına geçeceksiniz. Gerekli bilgileri girip ödeme aşamasına geçebilirsiniz.

İlk açılan ekran kredi kartı ödeme ekranıdır, ancak sadece kredi kartı ile değil, ATM’den, Garanti internet şubesinden ya da Havale-EFT ile de ödeme yapabilmenizi sağlayan bir sisteme sahiptir.

Detaylandırarak anlattığımız için aşamalar size uzun gelmiş olabilir ancak aslında sadece birkaç tıklamayla Domain ve hosting adımlarını halletmiş olacaksınız! Şimdi gelelim içeriğimizi eklemek için WordPress’i kurmaya:

SON ADIM: WordPress Kurulumu

Turhost müşteri panelinize girip “Hizmetler > Hizmet Listesi” sekmesine tıklayın. Aktif olan hosting paketinizin sağ tarafında bulunan “Yönetim” butonuna tıklayın.

Açılan sayfada sol menüde bulunan “WordPress Yönetimi” sekmesine tıklayarak otomatik WordPress kurulumunu gerçekleştirin.

Üç adımı da tamamladığınıza göre artık bloğunuzun tasarımı için neler yapabileceğinizi araştırmaya başlayabilirsiniz.

Blog açma adımları için destek birimimizden yardım alabilirsiniz.

Blog Tasarımı Nasıl Yapılır?

Kullanacağınız içerik yönetim sistemine karar verdikten sonra; bloğunuzun konusuna uygun, işlevsel ve şık bir tasarıma sahip olması için uygun bir tema seçmeniz gerekir.

Eğer bloğunuzu WordPress ile yönetmeyi düşünüyorsanız, sayıları 5000’i aşan WordPress temaları arasında; hızlı, SEO uyumlu ve her türlü ekrana duyarlı bir tema seçmenizi kolaylaştıracak yazılarımızı okuyabilirsiniz:

Ücretsiz WordPress temaları küçük çaplı bloglar için yeterli olabilir ama profesyonel ve daha modern bir tema istiyorsanız ThemeForest gibi sitelerden ücretli bir tema seçmeniz önerilir.

Başarılı Bir Blog Sahibi Olmanın Sırları

Başarılı bir blog sahibi olmanın sırları arasında en başta motivasyonunuzun yüksek olması için amacınızı netleştirmek, hedef kitlenizi tanımak ve blog yazmaya uzun süre devam etmek gibi kriterleri sayabiliriz.

Blog açma amacınızı netleştirin!

Blog sahibi olurken motivasyonunuzun ne olduğu; bu denizde iyi bir yüzücü olmanızı etkileyecektir. Bloğunuzun içeriği ile kimlere yardım edebileceğinizi düşünüyorsunuz? Başkalarına ilham vermek ya da bildiklerinizi öğretmek gibi amaçlarınız olabilir. Nedeni ne olursa olsun, bu bilinçle bir blog açmak süreci çok daha kolaylaştıracaktır.

Başkalarının sizinle aynı konuda önceden bloglar açıp yazmış olmaları önemli değil, oyuna sonradan katılmak, söylemek istediklerinizle ilgilenen bir kitleye yazdığınız sürece sorun olmayacaktır.

Kitlenizi tanıyın!

Yazdıklarınızı okuyanlar tam olarak ne düşündüklerini bildiğinizi, onları ve ihtiyaçlarını anladığınızı hissetmeli. Bu nedenle hedef kitlenizi tanımanız ve iyi anlamanız çok çok önemli.

Benzer konularla ilgili bloglardaki yorumlara göz atarak, sosyal medya hesaplarınızdan anketler yaparak kitlenizi tanıyın!

Bloğunuzun Konusu

Web siteniz ne hakkında olursa olsun çok fazla değer yaratmanın anahtarı, tutkularınızdan birinin veya hayattaki en büyük ilgi alanlarınızdan birinin etrafında içeriğinizi temellendirmenizdir.

Böylece yorulmadan, sıkılmadan daha iyi içerikler oluşturmaya devam edebilirsiniz.

Ancak kitlenizin bütçe potansiyeli ve seçtiğiniz konunun pazar talebi göz önünde bulundurulursa, ve bunlara göre nişinizi seçerseniz başarılı olma ihtimaliniz çok daha yüksek olur!

İçeriklerinizin Konusu

İçerikleriniz çok sayıda insana yardım etme olasılığı yüksek olan ve sosyal medyada yer alma ihtimali fazla olan konulardan oluşmalı.

Hayattaki en büyük sorunlarınızdan veya zorluklarınızdan birini aşmanıza yardımcı olan şeyleri paylaşmanız, başka insanlarla ortak paydada buluşmanızı kolaylaştıracaktır.

Çekici Görseller

İyi bir blog yayını çekici, duygu uyandıran, konuyla alakalı ve paylaşılabilir bir görsele sahip olmalıdır. Ayrıca resim altı yazılarının gönderinizden daha çok okunacağını bilmenizde yarar var!

Meta Açıklama (Meta Description)

Meta açıklama, arama sonuçlarında başlık bağlantısının altında gördüğünüz küçük metinlerdir. İçeriğin konusuna dair kısa ve net bir özet sunmalı, anahtar kelimenizi içermelidir. Ancak bu şekilde arama motorlarının, yayınızı kategorize edebilmelerine yardımcı olur ve arama sonuçları arasından sıyrılarak kitleleri bloğunuza çekebilir.

Yoast gibi eklentiler, bloglarınıza meta açıklamalar eklemenize yardımcı olacak harika araçlardır ve WordPress’e kolayca eklenirler.

Yazılarınız Nasıl Olmalı?

İçerik blogunuzun temelidir. İçeriğiniz okuyucuların ilgisini çekmeli ve sorunlarını çözmelidir. Okuyucularınızla aynı kelimeleri kullanmanız, dilbilgisi, imla ve anlam hatalarından uzak durmanız önemli.

Bir blog gönderisi ortalama 1000 kelime uzunluğunda olmalıdır. Uzun ve derinlemesine makaleler yazmaya üşenmeyin. Ayrıca etkileyici başlıklar bulmak için uzun uzun düşünmeye vakit ayırın çünkü sıradan bir başlığı okuyanların çok azı yazının geri kalanını okuyacaktır.

Bir iki paragraflık okumaya değer ve karşı konulmaz bir giriş yazmak için merak uyandıran bir soru sorabilir, kişisel bir hikaye anlatabilir ya da ilginç bir istatistikle okuyucularınızı şaşırtabilirsiniz.

Merak uyandıran alt başlıklar ve güvenilir kaynaklardan istatistiksel veriler kullanmaya özen gösterin.

Ayrıca işlevsellik ve duygu blogunuzun “kanı” ve “oksijeni” dir. En iyi bloglar ziyaretçilerine fayda sağlayan içeriklere sahip olan ve onların duygusal olarak bağlanmasını sağlayan bloglardır.

Her hafta 1 yazı yayımlamak gibi bir plana sahip olmanız önemli ama içeriklerinizin kaliteli olması çok daha önemli.

E-Posta Aboneliği

Web sitenize koyduğunuz herhangi bir blog gönderisine kıyasla bir e-posta bülteni gönderdiğinizde, genellikle okuyucularınızdan daha fazla yorum ve geri bildirim alma ihtimaliniz yüksektir.

Bloğunuzun okuyucularının ve paylaşımlarının artması için yapabileceğiniz en basit şey, yeni bir blog gönderinizin yayınlandığını e-mail listenizdeki okuyucularınıza söylemek!

Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın

Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn gibi sosyal medya hesaplarınızı kullanarak hedef kitlenizle etkileşime geçmeniz, yeni içeriklerinizi bu platformlardan duyurmanız web sitenize çok sayıda yeni ziyaretçi getirebilir.

Sosyal medya yönetiminde çok tecrübeli değilseniz ” Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır? ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Yüklenme Hızı

Bloğunuzun hızlı yüklenmesi hem ziyaretçilerinizi hem de Google’ı sevindirir.

Web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiği, web sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda olmasını etkileyen bir faktördür.

Geç açılan sayfalar, kapınızın önüne kadar gelmiş bir ziyaretçiyi kaybetmenin en kolay yoludur.

Emek harcadığınız içeriklere bakmadan çekip gitmelerine üzülmek istemiyorsanız, başta güçlü donanımlara sahip bir hosting firmasıyla çalıştığınızdan emin olun. Ayrıca önbellekleme ve hızlandırma eklentileri kullanmak da bloğunuzun performansını artıracaktır.

İçeriklerinizden biri sosyal medyada viral hale geldiğinde binlerce ziyaretçinin hızlı bir şekilde bloğunuza koşması, bloğunuzun çökmesine neden olmamalıdır.

Sizlere bu konuda yardımcı olabilecek yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz:

Mobil Uyum

Her iki ziyaretçinizden birinin bloğunuzu akıllı telefonundan ziyaret ettiğini bilmelisiniz. Bu yüzden bloğunuzun görünümünde güncellemeler yaptığınızda, önce akıllı telefon üzerinde iyi görünüp görünmediğini kontrol edin.

Ayrıca masaüstü bilgisayarlardan tabletlere kadar bloğunuzun herhangi bir cihazda iyi görünmesi için responsive denen duyarlı temalardan birini seçmenizde yarar var.

Sonuç olarak, bir web sitesi sahibi olmak bu kadar kolaylaşmışken ve hayatınıza katacakları ortadayken; belki de çoktan aralamanız gereken bu kapının önünde daha fazla zaman kaybetmemelisiniz. Hayatınızın hangi dönemlerinde nelere odaklandığınızın kaydını tutmanızı da sağlayan dijital bir defterinizin olması için hala bekleyecek misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir