Çoğu şirketin pazarlama stratejilerini alan adı seçimi ile başlatmasının altında; domain yani alan adlarının; prestij ve SEO üzerinde sanılandan daha büyük etkiye sahip olması yatıyor.
Alan adlarının “site adresi” olmanın ötesinde sergiledikleri bu önemli rol, kaydedildikleri andan itibaren bir tür geri sayım sayacını da başlatmış olmalarıyla daha da büyüyor. Bu sayaç; alan adlarının da son kullanma tarihi olduğunu ve yenileme ücreti ödenmediğinde siteye erişimin kesintiye uğrayabileceğini hatta alan adının başkaları tarafından kaydedilebilir hale geleceğini fısıldıyor.
Bu nedenle şirketlerin ya da kişilerin online kimliğinin önemli bir parçası olan alan adları ile ilgili en sık karşılaşılan tatsızlığın, domain yenileme işleminin unutulması olduğunu söyleyebiliriz.
Alan adlarının sürelerinin dolabileceğinin farkında olmayan çoğu web sitesi sahibinin bilmesi gereken; gerçekleştirdikleri kayıt işleminin aslında satın alma değil bir tür kiralama işlemi olduğu!
Bu nedenle markasını, trafiğini ve sitesine harcadığı emeği korumak isteyen her web sitesi sahibinin bir alan adının süresi dolduğunda ne olacağını ve alan adı yenilemenin ne anlama geldiğini bilmesinde yarar var.
Domain Yenileme Nedir?
Domain ve hosting fiyatlarını araştırırken “yenileme fiyatı” ibaresiyle karşılaşmış olmalısınız. Bunun nedeni hem hosting hem de domain hizmetlerinin belirli aralıklarla (genellikle yılda bir kez) kaydı yenilenen hizmetler arasında yer alması. Yani bir alan adını tescil ettirmeniz yenileme ücretini ödemediğiniz sürece o alan adının yalnızca sınırlı bir süre için size ait olduğu anlamına gelir.
Web sitenizin yayında kalmasını istiyorsanız, sahip olduğunuz alan adını; kullanım hakkının sona erme tarihinden önce yenilemeniz gerekir. Bir alan adı minimum 1 yıl ve maksimum 10 yıl için yenilenebilir.
Sözleşmeniz otomatik yenileme içerse bile, yenileme işleminin sizin müdahalenizi veya ödeme yapmanızı gerektirip gerektirmediğini son kullanma tarihinden önce kontrol etmeniz önerilir.
Alan Adlarının Son Kullanma Tarihleri Neden Önemli?
Bir alan adını kullanmaya ya da portföyünüzde tutmaya devam etmek istiyorsanız düzenli olarak yenileme ücretini ödemeniz gerekir. Aksi takdirde;
- Alan adınızın süresi dolduğunda yenilenmemesi bir rakibinizin bir daha alamayacağınız şekilde alan adınızı elinde tutmasına hatta kendi sitesine yönlendirmesine yol açabilir.
- Kitlenizin güvenini kazanmaya çalıştığınız onca zaman ve emek boşa gidebilir.
- Süresi dolan alan adları sitenizin arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını kaybetmesine neden olabilir. Üstelik her şeyi baştan inşa ettiğiniz o ilk zamanların motivasyonunu da bu tatsızlık nedeniyle kaybetmiş olarak yola devam etmek zorunda kalabilirsiniz ya da alan adınızı çok yüksek ücretlerle geri almak zorunda kalabilirsiniz.
Alan Adı Yenileme Prosedürleri
Yenilemeyi unuttuğunuz bir alan adının tamamıyla kontrolünüzden çıkması için bir dizi aşama söz konusu. Bu aşamalar, yenileme ücreti + gecikme ücreti ile ya da kefaretle alan adınızı geri alma fırsatına da sahip olduğunuz bir süreyi kapsar. Sürecin sonunda alan adınızı bir başkasına kaptırma ihtimaliniz ise iyice artmış oluyor.

Domain ve hosting firmalarına göre yukarıdaki sürelerde birkaç günlük farklılık söz konusu olabiliyor. Genellikle alan adınızın yenileme tarihi yaklaştığında kayıt şirketinizden uyarı e-postaları almaya başlıyorsunuz. Bu e-postaların spam klasörüne düşmediğinden emin olmanız elbette ki önemli.
Süresi dolan .com/.net/.org gibi alan adlarının kullanım hakkı, yenileme işlemiyle uzatılmadığında; yenileme ücretine geçen süreye göre belirlenen gecikme ücreti ilave edilir. Bu süreçte, alan adınızın sizin için tamamen oyun dışı kalmaması adına domain Turhost tarafından belirli bir süre koruma altına alınır. Söz konusu süre domain uzantısına göre 1 ila 36 gün arasında değişmektedir. Geç yenileme bedeli ile ilgili bilgiye domain sayfamızdan erişebilirsiniz.
Bir alan adı, silinme (pending delete) aşamasına girdiğinde, artık sahibinin kefaretle dahi onu geri alma şansı kalmıyor. Alan adı yaklaşık 5 gün bu statüde kaldıktan sonra yeni kayıt için tekrar herkesin kaydedebileceği şekilde “müsait” oluyor. Bu durumda, hızlı davranarak başkası kapmadan önce alan adını yeniden satın almayı deneyebilirsiniz.
Domain Yenilemeyi Unutan Ünlü Markalar

- Hindistan’ın en büyük seyahat sitelerinden biri olan Yatra.com Nisan 2012’de, alan adını yenilemeyi unutmuştu. Hindistan’da seyahatle ilgili online işlemlerin % 30’unu yürüten şirket, bu hata yüzünden hem 5,7 milyar dolarlık pazarda sayısız müşteriyi hem de Hindistan Eyalet Bankası ile ortaklığını kaybetti.
- Regions Bank; Amerika Birleşik Devletleri’nin 22. en büyük bankası. 1700’den fazla şube ve 2400 ATM’ye sahip Regions Bank; 2013 yılının Nisan ayında alan adını yenilemeyi unuttuğunda müşterilerin, online bankacılık işlemlerine ve bankanın ana web sitesine erişimi bir hafta kadar kesintiye uğramış oldu. Banka kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldı.
- Amerikalı Telekom şirketi Sorenson Communications’ın, 2017’de alan adını yenilemeyi unutması sitede üç günlük bir kesintiye neden olmuştu. Şirketin ödediği ceza 3 milyon dolar civarındaydı.
- En ünlü örneklerden biri de Dallas Cowboys’un, 2010 yılında antrenörünü kovduğu haberlerinin dolaştığı sırada, alan adını yenilemeyi unutması. Kuruluş, alan adının kayıt kuruluşuna ödeme yapmak zorunda kaldı ve web sitesi birkaç gün boyunca kapalı kaldı.
- Foursquare ise alan adını yenilemeyi unuttuğunda yaklaşık 80 milyon dolar değerinde bir işletmeydi.
- Temmuz 2017’de de bir zamanlar değeri 1 milyar doların üzerinde olan pazarlama devi Marketo alan adını yenilemeyi unutmuştu.
- En çok şaşıracağınız ismi en sona sakladık: Microsoft! 1999’da ve 2003’te Microsoft, bünyesindeki iki alan adını yenilemeyi unutmuştu; passport.com ve hotmail.co.uk
Uyarılar
Alan adınızın son kullanma tarihini öğrenmek için WHOIS sorgulaması yapabilir ya da kayıt şirketinizdeki domain bilgilerinize göz atabilirsiniz.

Bazı firmalar alan adınızı otomatik olarak yenilenecek şekilde seçenekler sunabilir. Bu, alan adını uzun süre elinde tutmak isteyenlerin en çok işine yarayacak çözüm olabilir. Ancak otomatik yenilemeniz kredi kartınıza bağlıysa yenileme döneminde, kartınızla ilgi bir sıkıntının olmadığından emin olmalısınız.
Alan adınızın süresi dolmak üzereyken genellikle kayıt şirketiniz birkaç hatırlatıcı e-posta gönderecektir. Bu nedenle, kayıt şirketine verdiğiniz iletişim bilgilerinizin güncel olmasına, e-postalarınızı düzenli kontrol etmeye ve e-postaların spam klasörüne yönlendirilmediğine dikkat etmelisiniz.
Farklı kayıt şirketlerinde farklı son kullanma tarihlerine sahip birden fazla alan adını takip etmek kolay olmayacağı için, alan adlarınızı, hepsini tek bir yerden yönetebileceğiniz tek bir kayıt operatöründe tutmanız önerilir.
Alan Adlarının (Domain) Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur? adlı yazımızdan süresi dolan alan adları için ne yapılması gerektiğini ve domain durum kodlarını öğrenebilirsiniz.
Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya hesapları için de aradığınız domain’in müsait olup olmadığını gösteren domain sorgulama aracımızı denediniz mi?
ÖZET
Domain yenileme son derece basit olmasına rağmen kolaylıkla unutulabilen bir adım, bu nedenle sitenizin / işletmenizin başarısını riske atmamak adına alan adınızı kullanma süresinin dolmasını beklemeden yenilemeniz önerilir.