Dijital Dünya’daki gücünüz; doğru domain’i, en iyi hosting planını, en yetenekli içerik yönetim sistemini seçmenize ve sunabileceğiniz en kaliteli içerik için elinizden geleni yapıp SEO çalışmalarına yönelmenize bağlıdır.
Tüm bunlar, “nasıl” ve “hangisi” ile başlayan sorulara kafa yormanızı gerektirse de, yanıtını bulmak zorunda olduğunuz önemli bir soru daha var:
Web sitenizin depolandığı sunucunuzu yönetmek için hangi kontrol panelini seçmelisiniz?
DirectAdmin’in hız iddiası mı, Plesk’in son sürümü mü, yoksa cPanel’in popülerliği mi kararınızda etkili olacak?
Tüm bu soruların yanıtlarını ve hangi kontrol panelinin sizin için daha uygun olduğunu bulmanızı sağlayacak yazımıza geçmeden önce kontrol paneli nedir netleştirelim:
Hosting Kontrol Paneli Nedir?
Web sitelerinin yayınlanmasını sağlayan sunucuyu, internet erişiminin olduğu her yerden yönetmek için kullanılan platforma kontrol paneli denir.
Bir kontrol paneli ile DNS, IP adresi, veritabanı ve dosya yönetimi ile SSL sertifikaları, yedekekler, FTP ve E-posta oluşturma-değiştirme gibi çok sayıda işlevi farklı cihazlardan gerçekleştirebilirsiniz.
Bir hosting paketi aldığınızda, sunucunuza erişiminizi sağlayan bir kontrol paneli de buna dahildir. Bazen de hosting firmaları seçenekler sunarak tercihi size bırakır.
Sonradan başka bir kontrol paneline geçmek disk sürücüsüne format atmak gibi bazı zorlukları beraberinde getireceğinden en baştan doğru kontrol panelini seçmek çok daha avantajlı olabilir.
Bu nedenle, sizden kilometrelerce uzaktaki sunucunuzu, komut satırlarına ihtiyaç duymadan, kolaylıkla yönetmenizi amaçlayan en popüler üç kontrol panelini; işlevsellik, kullanım kolaylığı ve fiyat gibi temel özelliklerine göre sizin için karşılaştırdık:
İşletim Sisteminin Türü
Web sitenizin depolandığı sunucuda hangi işletim sisteminin yüklü olduğunu bilmeniz; kontrol paneli kararınızda oldukça etkili olacaktır.
- cPanel, sadece Linux işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda kullanılabilir.
- DirectAdmin de sadece işletim sistemi Linux olan sunucularda kullanılabilir.
- Plesk ise hem Linux hem de Windows sunucularda çalışabilir.
Başka bir deyişle;
- Web siteniz ASP, ASP.NET veya Microsoft SQL veritabanı kullanılıyorsa Windows işletim sistemine sahip bir sunucuda barınabileceği için Plesk kontrol panelini kullanmalısınız.
- Web siteniz PHP, Perl, Ruby içine kuruluyorsa Linux işletim sistemine sahip bir sunucuda çalışabileceği için cPanel, Plesk ve DirectAdmin ile kullanılabilir.
Kullanım Kolaylığı
Aslında üç kontrol panelinin de aşinalığınız arttıkça severek ve kolaylıkla kullanabileceğiniz nitelikte olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Yeni başlayanların, çok fazla seçeneğe sahip olduğu için Plesk kontrol panelini karmaşık bulabileceğine dair eleştiriler olsa da Plesk’in son sürümü Obsidian; sunucunuzu, bir profesyonel gibi yönetmenizi hedefleyen modern bir arayüze sahip.
DirectAdmin ve cPanel ise kullanıcı dostu kontrol paneli alternatifleri arasında oldukça basit arayüzlere sahip olan en iyi seçeneklerin başında geliyor.
Lisans Ücretleri
Sınırsız domain desteği, periyodik güncellemeler, kullanım kolaylığı ve hızdaki iddiasına ek olarak DirectAdmin’in son zamanlardaki popülerliği biraz da forumlara bomba gibi düşen cPanel’in 2019’daki fiyat artışından kaynaklanıyor.
Bu üç kontrol paneli arasında lisans maliyetleri açısından en uygun seçenek cPanel alternatifi olarak ünlenen; DirectAdmin, en pahalısı ise cPanel.
Fonksiyonellik
Üç kontrol panelinin de işlevlerini karşılaştırdığımızda; hepsinin yapılandırılabilir bayi hosting paketleri, çoklu dil paketleri, MySQL veritabanı yönetimi, phpMyAdmin entegrasyonu, yapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlasına sahip olduğunu görüyoruz.
En basit WordPress kurulumunun cPanel’e, en basit SSL kurulumunun Plesk ve DirectAdmin’e ait olduğunu, kurulumu en kolay panelin de cPanel olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak, her domain için birden çok IP, harici MySQL sunucuları ve harici dosya sunucuları sağlayan tek kontrol paneli; Plesk’tir.
Plesk; bileşen ekleme, servis yapılandırmaları, PHP ve Perl komut dosyalarına izin vermesi gibi çok sayıda seçeneğe sahip. Ayrıca Plesk Obsidian’ın eski sürümlerine nazaran daha hızlı olduğu söylenebilir.
20 yıllık tecrübesiyle, en sevilen kontrol paneli olarak bilinen cPanel’in bu başarısında; fonksiyonelliğinin payının oldukça büyük olduğunu da göz ardı edemeyiz.
DirectAdmin ise, Plesk’in sahip olduğu fonksiyonların çoğunu sunabilen bir kontrol paneli olarak karşımıza çıkıyor.
Hosting Kontrol Panellerinin Özellikleri
- VMware, KVM, Microsoft Hyper-V ve VirtualBox için yerleşik desteğe sahiptir.
- Posta iletişimi zahmetsizdir. Apache, BoxTrapper ve SpamAssassin kullanan güçlü spam algılama özellikleri sunar.
- Dizinler için şifre koruması, GnuPG Anahtarları, IP güvenlik duvarları ve SSL/TLS gibi çoklu güvenlik işlevlerine sahiptir.
- Disk alanı kullanımını izlemek ve web sürücülerinizin yedeklerini oluşturmak için uygun bir dosya yöneticisi içerir.
- Büyük ölçekli web yönetimini kolaylaştırmak için tasarlanmış yüzden fazla dahili uzantıya sahiptir. Bunlar içerik yönetim sisteminin güçlü entegrasyonu ve sağlam, esnek araçlar gibi özellikler nedeniyle WordPress site sahipleri için en iyi alternatiflerden biri olarak görülür.
- Ayrıca Plesk, işletim sistemi, uygulamalar ve ağlardaki güvenliği artırmak için çeşitli yardımcı programlar da sunar.
- IP yöneticisi programı, yöneticilerin mevcut IP’leri çok hızlı bir şekilde tahsis etmesini, görüntülemesini ve değiştirmesini sağlar.
- E-posta iletişimini daha iyi kullanabilmenizi sağlayan Mail Queue adlı bir araca sahiptir.
- DNS yönetimi ile DNS kayıtlarını çok hızlı bir şekilde oluşturabilir, değiştirebilir ve kaldırabilirsiniz.
- Çok sayıda güçlü antivirüs ve antispam koruması sunar.
Özetle, web sitesi sahiplerinin hayatını kolaylaştıran ve aynı işi benzer yaklaşımlar sunarak yapmaya çalışan bu üç sihirli kutudan birini seçerken; sunucunuzun işletim sisteminin, beklentilerinizin ve bütçenizin en belirleyici kriterler olacağını söyleyebiliriz. 👍