DNS Kayıt Yönetimi Nedir?

DNS Kayıt Yönetimi Nedir?

DNS kayıt yönetimi ile ilgili açıklamalara geçmeden önce DNS’in, alanı adı sistemi anlamına geldiğini ve bir web sitesine ait domain’i sunucunun IP adresine yönlendirmek için kullanıldığını hatırlatmakta yarar var.

Alan adlarını gerçek web sunucularına bağlayarak İnternet üzerindeki trafiğin yönlendirilmesine yardımcı olan DNS, web tarayıcısına girilen URL’yi o web sitesinin verilerinin depolandığı sunucunun IP adresine bağlamaya çalışır.

DNS, alan adlarını değiştirmeden hosting sağlayıcınızı değiştirmenize olanak tanır.

DNS Kaydı Nedir?

DNS’in verileri alan adlarıyla ilişkilendirmesi alan adınıza gelen trafiğin hem web sitesi hem de e-posta açısından doğru şekilde yönlendirilmesini sağlar. DNS kayıtları, bir alan adını web tabanlı bir hizmetle ilişkilendirir.

DNS kaydının birincil amacı, web sitenizi internette aranabilir ve erişilebilir kılmaktır. Bu, bir alan adını sunucunuzun IP adresine yönlendiren bir dizi işlem aracılığıyla gerçekleşir.

Her web sitesinin belirli bir IP adresi vardır ve DNS kayıtları, bu IP adresini alan adıyla eşleştirir, böylece kullanıcıların domain’lere karşılık gelen sayısal değerleri hatırlamasına gerek kalmaz.

NS (Name Server), web sunucularına çok benzer sunuculardır. Ancak, web siteleri veya web uygulamaları sunmak yerine DNS kayıtlarını depolayacak şekilde yapılandırılmışlardır. NS’ler alan adı kayıt şirketi tarafından belirtilmelidir.

Herhangi bir DNS kaydını değiştirmek istediğinizde, NS’lerdeki DNS kayıtlarını da değiştirmeniz gerekir. DNS ayarlarınızda değişiklik yaparken, doğru NS’lerin etkin olduğundan emin olmalısınız.

DNS kayıtlarının güzel yanı, sunucuları değiştirseniz bile alan adınızı korumanıza izin vermeleridir. Ancak, yeni bir sunucuya veya hosting şirketine geçiş yaptığınızda, alan adınızın site ziyaretçilerini doğru IP adresine yönlendirmesi için bu kayıtların güncellenmesi gerekir.

Doğru DNS Kayıtlarının sağlanması, işlevsel bir web sitesi için gerekli bir adımdır.

DNS Kayıt Yönetimi Nedir?

DNS kayıt yönetimi; DNS kayıtlarınızı güncellemenizi sağlayan işlemlerdir. DNS ayarları genellikle sunucu kontrol panelinden kolaylıkla yapılabilir.

Genel olarak, yalnızca sunucuları veya web barındırıcınızı değiştirdiğinizde DNS kayıtlarınızı güncellemeniz gerekir.

DNS Kayıt Türleri Nelerdir?

Farklı DNS kayıt türleri arasında sadece 4 veya 5 tür DNS kaydı çoğunlukla kullanılır: Farklı türdeki DNS kayıtlarını anlamak, yeni bir sunucuya geçiş yapanların işini kolaylaştırabilir. Önemli amaçlara hizmet eden DNS kayıt tipleri şunlardır:

  • CNAME(Canonical Name): Bu tip DNS kayıtları, bir alan adını diğerine yönlendirmenizi, bir alt alanı birincil veya standart alanla ilişkilendirmenizi sağlar.

  • A: Alan adınız belirli bir IP adresine yönlendirildiği için sunucu değişikliğinde güncellenmesi en önemli olan DNS kaydı türüdür. Bir alan adınıı veya bir alt alan adını bir IPv4 adresine yönlendirmek için kullanılır (Bir web sunucusu IPv4 adresi yerine bir IPv6 adresi kullanıyorsa, A kaydı yerine bir AAAA kaydı kullanılır).

  • AAAA: Bir domain’i IPv4 yerine IPv6’ya yönlendirmeyi sağlar.

  • TXT: Siteniz hakkında farklı kaynaklara bilgi sunan ve domain sahiplerinin belirli domain’ler ile belirli metinleri veya cümleleri ilişkilendirmelerine izin veren DNS kayıtlarıdır. Herhangi bir rastgele metni bir alan adıyla ilişkilendirmek için kullanılır. Genellikle TXT kayıtları, e-posta teslim edilebilirliğini iyileştirmek ve spam gönderirken alan adını kötüye kullanan spam yayanlara karşı koruma sağlamak için SPF kayıtlarını bir alan adıyla ilişkilendirmek için kullanılır.

  • MX(Mail Exchange): Bir alan adını bir e-posta hizmetiyle ilişkilendirmek için kullanılır. E-postaların alan adı üzerinden nasıl teslim edileceğini belirtir. Yalnızca web hosting kayıtlarını güncellemek istiyorsanız, işinize yaramayacaktır.

Ayrıca bir SSL sertifikasını doğrulama işlemi sırasında sertifika yetkilisine bilgi sağlamak için kullanılan CAA ve ters DNS için kullanılan PTR da DNS kaydı türlerindendir.

Bütün bunlar karmaşık geldiyse endişelenmeyin. Çoğu durumda, bu kayıtlara dokunmanıza gerek kalmaz ve çoğu hosting firmasının teknik destek ekibi sizin için bunları halledebilir.

DNS Kayıt Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ücretsiz kullanılabilen DNS sorgulama araçları, belirli bir domain hakkında detaylara sahip olmanızı sağlar.

Herhangi bir web sitesinin DNS kayıtlarını bulmak için çeşitli web sitelerinde yer alan DNS Sorgulama araçlarını kullanabilirsiniz.

Özet

DNS kayıt türleri, DNS kayıt yönetimi ve DNS kayıt sorgulama gibi konulara basitçe değinmeye çalıştık. Özetle DNS, web sitesi barındırma ve e-posta gibi web tabanlı hizmetleri bir alan adıyla ilişkilendirmek için kullanılır. Bir web barındırıcısından diğerine geçiş yaptıysanız, DNS kayıtlarınızı güncellemeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir