Hemen hemen her sistemin kalbi olan CPU hakkında bilmeniz gerekenleri CPU Nedir? başlığı altında topladık.
İşlemci de denen CPU (Central Processing Unit); tabletlerden masaüstü bilgisayarlarına kadar pek çok cihazın ana kartı üzerindeki özel bir sokette bulunan ve talimatları yürüten bir çiptir.
CPU’lar milyarlarca mikroskobik transistörün tek bir bilgisayar çipine yerleştirilmesiyle oluşturulur. Bu transistörler, sisteminizin belleğinde depolanan programların çalıştırılması için ihtiyaç duyulan hesaplamaların yapılmasına izin verir.
Günümüzde CPU’lar, aynı anda birden fazla talimatın gerçekleştirilmesine izin veren birden fazla çekirdekten oluşur.
CPU Nasıl Çalışır?
CPU bir programdan veya uygulamadan talimatlar alıp hesaplamalar yaparak çalışır. Bu işlem bellek anlamına gelen RAM’den alınan talimatın kodunu çözmeyi ve talimatı yürütmeyi içerir.
Tamamlanan görevi belleğe göndermeden ve belleği tamamlanan görevle ne yapılacağı hakkında yönlendirmeden önce CPU, aldığı talimatları yürütür ve yapamayacağı şeyleri diğer donanım bileşenlerine devreder.
Açılımı gigahertz olan GHz; bir CPU’nun saniyede kaç komutu işleyebileceğini gösterir, ancak bu tümüyle performansı yansıtan bir değer değildir.
GHz çoğunlukla aynı ürün ailesinden gelen CPU’ları karşılaştırırken devreye girer. 2010’daki 3 GHz’lik bir işlemci, 2020’deki 2 GHz’lik bir işlemci kadar hızlı olmayacaktır.
Bir CPU’nun çalışma hızı; saniyede kaç komut işleyebileceğine, bellek ve diğer donanım bileşenleriyle olan bağlantılarına ve sahip olduğu çekirdek sayısına bağlıdır.
Modern CPU’ların birden fazla görevi aynı anda gerçekleştirmesini sağlayan birden fazla çekirdeği vardır ve bazı çekirdekler daha iyi CPU verimliliği için birden fazla iş parçacığını destekleyebilir.
Çekirdekler, CPU içindeki farklı işlemleri çalıştırabilen birimlerdir. Bir CPU’nun her çekirdeği ayrı ayrı çalışabilir veya görevleri tamamlamak için birden fazla çekirdek birlikte çalışabilir. Bu nedenle, ne kadar çok CPU’nuz varsa, bilgisayarınız o kadar hızlı olur.
Örneğin, çift çekirdekli bir işlemcinin iki işlem birimi, dört çekirdekli bir işlemcinin dört işlem birim vardır. Günümüzde desteklenen en yüksek çekirdek sayısı, 56 çekirdeği ve 112 iş parçacığı olan Intel Xeon 9200 işlemcidir.
CPU, tek başına komutları yürütmekten sorumlu olduğundan, CPU’nuz ne kadar hızlı olursa, uygulamalarınız o kadar hızlı çalışır.
Bilgisayarınızın İşlemcisi Kaç Çekirdekli?
Windows 10 kullanıyorsanız bilgisayarınızın sol alt bölümünde bulunan arama işlevi ile aşağıdaki Sistem Bilgisi ekranına ulaşarak CPU’nuzun kaç çekirdeğine sahip olduğunu görebilirsiniz.

Apple kullanıcıları ekranın sol üst köşesindeki Apple logosunu, ardından Mac Hakkında ve Genel Bakış sekmelerini tıklayarak CPU bilgilerini öğrenebilir.
Web Sitenizin Ne Kadar CPU’ya İhtiyacı Var?

Tıpkı bilgisayarınızdaki gibi web sitenizin depolandığı ve yayınlandığı sunucuda da CPU bulunur. Bir CPU’nun işleyebileceği veri miktarı ve hızı büyük ölçüde CPU’nun kapasitesine bağlıdır.
Paylaşımlı hostingte CPU kaynakları sunucuda barındırılan diğer web siteleriyle ortak kullanılır. İstekler alındıkları sırayla işlenir. Ancak, CPU aynı anda birden fazla isteği işleyebilir.
CPU’lar trafik artışı ya da yüksek miktarda komut dosyası nedeniyle aynı anda birden fazla istekle aşırı yüklenirse sitenizin performansı düşebilir, siteniz yavaşlayabilir ve kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir.
Bu nedenle, büyük veya yüksek trafikli web siteleri için VPS, VDS veya Dedicated sunucular gibi daha büyük CPU kapasitesine sahip bir hosting ortamı seçmeniz önerilir.
Çoğu web sitesi sahibi hosting paketlerinde yer alan CPU değerinin ne kadar olması gerektiği konusunda herhangi bir fikre sahip değildir:
Bloggerlar ve tanıtım amaçlı kullanılan siteler için 1 Core CPU, kurumsal web siteleri için 2 Core CPU yeterli olacaktır. Ziyaretçi sayısı milyonları bulan büyük web siteleri için 4 Core CPU ve fazlası gerekebilir.
Özet
Hızlı bir CPU, sisteminizin veya cihazınızın daha hızlı çalışacağı anlamına geldiğini ve birden fazla çekirdeğin aynı anda daha fazla şey yapmanıza yardımcı olabileceğini CPU Nedir? sorusunu yanıtlayarak açıklamış olduk. Web Hosting paketi satın alırken, seçeceğiniz paketin sunduğu CPU kaynağının siteniz için yeterli olup olmadığını netleştirmek için destek ekibimizle görüşebilirsiniz.
Turhost tüm hosting paketlerinde, 1 CORE = % 100 CPU olacak şekilde hizmet vermektedir.