CDN Nedir?

CDN Nedir?

Bugün CDN Nedir? sorusunu web sitesinin hızını artırmak ve sayfalarının sürekli erişilebilir olmasını sağlamak isteyenler için yanıtlıyoruz.

İçerik dağıtım ağı anlamına gelen CDN (Content Delivery System), web sitelerinin önbelleğe alınmış kopyalarının bir sunucu ağında tutulması ve içeriğin olabildiğince güvenilir, ucuz ve hızlı bir şekilde ziyaretçiye en yakın noktadan sunulmasıdır.

Netflix, Twitter, Amazon ve Facebook gibi devler tarafından da kullanılan CDN’lerin amacı, web sitesi yükleme sürelerini hızlandırmak ve trafik artışlarından kaynaklanan sorunları önlemektir.

Sunucu lokasyonu ve site hızı arasında güçlü bir ilişki söz konusudur. Sitenizin içeriğinin depolandığı sunucuya yakın bir yerde bulunan ziyaretçiler için siteniz hızlıca görüntülenir.

Ancak başka bir kıtada bulunan bir ziyaretçi için siteniz daha yavaş yüklenecek, daha geç açılacaktır. CDN’ler; ağlarında depoladıkları statik içeriğin kopyalarını, coğrafi olarak en yakın konumdaki sunucularından aktardığından site hızı olumlu etkilenir.

Hızlı yükleme süreleri, Google’ın dikkate aldığı sıralama faktörlerinden biridir. Yani sitenizin hızlı yüklenmesi arama sonuçlarındaki sıralamanızın üst sıralara tırmanmasında etkilidir.

CDN’in Avantajları

CDN, ziyaretçiler ve sunucular arasındaki mesafeyi azaltır ve web sitelerinin hızlı yüklenmesini sağlar.
CDN, ziyaretçiler ve sunucular arasındaki mesafeyi azaltır ve web sitelerinin hızlı yüklenmesini sağlar.
  • Ziyaretçiler ve sitenin depolandığı sunucu arasındaki mesafenin uzaklığı sayfaların geç yüklenme sebebidir. CDN kullanmak, ziyaretçiler ve sunucular arasındaki mesafeyi azaltarak sitenizin hızlıca görüntülenebilmesini sağlar.

  • CDN kullanımı web sitenizin kaynak tüketim oranını düşürür böylece web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlar.

  • Web sitelerinin hızlı yüklenmesi kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir. CDN’in hıza bağlı dolaylı etkileri arasında; ziyaretçilerin, bir sitede daha fazla kalma olasılığının ve dönüşüm oranlarının artması sayılabilir.

  • CDN’ler ses veya video gibi içeriklerin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur.

  • CDN’ler aynı dosyaları farklı konumlardaki birden çok sunucuya dağıttığı için sitelerin kesintisiz olarak erişilebilir olmasını sağlar. Sunucu donanımlarıyla ilgili aksaklıklar yaşansa da, sitelere ulaşılabilir.

  • Birçok CDN sitenizi bilgisayar korsanlarının ve siber suçluların güvenlik risklerine karşı koruyabilir, şüpheli trafiği otomatik olarak engelleyebilir. DDoS saldırısı yaşıyor olsanız da, CDN’ler sitenizi açık tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, bazı CDN’ler iki faktörlü kimlik doğrulama ve ek güvenlik duvarı koruması sunar.

  • İçeriğinizin birden fazla sunucudan yüklenmesi, siteniz; alışılmadık derecede yüksek trafik aldığında sistem çökmesi olasılığını sınırlar. Ek olarak, dönemsel olarak yaşadığınız trafik artışları nedeniyle daha pahalı bir hosting planına geçmeniz gerekmeyebilir.

  • Saygın CDN hizmetlerinin çoğu, ziyaretçilerinizle ilgili derinlemesine analitik veri sağlar. Böylece, web siteniz için etkili iyileştirmeler yapabilirsiniz.

CDN Nasıl Çalışır?

CDN’ler, PoP olarak bilinen depolama konumlarını; “İnternet Değişim Noktaları” denen ve küresel bağlantı merkezi olan IXP’lere yakın tutar.

CDN’ler web sitelerinin temel içeriğini, bölgeye özgü IXP’lerin yanına koyarak, uzakta bir veri merkezinde bulunan bir sunucuya oranla, içeriğin daha hızlı sunulmasını sağlar.

Amerika’daki bir işletmenin Doğu Asya pazarında etkin olmak istediğini varsayalım. Geleneksel bir mimaride, şirketin kaynak sunucusundan verilerin sırayla; önce bölgesel IXP’ye, sonra Pasifik boyunca Asya’daki ilgili bölge için başka bir IXP’ye ve son olarak da kullanıcının internet servis sağlayıcısı ve cihazına gitmesi gerekir.

Yol boyunca her durak hakkında iyimser varsayımlarda bulunsak bile, bunun gerçekten dolambaçlı bir yol olduğunu kabul etmemiz gerekir. Bu nedenle Dünya çapında kitlelere yönelik siteler için CDN kullanımına, önemli bir dijital yatırım gözüyle bakılabilir.

Dünya çapında kitlelere yönelik yayın yapan siteler için CDN kullanımı, önemli bir dijital yatırımdır.
Dünya çapında kitlelere yönelik yayın yapan siteler için CDN kullanımı, önemli bir dijital yatırımdır.

Adım adım, bir CDN şu şekilde çalışır:

  1. Bir ziyaretçi bir web sitesine girmek istediğinde ziyaretçinin içerik talebi CDN tarafından durdurulur ve en yakın PoP’a (depolama konumuna) yönlendirilir.

  2. PoP’un önbelleğinde içerik varsa, içerik CDN tarafından iletilir. Buna önbellek HIT denir.

  3. Önbellek HIT durumunda, CDN istenen içerikle bir yanıt oluşturur.

  4. Yanıt web uygulaması tarafından alınır ve içerik, kaynak sunucu tarafından teslim edildiğinden çok daha hızlı yüklenmiş olur.

Hangi Siteler CDN Kullanmalı?

CDN'ler; site hızını artırmak ve sitelerinin Dünya'nın her yerinden sürekli erişilebilir olmasını isteyenler için oldukça verimli çözümlerdir.
CDN’ler; site hızını artırmak ve sitelerinin Dünya’nın her yerinden sürekli erişilebilir olmasını isteyenler için oldukça verimli çözümlerdir.
  • Hedef kitlesi farklı kıtalarda bulunan geniş kitleye sahip sitelerin

  • Zengin içerik sunmaya hevesli olan, büyük görsel ve video gibi medya dosyaları içeren sitelerin,

  • Farklı konumlardan yoğun trafik alan sitelerin; CDN kullanması önerilir.

Ayrıca Dünya’nın pek çok noktasından web sitelerinin hızlıca görüntülenmesini isteyen, kullanıcı deneyimini önemseyen, arama motoru sıralamasının yükselmesini ve web sitelerini korumak isteyen çoğu web sitesi sahibi ve işletme için de CDN, yerinde bir çözüm önerisi olabilir.

Özet

CDN, sitenizin içeriğinin aynı anda birçok yerden önbelleğe alınmasını ve ziyaretçilerinize en yakın veri merkezlerinden hızlıca sunulmasını amaçlar. Özetle CDN Nedir? sorusunu sitelerin hızlıca ve sürekli erişilebilir olmasını sağlamak adına son zamanların en popüler çözümü şeklinde yanıtlayabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir