Cloud Hosting Nedir? Hangi Tür Web Siteleri İçin Uygundur?

Cloud Hosting Nedir? Hangi Tür Web Siteleri İçin Uygundur?

Cloud Hosting Nedir? sorusu “bulut bilişim” olarak adlandırılan daha geniş bir alanın alt kümesi olan bulut barındırmanın sunduğu seçeneklerin, tipik bir sunucunun sağlayabileceği seçeneklerin ötesine geçtiğini öğrenmenize yol açacaktır.

Cloud Hosting Nedir?

Bulut Barındırma, bulut hosting hatta cloud server ve bulut sunucu terimleri sıklıkla cloud hosting yerine kullanılmaktadır. Aslında hepsinin anlatmak istediği uygulamaların ve web sitelerinin bulut bilgi işlem kaynakları sayesinde erişilebilir olmasıdır ancak farklı ülkelerde ve farklı hosting sağlayıcıları arasında isimlendirmeler değişebilmektedir.

Cloud hosting diğer hosting türlerinden, sunuculardan oluşan bir ağa dayanan doğasıyla ayrılır. Bu, daha fazla güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar. Kesintisiz erişim olarak da özetleyebileceğimiz yüksek uptime oranları da cloud hosting’in çoğul sunuculu tasarımının sonucudur.

Hangi Tür Web Siteleri Cloud Hosting Kullanır?

Cloud Hosting Nedir? , Bulut Sunucu
Bulut sunucular, işletmelerin taleplerine uyacak şekilde özelleştirilebilir.

Bulutun esnekliği, yeni işletmelerden büyük şirketlere kadar farklı ölçeklerdeki kuruluşların yararlanabileceği avantajlarla doludur.

Cloud hosting yalnızca web uygulamaları için değil e-posta barındırma, test ve geliştirme, büyük veri analizi, veri depolama, olağanüstü durum kurtarma, veri yedekleme, dosya senkronizasyonu ve paylaşımı gibi amaçlarla da kullanılmaktadır.

Bulut barındırma pilot projelerin, yeni uygulamaların test edilmesi ve pazarlanmasını önemli ölçüde hızlandırır ve kolaylaştırır.

İşletmelerin hassas verileri için özel bulut çözümleri oluşturulabilir, kullanıcıların BT taleplerine uyacak şekilde bulut sunucular özelleştirilebilir. Bulut sunucu, yönetim ihtiyaçları için veya çeşitli uygulamaların ortak kullanımı için de yapılandırılabilir.

Özellikle trafiği dalgalanan web projeleri için ve büyüyen bir kullanıcı tabanına sahip projeler için bulut barındırma en verimli hosting çözümü olabilmektedir.

Bulut Sunucu Hizmetini Bu Kadar Çekici Yapan Nedir?

Gün geçtikçe barındırma ihtiyaçlarını buluttan karşılayan şirketlerin artmasında cloud hosting’in hem dijital rekabet hem de verimlilik konusunda önemli etkilerinin olması yatar. Kurum içi sunucu barındırmanın maliyetlerinden kurtulmak isteyen ya da buna bütçe ayıramayacak durumda olan işletmeler için de bulut sunucular popüler bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Cloud hosting’in en önemli avantajlarını aşağıdaki başlıklarda toplayabiliriz.

Bulut Sunucu Avantajları, bulut hosting
Cloud hosting tek bir fiziksel sunucuyla sınırlı olmadığından, ölçeklenebilirlik seçenekleri neredeyse sınırsızdır.

Kolaylık

Bulut barındırma sistemleri, basitleştirilmiş BT hizmetleri sağlamak için geliştirilmiştir. Teknik olarak, bulut barındırmanın gücü, donanımdan bağımsız olarak çalışabilmesinde yatar. Uygulamalar ve çözümler, bir bulut ağında hızla devreye alınır, kaynaklar, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre anında ölçeklenebilir. Web sitesi sahipleri barındırmaya dair en son teknolojik gelişmelere otomatik olarak erişebilir.

BT açısından hızla gelişen bir ihtiyaç için anında çözüm esnekliği çok önemlidir. Ancak, kurum içi yerleşik barındırma kullanan işletmelerde yeni bir çözümün sağlanması haftalar sürebilir. Bu, söz konusu kurumun BT personelinin yeterliliğine, o dönem işletmenin bütçe ayırıp ayıramama durumuna kadar çok sayıda değişkene bağlı olabilir. Bir veri merkezinde yer alan bulut sunucunun tasarımı, güç kaynağı, havalandırma ve yangın güvenliği için alınan önlemler dahili sunucularda bulunanlardan çok daha etkili prosedürlere sahiptir. Dahası, mevcut altyapıyı veya mevcut finansmanı büyük ölçüde etkilemeden gerekli değişikliği yapabilmek de hız kadar önemlidir. Bu gibi durumlarda, bulut barındırma, daha hızlı çözüm seçenekleri ve düşük uygulama ve operasyon maliyetleri avantajlarıyla büyük kolaylıklar sunmaktadır.

Güvenilirlik

Cloud hosting birden fazla sunucunun özelliklerinden yararlanmayı sağladığından, özel yapılandırmalar dışında diğer hosting çözümlerinde çok rastlanmayan kapsamlı bir sunucu yedekliliği sunmaktadır.

Veriler her kaydedildiğinde, yapılan düzenlemeler sunucu ağında bulunan yedek kopyalara otomatik olarak yansır. Teknik sorunlarla karşılaşıldığında, donanım ve diğer bileşenler, endişelenmenize gerek kalmadan rahatlıkla birbirinin yerini alabilir. Bu da kullanıcılara kesintisiz çalışma süresi açısından büyük bir avantaj sağlar. Sabit sürücü çökmeleri gibi olası kesintiler, ne veri güvenliğini ne de sağlanan kaynakların kullanılabilirliğini etkilemez.

Ölçeklenebilirlik

Bulut sunucularla sisteminize gerektiği anda kapsamlı bir kaynak yelpazesinin eklenmesi, BT altyapınızın daha verimli çalışması açısından önemlidir. Cloud hosting tek bir fiziksel sunucuyla sınırlı olmadığından, ölçeklenebilirlik seçenekleri neredeyse sınırsızdır. İşletmeniz büyüdükçe aldığınız bulut barındırma hizmeti de işinizle birlikte büyüyerek daha yüksek düzeyde bant genişliği, depolama, bellek ve işlem gücü sunar.

Bulut hosting’in sunucu kaynaklarının taleplerinize uyarlanabilmesi esnekliği; işletmenizin ihtiyaçlarına göre bant genişliği, RAM gibi kaynakları anında tahsis edebileceğiniz ve birden çok sunucunun gücünden yararlanabileceğiniz anlamına gelir.

Büyük satışlar veya promosyon dönemlerinde daha fazla bant genişliğine ve diğer sunucu kaynaklarına ihtiyaç duyacağını öngören işletmelerin ekstra trafikle başa çıkmak için tercihini bulut sunuculardan yana yapmaları önerilmektedir.

Performans

BULUT BARINDIRMA, cloud server
Bulut, yüksek çalışma süresi ve kullanılabilirliğe yol açan yük dengeleme sağlar.

İhtiyaçlarınız doğrultusunda bilgi işlem, ağ ve depolama kaynaklarını otomatik ve dinamik olarak sağlayan bulut sunucular, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır.

Neredeyse sınırsız kaynaklara erişiminizin olması ve düşük hız riski gibi endişelere yer vermemesi bulut barındırmanın en büyük artılarındandır. Bir dizi sunucudan RAM ve CPU gücü çekebilmesi, beklenmedik trafik artışlarını bile işleme konusunda etkin bir potansiyele sahip olduğunun göstergesidir.

Ayrıca bulut, yüksek çalışma süresi ve kullanılabilirliğe yol açan yük dengeleme sağlar. Sunduğu esneklik, ihtiyaç anında daha fazla sunucu kaynağına kolaylıkla erişim sağlaması; trafikte dalgalanmalar yaşadığınızda bile performansın garanti edilmesi anlamına gelir. Ağdaki sunuculardan birinin arızalanması durumunda başka bir sunucu onun yerini alacağı için web sitenizin çökme riski söz konusu değildir.

Maliyet

Geleneksel şirket içi barındırmaya göre bakımdan personele zaman ve para tasarrufu sağlaması bulut sunucuları çekici kılan nedenler arasındadır.

Bulut bilişim, BT altyapısını satın almak yerine, işletmelerin tasarruf etmelerini ve dikkatlerini yeni projelere odaklamalarını sağlar. Özellikle KOBİ’lerin, yazılım, sunucu gibi altyapı bileşenlerini satın almak, dağıtmak ve sürdürmek için zaman ve finansal kaynak eksikliği yaşamaları söz konusu olabilmektedir.

Ancak maliyet avantajı, bulut barındırma kullanan daha küçük işletmelerin, daha önce yalnızca büyük işletmeler tarafından kullanılabilen modern BT kaynaklarına erişmesini sağladığı için de çok önemlidir.

Kurum içi altyapı ve bakım için sermaye harcamasını ortadan kaldırmasının yanı sıra uygulamalarınızı kolaylıkla ölçeklendirme seçeneği sunmasının da maliyetler üzerinde etkisi söz konusudur.

Cloud Hosting’in Eksileri

Bulut barındırma bir dereceye kadar özelleştirme sağlar. Barındırma sağlayıcınız tarafından sunulanların üzerine kendi güvenlik önlemlerinizi koyabilirsiniz, güvenlik duvarlarını yapılandırabilir, ağ mimarinizi değiştirebilir ve yük dengeleme uygulayabilirsiniz. Ancak, bu barındırma hizmeti geniş bir sunucu ağı üzerine kurulduğundan, hosting sağlayıcınızın belirli ayarlar üzerindeki denetiminizi sınırlaması gerekir. Bulut barındırma hizmetinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bu önemli bir gerekliliktir.

Cloud Hosting, diğer barındırma türlerinden daha karmaşık bir tasarıma sahiptir. Kullanabileceğiniz yapılandırma seçeneklerinden tam olarak yararlanmak için daha fazla teknik bilgiye ihtiyacınız olabilir.

Barındırma hizmetinin birden çok fiziksel sunucuya yayılmış olması, web sitenizi tamamen güvenli tutmayı zorlaştırabilir. Bulut barındırma hizmetinin kötü niyetli saldırılardan etkilenmesi, tüm web tabanlı hizmetlerde olduğu gibi, olasıdır. Donanım kaynaklarının güvenliğinin sağlanmasına ilişkin yasal zorunluluklar nedeniyle web hosting sağlayıcıları, ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak veri güvenliği için çalışmaktadır.

Cloud Hosting’in Geleceği

Cloud Hosting’in Geleceği
Bulutta verilerin sorunsuz bir şekilde işlenmesi konusunda yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojilerin kullanılacağı öngörülmektedir.

Bulut bilişimdeki büyüme, son on yılın en önemli mega trendlerinden biri olarak görülmektedir. Güvenilirlik ve çalışma süresi (UPTIME) açısından rakipsiz olan cloud hosting, çok çok kısa kesinti sürelerinin bile şirketlerin itibarı ve kârlılığı üzerinde kritik etkilere sahip olduğu günümüzde, gücünü kanıtlamıştır.

Birçok şirketin bulut tabanlı teknolojileri hızla benimsenmesine yol açan COVID-19 öncesinde hizmetlerini buluta taşıyan kuruluşların, özellikle karantina dönemlerinde müşterilerinin taleplerine kolaylıkla ayak uydurabildiği görülmüştür.

Verilerinin bir kısmını yerel olarak, bir kısmını da bulutta tutmayı tercih ederek hibrit çözümleri seçenler elbette ki olacaktır ancak önümüzdeki on yılda şirket içi BT altyapısının maliyet gibi dezavantajları nedeniyle çoğu şirket açısından istisna haline geleceği, bulutta verilerin sorunsuz bir şekilde işlenmesi konusunda yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojilerin kullanılacağı öngörülmektedir.

Ses, arama ve veritabanları gibi destekleyici hizmetlerin çoğunun, geleneksel donanım yerine bulut barındırma tarafından destekleneceği düşünülmektedir.

Kubernetes gibi teknolojilerin olgunlaştıkça, zengin bulut hizmetleri ekosisteminin büyümesinin hızlanması da beklenmektedir.

Linux’tan Windows’a en modern donanımlarla ve orijinal yazılımlarla güçlendirilmiş hız ve güvenlik odaklı hosting planlarımız arasında web sitenizin ya da kurumsal uygulamalarınızın gereksinimlerine uygun en verimli hosting çözümünü uzman ekibimizin yardımıyla belirleyebilirsiniz.

Özet

Ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik avantajlarıyla geniş BT kaynakları havuzu sağlayan, kurum içi sunucu barındırmaktan daha düşük altyapı maliyetleri sunan Cloud Hosting, tüm sektörler için stratejik bir barındırma seçeneği olarak görülmektedir.

Hem işletmelerin hem devlet kurumlarının veritabanından bilgi işleme, CRM’den veri depolamaya çok çeşitli uygulama ve altyapı ihtiyacı için yararlandığı bulut teknolojisine ilişkin artılara sahip olmak isteyenler ve büyüyen veri denizleriyle başa çıkmaya çalışan şirketler Cloud Hosting Nedir? sorusuyla etkili barındırma çözümlerine kavuşacaktır.