İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

En iyi CMS sistemi

CMS nedir? sorusu kısaca web sitenizi oluşturmanıza ve yönetmenize yarayan yazılımlar şeklinde yanıtlanabilir.

İçerik yönetim sistemi anlamına gelen CMS (Content Management System)olmadan bir web sitesi oluşturmak için, statik HTML ile hazırladığınız dosyayı sunucunuza yüklemeniz gerekir ancak içerik yönetim sistemlerini kullanmak, HTML ile içerik oluşturmaktan çok daha kolaydır.

Dijital içerik oluşturmak ve yönetmek için kullanılan WordPress ve Joomla gibi yazılım uygulamalarına içerik yönetim sistemi denir.

HTML Kodları, HTML Nedir Detaylı Rehber İçin Tıklayınız!

CMS’ler bulut tabanlı olduklarından, kullanıcılar herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda tarayıcılarından, kullandıkları CMS’e erişerek içeriklerini oluşturabilir ve yayınlayabilir.

CMS‘lerin genellikle web sitelerinin içerik yönetimi amacıyla kullanıldığı bilinse de belge yönetimi, erişimi ve arşivleme gibi amaçlarla kurumsal düzeyde kullanımları da yaygındır.

Bir içerik yönetim sistemi ile uzman olmasanız da bloglar, online satış siteleri, forumlar, online kurslar ve üyelik gerektiren web siteleri oluşturabilir, web sitenize yeni bir içerik ekleyebilir, yayınlanmış herhangi bir içeriği düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.

İçeriğinizi ziyaretçilerinize tam istediğiniz gibi gösterme olanağı sağlayan CMS’lerin en tanınmışı WordPress‘tir. Pazar payı % 60’ı bulan WordPress, dünyadaki tüm web sitelerinin neredeyse üçte birinde kullanılan içerik yönetim sistemidir.

Diğer CMS örnekleri arasında; Joomla, Drupal, Magento, Weebly, Squarespace, Wix, TYPO3, Ghost, Serendipity, Dotclear, ImpressPages, Chamilo sayılabilir.

Çok sayıda eklenti ve uzantı eklemenizi mümkün kılan CMS’lerle; sitenize tasarımda esneklik, verimlilik ve işlevsellik kazandırabilirsiniz.

Bir web sitesinin hangi CMS ile yönetildiğini öğrenmek isterseniz Whatcms.org and BuiltWith.com gibi online araçları kullanabilirsiniz.

Projeniz için en uygun, en iyi CMS platformunu seçmeniz web sitenizin başarısını doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle en popüler iki içerik yönetim sistemi hakkındaki karşılaştırma yazımızı okumanız, kararınızı netleştirmenize yardımcı olabilir.

CMS Kullanmanın Avantajları

  • Hız: Dakikalar içinde İçeriklerinizi düzenlemenizi, geliştirmenizi ve Dünya’nın bir ucundakilere ulaştırmanızı sağlar.

  • Maliyet: Açık kaynaklı CMS’leri indirmek ve yüklemek ücretsizdir. Ayrıca CMS kullanarak tasarım için bütçe ayırmanıza gerek kalmaz.

  • İşlevsellik: Form, anket, online sınav, etkinlik takvimi, online satış, forum, galeri gibi çok farklı seçenekler sunan web siteleri kolaylıkla oluşturulabilir. Temalar ve eklentiler kullanılarak işlevsellik istenen düzeyde artırılabilir

  • Kullanıcı dostu: Teknik bilgisi ve becerisi az olan ya da hiç olmayan kişilerin yardım almasına gerek kalmayacak şekilde içerik yayımlamasını sağlar.

  • Güncelleme: Çoğu CMS, sık ve kolay güncellemeler sunacak şekilde tasarlanmıştır.

  • SEO: İçerik yönetim sistemleri web sitelerinin arama motoru sıralamalarında iyi sonuçlar elde etmesini sağlayacak etkili stratejileri göre SEO dostu özellikler ve eklentiler barındırır.

  • Destek: Özellikle WordPress ve Joomla gibi açık kaynaklı CMS’ler için devasa destek toplulukları ile aradığınız soruların cevaplarını 7/24 bulabileceğiniz forumlar mevcuttur.

CMS Kullanarak Web Sitesi Hazırlamak için Ne Yapmak Gerekir?

Bir içerik yönetim sistemi ile kendi web sitenizi kurmak için ilk önce bir alan adı (domain) satın almanız gerek.

Alan adı tescili ya da domain kaydı denen bu işlem, siteniz için belirlediğiniz ismi, belirli bir süre için tescil ettirmek anlamına geliyor.

Alan adı alma turhost

İkinci adım sitenizin yayınlanabilmesi için içeriğinizin depolanacağı alanı kiralamak; yani hosting. Bunun için WordPress, Joomla ve Drupal kullanan web sitesi sahiplerine özel hosting planlarını inceleyebilirsiniz.

Hosting Paketi seçme turhost

Üçüncü ve son adım tercih ettiğiniz içerik yönetim sistemini sunucunuza kurmak. Turhost.com’la bunu tek bir tıklamayla yapmanız mümkün.

Tek tık kurulum turhost

Birkaç dakika süren bu aşamalardan sonra içerik yönetim sisteminin arayüzünü kullanarak sitenizin tasarımıyla ilgilenmeye ve içeriklerinizi yazmaya başlayabilirsiniz.

Site özelleştirici turhost

En Popüler CMS Sistemleri

  • WordPress
    Çok sayıda site sahibinin, çeşitli içeriklerin yayınlanması, yönetilmesi ve düzenlenmesi için WordPress’i tercih etmesinin sebebi yeni başlayanlar açısından öğrenmesinin kolay olması, deneyimli olanlar açısından da oldukça esnek olmasıdır.

    Daha fazla detay almak için ” WordPress Hosting Nedir? ” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz!

  • Shopify
    Özellikle freelance çalışanların ve küçük işletmelerin işlevsel online satış siteleri hazırlamaları için tasarlanmış bir içerik yönetim platformudur. Dilediğiniz gibi optimize edebileceğiniz çeşitli tasarımlara sahiptir.


  • Joomla!
    Kodlama bilgisi güçlü olanların daha çok seveceği, orta ve büyük ölçekli siteler için tercih edilebilecek, eklenti ihtiyacı duymadan yerleşik uzantılarını aktive ederek istediğiniz gibi siteler oluşturmanızı sağlayan güçlü bir içerik yönetim sistemidir.


  • Drupal
    Drupal, içerik yönetiminde derinlere dalmak isteyenler için profesyonel kodlama standartlarına uyarlanabilen çok sayıda web geliştiricinin gözdesi bir CMS sistemi. 30.000’den fazla genişletilebilir modül, 2.000’den fazla benzersiz tema ve binlerce üyenin katılımıyla destek sorunu yaşamayacağınız forumlara sahip.


  • Wix
    Wix, dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan, kurulumu ve kullanımı çok kolay bir içerik yönetim sistemidir. Sürükle-bırak özelliği ile web sitenizdeki her ögeyi istediğiniz yere taşıyabilir, hızlı düzenlemelerle çok kısa sürede aklınızdakileri sitenize yansıtabilirsiniz.


  • Magento
    Hem küçük bir işletmeler hem de profesyonel ve kurumsal online satış siteleri için şık, fonksiyonel, güçlü web siteleri çözümleri sunan Magento; Nike, Gant ve Cort gibi şirketlerin web sitelerine ev sahipliği yapmakta.


  • Blogger
    Google’ın önemli bir parçası olan Blogger, ücretsiz bir içerik yönetim sistemi olmasına rağmen yeterli derecede esneklik sağlamaya çalışan bir blog oluşturucu.


  • TYPO3
    Diğer içerik yönetim sistemlerine karşı en büyük gücü çok daha büyük sitelere hizmet verebilmesidir. Herhangi bir program kodu yazmadan yeni işlevler katabileceğiniz esnekliğe sahip ve özellikle kurumsal web siteleri açısından oldukça popüler bir tercih.


  • vBulletin
    Önceden sadece bir forum platformuyken içerik yönetimi odaklı bir platforma evrilen vBulletin, forum oluşturmak isteyenler için mükemmel bir platform.


  • Liferay
    En yeni CMS’lerden biri olmasına rağmen her tür ihtiyaca yönelik benzersiz web siteleri, müşteri portalları ve üyelik siteleri oluşturmanın cazip seçeneklerinden biri. Liferay’ın modern tasarımları, profesyonel görünümlü siteler oluşturmak isteyenleri bekliyor.

Özet

Sonuç olarak; web sitesi geliştirme ya da programlama dilleri konusunda bilgi sahibi olmayanların, CMS’ler aracılığıyla web siteleri oluşturmalarının ve yönetmelerinin gittikçe kolaylaştığını söyleyebiliriz. Web sitesi sahibi olmaya karar verdiğinizde CMS nedir? sorusundan yola çıkarak birden fazla içerik yönetim sistemini denemeniz önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir