Son birkaç sene içerisinde yapay zekâ alanında gerçekleşen önemli gelişmeler heyecan verici düzeyde yaşanmaktadır. Üstelik uzmanlar, bu radikal gelişmelerin yapay zekâ için henüz sadece emekleme adımları olduğunu ifade etmektedir. Bu da yapay zekâ ile ilgili gelişmeler açısından önümüzdeki dönemlerde de heyecanlanmaya devam edeceğimiz anlamına gelir.
Yapay zekâ destekli sohbet botu ChatGPT, kısa sürede tüm ezberleri bozmayı başardı. ChatGPT’nin yakaladığı bu başarı, yapay zekânın potansiyeline dair güçlü veriler sundu. OpenAI tarafından oluşturulan GPT, özellikleriyle herkes için etkili bir asistan olmaya başladı. Bu gelişmeler, beklenildiği üzere Google’ı da harekete geçirdi. Yazılım devi olarak kabul edilen Google, tüm bu gelişmeler karşısında kayıtsız kalmadı ve kullanıcılarını Google Bard ile tanıştırdı.
İlk versiyonlarında belli problemler olduğu için kafalarda soru işaretleri yaratan Google Bard, yakın zaman önce gerçekleşen ilk büyük güncelleme sonrasında ChatGPT ile sıkı bir şekilde rekabet edebileceğini gösterdi. Google Bard’ın ne olduğunu, bunu nasıl kullanabileceğinizi, bu teknolojinin GPT’den ayrılan temel özelliklerini ve bu teknoloji ile neler yapabileceğinizi sizin için derlediğimiz bu yazıda bulabilirsiniz.
Google Bard Nedir?
Yapay zekâ gelişmeleri kimileri için daha şimdiden korkutucu boyutlara ulaştı. Bu korkunun en temel nedeni, aşırı gelişmiş yapay zekâ teknolojilerinin yakın gelecekte pek çok insanı işsiz bırakabilme olasılığı şeklinde yorumlanmaktadır. Tüm bu korkulara ve tartışmalara rağmen ChatGPT, Bing ve Google Bard hayatımıza tam anlamıyla girmiş durumdadır. Dolayısıyla sohbet robotlarının yapabildiklerini keşfettikten sonra bu gelişmiş teknolojiyi görmezden gelmek neredeyse olanaksızdır.

Google tarafından geliştirilen Bard Al, arama motoruna yeni bir boyut kazandırmayı amaçlayan bir sohbet robotudur. Henüz kullanıma yeni açılan ve farklı dillerin entegre olmaya başladığı sohbet robotu ile alakalı ilk gelişmeler, aylar önce Google adına Sissie Hsiao ve Eli Collins tarafından aktarılmıştı. Dolayısıyla bu resmî açıklamadan sonra Google’ın piyasaya süreceği yapay zekâ robotu merakla beklenmişti.
LaMDA adlı dil modelinden yararlanan Google Bard, yanıtlarında özgün metinler oluşturmaktadır. Metin üzerinden konuşmaya dayalı olan bu yapay zekâ sohbet robotu, hem karmaşık konu ve görevlere karşı etkili yanıtlar verir hem de farklı disiplinlere dair süreçlerde rol oynar.
Bard Al ile beraber Google, salt bir arama motoru olmaktan çıkarak etkili bir asistana dönüşmektedir. Bu yapay zekâ robotu, kişiselleştirme konusundaki başarısı nedeniyle sadece size özel, spesifik çözümler de üretebilecektir. Örneğin buzdolabınızda yer alan malzemeleri söylediğinizde yapabileceğiniz tüm yemek opsiyonlarını yaratıcı şekilde listeleyebilir.
Tahmin edileceği üzere böyle bir talebin doğrudan arama sonuçları üzerinden karşılık bulması mümkün değildir. Arama motorunun yapay zekâ robotuyla entegre olduğu yer tam olarak burasıdır. Bard, yüz binlerce web platformunda yer alan bilgileri sentezleyerek saniyeler içerisinde anlamlı bir bütün olarak karşınıza çıkarır.
Açık uçlu konuşmalara yönelik olarak optimize edilen Bard, ilk üretildiğinde bazı sorunlar da görülmüştü. Bunlardan en önemlisi, ilk versiyonunda zaman zaman yanlış yanıtlar türetmiş olmasıydı. Bu tip yanlış yanıtlar, doğal olarak bazı eleştirileri de beraberinde getirmişti. Yanlış yanıtlar için farklı gerekçeler söz konusu olsa da burada temel kriter referans alınan verilerdi. Örneğin GPT, 2021 ve öncesine dair veriler üzerinden yanıtlar verdiği için 2021 sonrasına ait cevaplarla ilgili yanlış yönlendirme ihtimali barındırır. Bu tip durumların her güncelleme sonrasında minimize edilmesi ise beklenen bir durumdur.

Google Bard Türkçe Kullanılır mı?
Günümüzde yapay zekâ teknolojilerinin popülerleşmeye başlamasıyla beraber Meta ya da Google gibi büyük şirketler, gerekli aksiyonları almak adına harekete geçmişti. Hatırlanacağı üzere Bard’ın ilk kullanımı sadece ABD ve İngiltere’ye özeldi. Ancak Google, çıtayı oldukça yüksek bir noktaya koyan ChatGPT ile sıkı bir rekabete girmek zorunda kaldı ve 2023 yılının Temmuz ayında gerçekleşen büyük güncelleme sonrasında Google Bard, mevcut olan ülkelerin yanında 27 AB ülkesi ve Brezilya’da da erişime açıldı.
Temmuz ayı içerisinde gerçekleşen bu güncelleme sonrasında pek çok sorunun düzeltildiği de görülür. Örneğin Bard’a eklenen yeni diller hedef kitlenin ciddi anlamda genişletildiğinin göstergesidir. Temmuz ayındaki güncellemeden sonra aktif dil sayısı toplamda 40’un üzerine çıkmış olup sohbet robotu için eklenen yeni diller arasında Türkçe de mevcuttur. Bundan sonraki güncellemelerde daha az popüler dillerin de sisteme entegre edileceği belirtilmektedir.
Yani bazı sorunların olduğu başlangıcından dolayı sürecin başında umduğu etkiyi yaratamayan Google Bard, büyük çaplı güncellemelerle beraber bu açığı kapatmaya çalışmaktadır.
Google Bard Nasıl Çalışır?
Google Bard, sadece bir asistan olarak yetenekleriyle değil çalışma prensibiyle de ilgi uyandırır. Özellikle de yazılım konusunda ilgili kişiler, Google Bard’ın potansiyeli kadar nasıl çalıştığına da odaklanır. Daha önce Bing Chat ve ChatGPT’nin çalışma mantığı üzerine de de epey tartışma yapılmıştır.

Öncelikle Google Bard ile ChatGPT arasında dil modeli konusunda bir farklılık olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Bard’a ait sistem, LaMDA dil modelinden faydalanır. LaMDA, aynı zamanda açık kaynaklı bir sinir ağı mimarisine sahip Transformer üstüne inşa edilen bir platformdur. Buna ek olarak Bard, sağlıklı yanıtlar üretebilmek adına LaMDA haricinde web dünyasında yer alan verileri de değerlendirir.
Burada önemle altı çizilmesi gereken noktalardan biri de Bard’ın teknik olarak bir arama motoru olmadığıdır. Temelde Bard; sizinle anlamlı ve uzun diyaloglar kurabilen, size özel öneriler ve çözümler sunan, blog içerikleri yazabilen ya da fikir üretebilen bir sohbet robotudur. Diğer chat yazılımlarında olduğu gibi komutlar metin olarak iletilir ve aynı soru için yüzlerce özgün yanıt türetilebilir. Sistem kimi durumlarda özel olarak bazı kaynakları gözden geçirmeniz adına size açıklayıcı bağlantılar da sunabilir. Bard tarafından önerilen bağlantılar sayesinde söz konusu bilgileri bizzat kaynağı içerisinde de kontrol etme şansı bulursunuz.
Yapay zekâ destekli sohbet botları, çoğunlukla internet siteleri üstünden sonuçlarını derler. Fakat Bard belli konularda özel bir hassasiyete sahiptir. Örneğin kanser araştırmalarına dair fikirlerini sunmasını istediğinizde Google Bard bunu reddetmektedir. Çünkü sohbet botu finans ve tıp gibi son derece hassas konularda tavsiye vermeye pek sıcak bakmamaktadır.
Google Bard ChatGPT ile Rekabet Edebilir mi?
Google tarafından bu senenin başında resmî tanıtımı gerçekleştirilen Bard yapay zekâ destekli sohbet robotu, pek çok açıdan GPT ile kıyaslanır. ChatGPT şu anda bu alanda en bariz referans noktası olarak kabul edildiğinden yeni çıkan bir sohbet robotunun kendisiyle kıyaslanması da oldukça doğaldır.
Google, her şeyden önce ChatGPT’ye kıyasla çok ciddi bir ziyaret avantajına sahiptir. Günlük ziyaretçi potansiyeli değerlendirildiğinde Bard ve GPT arasında yaklaşık 10 katlık bir fark söz konusudur. Fakat bahsedilen kullanıcı potansiyeline ne ölçüde ulaşabileceği, Bard’ın başarısı için bir ölçü olacaktır. Yakın bir gelecekte, lider arama motoru Google’ın popülerliği sayesinde çok daha insanın Bard ile etkileşime geçmesi ve böylelikle sistemin gelişimine organik şekilde katkı sunması beklenmektedir.

Farklı dil modelleri kullanan iki sistem Bard ve ChatGPT, birçok görevi benzer kalite düzeyinde yerine getirebilecek donanıma sahiptir. Bard’ın başlangıç aşamasında ChatGPT’den en önemli farkı yalnızca tek bir dili destekleyebilmesiydi. Fakat bu konuda kısa süre içinde önemli adımlar atıldı ve desteklenen dil sayısı konusunda hemen hemen aynı düzeye gelindi.
Google Bard, günümüzde internetteki canlı verilere anında erişerek ve güncel bilgiler sunarak fark yaratabilmiştir. ChatGPT ise henüz en güncel verileri aktarma konusunda yeterli düzeyde değildir. Öte yandan Bard’ın bir diğer avantajı, önemli Google ürünleri ile entegre edilebilmesidir. Bu ürünler arasında özellikle Gmail, Chrome ya da Docs bulunur. Bunlar Bard ile son derece işlevsel bir biçimde etkileşime geçebilir. Nitekim yakın zaman önce Google, yapay zekâ desteğini Workspace tarafına da entegre edeceğini resmî olarak duyurmuştur.
Bard sohbet robotunda aramak istediğiniz şeyler olduğunda sesinizi aktif şekilde kullanarak da Bard ile iletişim kurmanız mümkündür. Bu, en azından şimdilik GPT ile yapılabilecek bir özellik değildir. ChatGPT ile rekabet edip edemeyeceğini görebilmek için Bard’ın tam anlamıyla gelişim süreçlerini ve güncelleme yaklaşımlarını incelemek gerekir.

Google Bard Nasıl Kullanılır?
Yapay zekâ destekli sohbet robotunu kullanmak isteyenler, öncelikle “bard.google.com” sitesini ziyaret etmelidir. Bard’ı kullanmak adına tıpkı ChatGPT’de olduğu gibi özel bir oturum açmanız gerekir. Zira bu sayede sohbet deneyimleriniz ve geçmişiniz, size özel benzersiz bir algoritmanın yaratılmasına zemin hazırlar. Chat robotuyla gerçekleştirdiğiniz sohbetler, Google hesabınızın “Bard Etkinliği” isimli kısmına otomatik şekilde kaydedilir.
Google Bard’da kullanıcı girişi yapmak isterseniz “Sign in” yazan kısma tıklayın. Sistem sizden Google hesabınızla giriş yapmanızı isteyecektir. Google hesabınızla giriş yaparken sırasıyla; “Try Bard”, “I agree” ve “Continue” butonlarına tıklayın. Giriş işleminizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra en güncel Google Bard arayüzü sizi karşılayacaktır. “Enter a prompt here” yazan kısma dilediğiniz komutu, net ve anlaşılır bir şekilde girin. Bu esnada dili iyi kullanmak kadar destek talep ettiğiniz konuya dair vereceğiniz detaylar da geri bildirimin niteliğini doğrudan etkileyecektir. Son olarak metni tamamladıktan sonra metni göndermeniz yeterlidir. Bu arada dilerseniz Google Bard için karanlık modu da aktif hâle getirebilirsiniz.
Google Bard ile Neler Yapabilirsiniz?
Kısa süre içerisinde önemli bir etki yaratıp ChatGPT’nin başarısını geçmeyi amaçlayan Google Bard, aklınıza gelebilecek birçok noktada işlerinizi kolaylaştırır. Bard ile herhangi bir konuda anlamlı sohbetler gerçekleştirebilir ve bu sohbetin içerisinde çeşitli fikirler ve öneriler alabilirsiniz. Bard’ı nasıl yönlendirebileceğiniz ya da ondan nasıl yararlanabileceğiniz bir anlamda sizin yaratıcılığınıza bağlıdır. Farklı diller için çeviriler yapmak, kod yazdırmak, kod işlemleri için hata ayıklama talebinde bulunmak, içerik metinleri yazdırmak; akla gelen ilk örneklerdir.

Senaryo ya da tiyatro metni, şiir gibi doğrudan yaratıcılığa dayalı metinler konusunda da sistemden destek alabilirsiniz. Ayrıca Google Bard sizin için özel konuşma metinleri hazırlayabilir, kusursuz dilekçeler oluşturabilir ya da mail yazışmalarınız için yardımcı olabilir. İleri düzeyde matematik problemleri çözdürmek de sistemin diğer yetenekleri arasında bulunur. Bunlara ek olarak Google Lens üzerinden bir görseli sisteme aktarabilir ve doğrudan görsele dair sorular sormaya başlayabilirsiniz. Ayrıca yeni güncelleme sonrasında kolaylıkla metin komutları ile görseller oluşturulabileceksiniz.