DKIM Nedir? Nasıl Çalışır?

DKIM Nedir? Nasıl Çalışır?

E-posta sistemini güvenli hale getirmeye çalışanlar için DKIM Nedir? sorusu, “belirli bir e-posta adresinden gönderilen her e-postaya eklenen dijital imza” şeklinde yanıtlanabilir. Ancak DKIM (Domain Keys Identified Mail), kurumsal bir e-postanın altında görmeyi beklediğiniz tipik bir imzaya benzemez; bir e-postanın kaynak kodunda gizlenmiş bir karakter kümesi olduğundan normalde DKIM’i görmezsiniz.

DKIM; spam, adres sahteciliği ve kimlik avına karşı savaşmaya yardımcı olan bir kimlik doğrulama protokolüdür.

DKIM, “Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış E-posta” anlamına gelir. Bir e-postanın aktarım sırasında değiştirilip değiştirilmediğinin alıcı posta sunucusu tarafından kontrol edilmesini sağlar.

DKIM Nasıl Çalışır?

Kötü amaçlı e-postaların alıcıların gelen kutularına ulaşmasını engellemek için kullanılan en yaygın e-posta kimlik doğrulama yöntemleri SPF, DKIM ve DMARC’tır.

SPF, gönderilen e-postanın e-posta gönderme izni olan bir sunucudan gelip gelmediğinin kontrolünü sağlar. DKIM ise bir kuruluşun, alıcı tarafından doğrulanabilecek bir şekilde bir e-postanın sorumluluğunu talep etmesine olanak tanır ve şu şekilde çalışır:

  • Gönderen, posta sunucularına özel bir anahtar ekler ve mesajı imzalamış olur.

  • Alıcı sunucu gelen mesaja DKIM imzası eklendiğini gördüğünde, doğrulama sürecini başlatır, gönderen tarafından eklenen özel anahtarı doğrulamak için DKIM kaydında depolanan ortak anahtarı kontrol eder.

  • Sunucu, uygun bir DNS sorgusu çalıştırarak anahtarları karşılaştırır. Bir eşleşme varsa – kimlik doğrulama başarılı olur. Aksi takdirde, DKIM yetkilendirmesi başarısız olur. Bu, e-postanın teslim edilme şansını düşürür.

E-postalar DKIM ile imzalanmadığında, Gmail, Yahoo ve Microsoft gibi e-posta sağlayıcıları e-postaların alıcıya teslim edilmesini engelleyebilir.



DKIM kaydı SPF’den biraz daha karmaşıktır. Bir DKIM imzası içinde, e-postanın farklı bölümlerini doğrulayan bir dizi etiket bulunur. Gönderen, DKIM kaydına nelerin dahil edileceğine kendisi karar verir. Teknik olarak, ne kadar spesifik detay dahil edilirse, kimlik doğrulama o kadar güvenilir olacaktır. Ancak, e-posta sunucunuz tarafından değiştirilen küçük ayrıntılar bile alıcı tarafta başarısız bir DKIM kimlik doğrulamasına yol açacağından, bu konuda dikkatli olmak gerekir.

DKIM’i yalnızca bir kez yapılandırmanız yeterlidir, sonrasında her e-posta gönderdiğinizde süreç sunucu tarafından otomatik olarak halledilir.

DKIM Ne İşe Yarar?

  • DKIM aslında iki önemli soruyu yanıtlayarak e-postaların aktarım sırasında yetkisiz olarak değiştirilmesine karşı koruma sağlar; “E-postanın geçerli bir imzası var mı?” ve “Bu imza hangi alan adına ait?”

    Böylece DKIM sayesinde alıcılarınız mesajlarınızı doğrulayabilir ve hangilerinin gerçekte sizden olup olmadığını anlayabilir. Bu da müşterilerinizin dolandırıcılara, kişisel bilgilerini gönderme olasılıklarını azaltır.
  • E-posta kimlik doğrulaması yalnızca e-postalarınızı ve alıcılarınızı korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gerekli kimlik doğrulama protokollerini uygulayarak e-posta teslim edilebilirliğinizi geliştirmeye de yardımcı olur. Yani e-posta sağlayıcılarının tarafınızdan gönderilen e-postaları gelen kutusuna alma olasılığını artırır.
  • Ek olarak DKIM, kuruluşunuzun itibarının korunmasında da yardımcıdır. Gönderdiğiniz e-postalarınız doğrulanabildiğinden, güvenilirliğiniz artar. E-postalarınızın güvende olduğunu bilmek, alıcıların sizinle iletişim kurduklarında kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır. Bu nedenle DKIM, müşterilerinizle ilişkilerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

DKIM’in Sınırlı Yönleri

DKIM, mesajların göndericisini hesaba katmaz. Bir mesaj DKIM doğrulamasından geçse bile, mesajdan sorumlu gönderici yine de kötü amaçlı e-posta gönderen kötü bir aktör olabilir.

DMARC gibi bir e-posta kimlik doğrulama sisteminin aksine DKIM, bir e-posta başarısız olursa ne yapılacağını söyleyemez.

DKIM olumlu sonuç alma olasılığını önemli ölçüde artırsa da teslimatı garanti etmez.

Özet

DKIM, bir tür dijital imza aracılığıyla sahte e-postaları tanımlamayı kolaylaştıran bir e-posta kimlik doğrulama biçimidir. DKIM, e-postanın içeriğinin gönderilirken değiştirilmediğini doğrulayabilir, kuruluşunuzun itibarını ve e-posta sisteminizi kimlik avı ve dolandırıcılığa karşı korumaya yardımcı olur.

E-posta teslim edilebilirliğini garanti etmese de teslim edilebilirliğin iyileştirilmesine yardımcı olan DKIM, markanızı korumak adına alabileceğiniz önleyici tedbirler arasındadır.

Ancak DKIM nedir? sorusu şu uyarıyı yapmadan yanıtlanmamalıdır: DKIM de SPF gibi tek başına yeterli değildir ve bir e-postayı tam olarak güvenli hale getiremez. Yüksek hacimli pazarlama e-postaları gönderiyorsanız, SPF ve DKIM’i yapılandırmanız ve DMARC’ı kurmanız önerilir. Çünkü SPF gibi, DKIM de DMARC hizalaması için kullanılır ve DMARC, alıcının gördüğü alan adının; DKIM ve SPF tarafından doğrulanan domain / alan adı ile aynı olmasını garanti ederek sorunu çözer.

E-posta kimlik doğrulama yöntemleriyle ilgileniyorsanız DMARC Nedir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir