Sitenizin Google sıralamalarındaki performansını geliştirebilmeniz için birbirinden kullanışlı istatistik ve raporlar sunan çok yetenekli bir asistanınız olsa, bozuk bağlantıları bulmanızı, sunucu hatalarını ve kötü amaçlı yazılım gibi güvenlik sorunlarını fark etmenizi sağlasa ve tüm bunları ücret almadan yapsa nasıl olurdu?
Google’ın; web sitesi sahipleri, web geliştiricileri ve SEO uzmanları için tasarladığı bu yetenekli asistanla tanışmaya hazır mısınız?
Web sitenizin yönetiminde dikkat etmeniz gereken tüm detaylar için sizi uyaran, sitenizdeki hataları en aza indirmenizi sağlayan bu becerikli yardımcının adı: Google Search Console (Arama Konsolu).
Google Search Console Nedir?
Eski adı Webmaster Tools olan Search Console, sunduğu araçlarla sitenizde olup bitenleri anlamanızı, web sitenizi daha verimli yönetmenizi, sitenizin Google’da nasıl görüneceğini etkileyebilecek değişiklikler yapmanızı sağlayan aynı zamanda da Google’ın site sahipleriyle iletişim kurması için tasarlanmış bir uygulama.
Google Search Console’a Site Ekleme
Google Search Console’u kullanmak için öncelikle Google hesabınıza giriş yapmalısınız. Sonra alan adınızı ekleyerek sitenizin size ait olduğunu kanıtlamalısınız. Bunun için de https://search.google.com/search-console/welcome adresine gidip soldaki domain bölümüne alan adınızı yazmanız ve giriş yaptıktan sonra sol üst köşede sitenizin adının göründüğü açılır listeden “Mülk Ekle” bölümüne web sitenizin adresini girmeniz gerek.
Sonrasında domain satın aldığınız sağlayıcıda oturum açmalısınız.
Turhost kullanıcı paneline göre bu aşamada izlemeniz gereken adımlar:
- Hosting paketinize DNS kaydı eklemek için müşteri girişi sağladıktan sonra üst menüden “Hizmetler > Hizmet Listesi” sekmesine giriş yapınız ve işlem yapacağınız paketin “Yönet” butonuna tıklayınız.
- Hosting yönetim panelinde sol menüde bulunan “DNS Yönetimi” sekmesine giriş yapınız.
- Yeni DNS kaydı oluştur başlığı altından kayıt türü’nü TXT olarak seçerek “isim” kutucuğuna “@” yazabilir ya da bu alanı boş bırakabilirsiniz.
- Search Console’dan (üstteki görselde yer alan doğrulama ekranından), DNS yapılandırmasını kopyalayınız ve “Değer” kutucuğuna yapıştırınız.
- Özelleştirilmiş herhangi bir alan bulunmuyor ise “TTL” kutucuğunda işlem yapmanıza gerek yok.
- “Yeni DNS Kaydı Ekle” butonuna tıklayarak TXT kaydını ekleyebilirsiniz.
- Son olarak tekrar Search Consoel’un üstteki görselde yer alan doğrulama ekranına gidip Doğrula tuşuna bastığınızda Google Search’e sitenizi eklemiş olacaksınız.
Bu işlemlerden sonra anahtar kelimelerden, elde ettiğiniz trafiğe kadar sitenizdeki her şeyin özetini; Search Console aracılığıyla görmeniz mümkün.
İlk kullanımda verilerinizi görmeye başlamadan önce birkaç saat beklemeniz gerekebilir.
Eğer birden fazla siteyi Search Console ile takip etmek istiyorsanız, sol menünün üzerindeki açılır listeden sitenizin adını tıklayıp mülk ekle seçeneği ile izlemek istediğiniz diğer siteleri ekleyebilirsiniz.
Search Console Araçları Nelerdir?
Search Console araçları; bir arama motorunun sitenizi nasıl gördüğü, sayfalarınızın tümünün indekslenmiş olup olmadığı, hangi aramalarla insanların sitenize ulaştığı, sitenizin arama motorları açısından iyi yapılandırılmış olup olmadığı gibi konularda sizi bilgilendiren yardımcılardır.
Performans raporları, URL denetimi, kapsam raporları, site haritaları, hız, mobil kullanılabilirlik ve bağlantılara dair verilerden oluşan bu araçlarla ilgili açıklamalara göz atalım mı?
Site Haritaları
Google Search Console ile yapmanız gereken ilk şey; sitenizde hangi sayfalara sahip olduğunuzu Google’ın bulmasını sağlamaktır. Bunun için de site haritası oluşturmak ve bunu Google’a göndermeniz gerekir.
Böylece Google’ın en önemli sayfalarınızı ve yayınlarınızı kolayca bulabilmesini sağlamış olursunuz.
Aksi takdirde Google, sitenizdeki tüm sayfaları dizine ekleyemeyebilir ve bu da hak ettiğiniz kadar trafik çekemeyeceğiniz anlamına gelir.
Site haritaları bölümünden kaç tane bağlantının Google tarafından indekslendiğini takip edebilirsiniz.
Site haritanızı Google’a göndermek için; Google Search Console‘da oturum açıp sol üstten web sitenizi seçtikten sonra; sol kenar çubuğundan “Site Haritaları”na tıklamalı ve Site Haritası URL’sini göndermelisiniz (Ör: sitemap_index.xml).
Site Haritaları XML biçiminde gönderilmelidir. 50.000’den fazla URL içeremezler ya da 10 MB’den büyük olamazlar. Bu limitleri aştığınızda site haritanızı bölümler halinde göndermeniz gerekir.
Google’ın .xml uzantılı site haritanızı doğru bir şekilde bulabildiğinden ve okuyabildiğinden emin olmak için “Site Haritaları” bölümünü düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Performans
Google Search Console’un işinize en çok yarayacak özelliğinin performans raporları olduğunu söyleyebiliriz.
Sol menüdeki Performans bölümünden, toplam tıklama sayısı, toplam gösterim sayısı, ortalama to (tıklama oranı) ve ortalama konum analizlerini görebilirsiniz. Bunlar için tarih aralığı belirleyebilir ya da son 1 hafta, son 3 ay gibi seçeneklere gözatabilirsiniz.
Tarih sekmesinin yanında bulunan Arama Türü sekmesi, sitenizdeki görsellere ve videolara dair raporlamaları sunar.
Alttaki Sorgular sekmesinden ziyaretçilerinizin hangi kelimelerle arama yaparak sitenize eriştiğini inceleyebilirsiniz.
Ülkeler sekmesinden trafiklerin hangi ülkelerden geldiğini, Cihazlar sekmesinden de hangi cihazlardan kaç tıklama aldığınızı (masaüstü, mobil, tablet) görebilirsiniz.
URL Denetimi
URL denetimi yaparak sitenizdeki her bir sayfanın Google tarafından indexlenebilir olup olmadığını test edebilirsiniz.
Bunun için Google Search Console’un soldaki menüsünden URL Denetimi’ ni seçmeniz ve üstteki denetim çubuğuna istediğiniz sayfanın URL’sini yazmanız yeterli.
URL denetimi sırasında; AMP ve AMP olmayan sayfalar, yapılandırılmış data ve indeksleme hataları bulunabilir. Dizine eklenmemiş ya da acilen indexlenmesini istediğiniz sayfalar olduğunda da bu aracı kullanabilirsiniz.
Kapsam
Kapsam; Google’ın sitenizde hangi sayfaları dizine ekleyebildiğini veya ekleyemediğini, hatta bir sayfanın dizine eklenememe nedenini öğrenmenizi sağlayan Search Console aracıdır.
Bu araç, web sitenizin taranması ve dizine eklenmesinde sorun olup olmadığını bulmanıza yardımcı olur.
Google’dan yeni hatalar bulduğuna dair bildirim aldığınızda hatayı buradan daha ayrıntılı olarak kontrol edebilirsiniz.
Kapsam raporlarınızı kontrol ederken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Sitenize yeni içerikler ekledikçe dizine eklenen sayfalarınızın da artması gerekir.
- Kapsam grafiğinde ani düşüşler varsa bu; Google’ın web sitenize erişmekte zorlandığı anlamına gelebilir (robots.txt’in değişmesi ya da kapatılmış bir sunucu Google’ı engelliyor da olabilir).
- Grafikteki ani ve beklenmeyen artışlar; yinelenen içerikli sayfalar (www ve www olmadan siteye erişilmesi gibi) ve otomatik olarak oluşturulan sayfalarla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Hatta hackerlardan kaynaklanan sorunlara da işaret edebilir!
Bu tür durumları takip etmeniz ve uyarıları fark edip hatalara hızlıca müdahale edebilmeniz için bu sekmeyi düzenli olarak kontrol etmeniz önerilir.
Hedef Kitlenin Konumu
Blogunuz ya da sunduğunuz hizmet belirli bir bölgeye yönelikse; sol menüdeki “Eski Araçlar ve Raporlar” bölümünden “Uluslarası Hedefleme“yi tıklayarak hedef kitlenizin bulunduğu konumu seçmenizde yarar var.
Google’ ın sitenizi hangi coğrafi konumda daha iyi anlamlandırmasını istiyorsanız uluslararası hedefleme kısmından hedeflediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz.
Site Bağlantıları
Sitenize en çok bağlantı veren siteleri ve hangi sayfalarınıza bağlantı verdiklerini, diğer sitelerin bağlantı verirken en çok kullandıkları metinleri, sitenizde en fazla bağlantı verdiğiniz sayfaları; Bağlantılar sekmesinden görebilirsiniz.
Backlinks yani diğer sitelerdeki bağlantılar yoluyla ziyaretçilerinizin olması, site içeriğinizin güvenilir olduğunun Google’a bildirilmesi anlamına gelir.
Sitenizin konusuyla alakalı otorite sahibi sitelerden çok sayıda backlink alması, Google sıralamanızın yükselmesi açısından çok önemlidir.
İç bağlantılar bölümünde, sitenizin hangi sayfalarının sitenizdeki diğer noktalarla daha fazla bağlantılı olduğunu inceleyebilirsiniz. Önemli sayfalarınızın ve yayınlarınızın daha çok iç bağlantı almasını sağlamak için bu listeyi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Böylece Google’a en çok önem verdiğiniz yazıların hangileri olduğunu fısıldamış olursunuz.
Ayrıca metni olmayan bağlantılar raporda boş göründüğünden spam içerikli metinleri bu şekilde fark edebilir ve önlem alabilirsiniz.
Bunların dışında site bağlantıları; arama sonucunun altında gösterilen tab menü bağlantılarının oluşmasını da sağlar. Bu da kullanıcıların sitenin içeriğine dair fikir edinmesi ve doğrudan kendileri için yararlı olan sayfalara gidebilmesini kolaylaştırır.
Mobil Uyumluluk
Sol menüdeki Mobil Kullanılabilirlik sekmesinden sitenizdeki hangi sayfaların mobil cihazlarla uyum sorunları yaşayabileceğini görebilirsiniz.
Dünya çapında mobil trafiğin giderek arttığı bilindiğinden, Search Console’un bu aracını düzenli olarak kontrol etmeniz, mobil sitenizin kullanıcı dostu olmasını kolaylaştırabilir ve ziyaretçilerinizin sitenizi hızla terk etmesine engel olabilir.
AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)
AMP raporu, AMP sayfalarınızın; Google Arama sonuçlarında görünmesini engelleyen hataları düzeltmenize yardımcı olur. Geliştirmeler sekmesinin altında bulunan AMP’i tıklayarak Google’ın sitenizdeki hangi AMP sayfalarını okuyabildiğini ya da hangilerini okuyamadığını ve bunun nedenini görebilirsiniz.
Hız
Google’a göre bir sayfanın yüklenme süresi 3 saniyeyi geçerse ziyaretçilerinizin sitenizden hemen çıkma oranı %32 artıyor. Eğer bir sayfa 6 saniyede yükleniyorsa sayfayı terketme oranları %106 artıyor!
Yavaş olduğu düşünülen sayfaların sıralaması, Google arama sonuçlarında alt sıralara düşebiliyor çünkü geç yüklenme oranları siteyi terketme oranlarından çok ciddi pay sahibi. Bu nedenle Search Console’un hız raporlarını düzenli olarak takip etmeniz önemli.
Web sitenizi hızlandırmak için WordPress Site Hızlandırma hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Hız raporları ile sayfalarınızın gerçek zamanlı kullanım verilerine göre hızını incelemeniz mümkün.
Yüksek performanslı WordPress için : WordPress Hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.
Search Console’da hız raporunun genel bakış sayfasında, veriler URL’yi açan cihaz türüne göre mobil veya masaüstü olarak ayrılarak (tablet verileri dahil değil) yavaş, orta veya hızlı şeklinde gruplandırılıyor.
Manuel işlemler
Arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmek için hilelere başvuran kişiler olduğundan Google algoritmaları çoğu durumda spamları otomatik olarak keşfedip arama sonuçlarından kaldırır. Bunun için manuel işlem uygulayabilir.
Bir sitede manuel işlem varsa, o sitenin bir kısmı veya tamamı Google arama sonuçlarının dışında tutulur.
Raporun üst kısmında sitenize yönelik manuel işlemlerin sayısını görürsünüz. Sitenizle ilgili bir manuel işlem yoksa yeşil bir onay işareti görünür.
Güvenlik Sorunları
İzniniz olmadan sitenize koyulan içerikler ve virüs içeren kötü amaçlı yazılımlar konusunda uyarıları ve şüpheli dosyaların listesini güvenlik sorunları sekmesinden görebilirsiniz.
Sitelinks Arama Kutusu
Bu sekmeyi açtığınızda mevcut hata sayınız 0 olmalıdır.
Uyarılar sayfalarınızın Google aramalarında gösterilmesini engellemez ancak kullanıcılar deneyimi açısından sıkıntı yaratabilir.
URL Kaldırma
Google Arama sonuçlarından bir URL’yi geçici olarak kaldırmanızı sağlayan bu aracı kullandıktan sonra, sayfanın siteden kaldırılması ya da sayfanın şifreyle korunması gibi duruma göre gereken adımlar atılmalıdır.
Tarama İstatistikleri
Google’ın sitenizi ne sıklıkta taradığını gösteren bu araçla, Google tarama isteklerinin sitenizde aşırı yoğunluğa yol açıp açmadığını takip edebilir ve daha düşük bir tarama hızı talep edebilirsiniz.
Tarama istatistiği grafiklerindeki sert artışlar, çok fazla yeni içerik eklediğiniz anlamına gelebilir; sert düşüşler Google tarama botunun bir şekilde engellendiği anlamını taşıyabilir.
Bu nedenle tarama istatistikleri sekmesinden Google’ın belirli bir zaman dilimi içinde bir web sitesinde taradığı ve dizine eklediği sayfa sayısı anlamına gelen Tarama Bütçesi (Crawl Budget) verilerini yorumlayabilirsiniz.
- İletiler
İletiler sekmesi Google’ın bilgilendirmeleri için kullanabileceğiniz Search Console aracı. Takipte kalmak elbetteki önemli!
- URL Parametreleri
SEO uzmanları ve web geliştiricilerin daha çok kullanacağı bu araç, sayfa URL’lerinizde kullandığınız, sayfa veya sitelerde önemli değişiklikler yapan özel parametreleri Google’a bildirmeniz için tasarlanmıştır.
- Web Araçları
Siteniz için faydalı olabilecek diğer Search Console araçlarını içerir.
Search Console ile yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil!
Birden fazla kullanıcının bir web sitesinin gelişimini Search Console ile takip edebilmesi için; sol paneldeki Ayarlar sekmesinden “Kullanıcılar ve izinler”e gidip “Kullanıcı Ekle“yi tıklayarak yeni kullanıcıyı, e-posta hesabını ve izin düzeylerini seçebilirsiniz.
Bir Kullanıcıyı kaldırmak için, profillerinin yanındaki üç noktaya, sonrasında da “Erişimi Kaldır”a tıklayabilirsiniz.
Ayrıca Google Search Console’u; Yoast SEO, Google Analytics, AWR Cloud gibi önemli analiz araçlarına entegre edebilirsiniz.
Hosting, sanal sunucu, cloud server gibi tercihlerinizde son kararı vermeden önce 0 212 227 74 74 nolu telefondan ya da sitemizdeki Canlı Destek butonları aracılığıyla uzman ekibimizle görüşebilirsiniz.
Sonuç olarak tüm bu araçlar ve raporlarla en popüler sayfalarınızı fark etmenizden, teknik bir SEO sorununu teşhis etmenize kadar çok sayıda konuyu kapsamlıca ele almanızı sağlayan Search Console için, bir web sitesini yöneten herkesin, sitesini izlemesine ve geliştirmesine olanak tanıyan bir mucize!
Sitenizin küçük ya da büyük olması fark etmez; Search Console’un; organik trafiğinizi artırmanıza yardımcı olabilecek en büyük destekçiniz olmaması için hiç bir sebep yok!