IP Adresi Nedir? Değiştirme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

IP Adresi Nedir? Değiştirme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Bir mektubun doğru yere ulaştırılması için, alıcının tam adresine ihtiyaç duyulması gibi; internete bağlı her cihazın da online olarak diğer cihazlara bağlanmak ve onlarla iletişim kurmak için benzersiz bir IP adresine ihtiyacı vardır.

IP Adresi Nedir?

IP adresi; bilgisayarlara, yönlendiricilere, sunuculara, web siteleri de dahil olmak üzere internete bağlı hemen hemen her cihaza atanan bir sayı dizisidir. Ağdaki herhangi bir cihazın veya sistemin yerini belirten IP adresi noktalarla ayrılmış dört sayıdan oluşur; 81.151.204.58 gibi. İlk sayı genellikle 1 ile 191 arasında ve geri kalan üçü 0 ile 255 arasındadır.

İnternetteki çoğu cihaz iletişim kurmak için IPv4 (IP Sürüm 4) olarak da bilinen bu dizilere ihtiyaç duyar. IPv4 adresi 32 ikili bit kullanır.

Bir de IPv6 (IP Sürüm 6) adı verilen ikinci bir adres biçimi bulunur; 2001: db8: 0: 1234: 0: 567: 8: 1 gibi. IPv6 adresi 128 ikili bit kullanır ve en fazla 45 karakter içerebilir.

İnternet Protokolü anlamına gelen IP adresleri; aygıtların, yönlendiricilerin ve sunucuların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olmak için TCP / IP Protokolü kullanılır.

Web siteleri söz konusu olduğunda, bu sayı dizileri bir alan adı ile temsil edilir ve bu da hatırlanmalarını kolaylaştırır. Domain denen ve IP adreslerine karşılık gelen alan adları hakkında detaylı bilgi almak için Domain Nedir? adlı rehberimize göz atabilirsiniz.

Dinamik IP Nedir?

Dinamik IP adresleri değişebilir. Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) tarafından atanan adreslerdir. Ev yönlendiricileri ve küçük ağlar genellikle dinamik IP adreslerine sahiptir.

Dinamik IP adresleri çoğu tüketici için uygundur. Statik IP’ye göre daha ucuzdurlar ve genellikle biraz daha az güvenlik riski taşırlar.

Statik IP Nedir?

Statik IP, atandıktan sonra değişmeyen adreslerdir. Ağdaki cihaz devre dışı bırakılana veya ağ mimariniz değişene kadar sabit kalır. İnternet servis sağlayıcılar tarafından atanan statik IP, dinamik IP adresinden daha maliyetlidir. Sunuculara ve diğer büyük ağ sistemlerine atanır, ancak doğru yapılandırılmadıkları takdirde güvenlik riskleri oluşturabilirler.

Genellikle, statik IP adresleri kendi web sitelerini ve internet hizmetlerini barındıran işletmeler ve uzaktan çalışanlar için uygundur.

IP Adresi Değiştirme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

IP adresi herkese açıktır ve başkaları tarafından cihazınızın nerede olduğunu bulmak için kullanılabilir. Bir VPN hizmeti veya sanal özel ağ kullanarak kendinizi tamamen anonimleştirmek ve IP adresinizi değiştirmek mümkündür.

Çoğu kişi IP adreslerini değiştirmekten bahsettiğinde aslında IPv4 adreslerinden bahsediyordur. Bu, çoğu web sitesi, sunucu, online oyun ve internetteki diğer cihazların kullandığı adrestir.

Bir IP adresini değiştirmeyi düşünen birçok insan ya gizlilik ya da mevcut IP ayarlarının sahip olduğu kısıtlamaları engellemeyi amaçlar.

Hem genel IP adresinizi hem de ağınızdaki özel IP adreslerini değiştirmenin en basit yolu yönlendiricinizi yeniden başlatmaktır. Öncelikle mevcut IP adresinizi kontrol edin, böylece işiniz bittikten sonra değiştirilip değiştirilmediğini onaylayabilirsiniz. Yönlendiricinizin fişini çekin. Beş dakika bekleyip tekrar takın.

Mac’te IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
Apple bilgisayarınızın özel IP adresini değiştirmek için ekranınızın sağ üst köşesindeki Apple simgesini seçiniz ve açılır kontrol panelinde Sistem Tercihleri’ni tıklayınız. Menüden Ağ’ı seçiniz. Geçerli IP’nizin ne olduğunu, sağ üst görebilirsiniz. Sağ alt köşedeki Gelişmiş’i tıklayıp üstteki menüden TCP / IP’yi seçiniz. Açılır menüde DHCP’yi manuel bir adresle kullanma’yı seçiniz. Formun IPv4 Adresi bölümünde görünenleri düzenleyebilirsiniz. Buraya geçmek istediğiniz IP adresini girip Tamam’ı tıklayınız. Genellikle, dizİdeki son sayıyı değiştirmek en iyisidir. Dolayısıyla, mevcut IP adresiniz 111.222.333.444 ise sondaki 444 bölümünü değiştirmeniz yeterlidir.

Windows’ta IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
Ekranın sol alt köşesinde Windows simgesini, ardından Ayarlar simgesini seçiniz.
Üst satırın ortasında bulunan Ağ ve İnternet’i, ardından, soldaki menüden Durum sekmesini seçiniz. Bağlantı Özelliklerini Değiştir bağlantısını tıklayıp; IP ataması altındaki Düzenle butonunu tıklayınız. Açılır menüden “El ile Girilen” seçeneğini ve IPv4’ü seçiniz. Böylece özel IP adresinizi düzenleyebilirsiniz, dizideki son sayıyı değiştirmek genellikle en iyisidir. Mevcut IP adresiniz 111.222.333.444 ise, sondaki 444 bölümüne yeni rakamlar atayabilirsiniz.

Mac veya Windows’da Genel IP Adresini Değiştirme
Yönlendiricinizi sıfırlamak işe yaramadıysa; internet servis sağlayıcınızdan statik bir IP adresi alabilirsiniz ancak bu ek bir ücret ödemenizi gerektirecektir. Statik IP adresi siz manuel olarak değiştirmediğiniz sürece aynı kalır. Detaylı bilgi için Statik IP nedir?, Statik IP’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir? gibi soruları yanıtladığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

IP Adresi Değiştirme Alternatifleri
Online izlerinize bir kalkan istiyorsanız ya da engellenen siteleri ziyaret etmenin yollarını arıyorsanız IP ayarlarınızı değiştirmek en iyi seçenek değildir.

Sanal özel ağ anlamına gelen VPN ile internet ağınızı maskeleyebilirsiniz. VPN, internet bağlantınızı şifreler ve seçtiğiniz bir konumdaki bir sunucu üzerinden yönlendirir. Web siteleri ve web’deki diğer cihazlar, gerçek IP adresinizi değil yalnızca VPN sunucusunun IP adresini görür. VPN ile coğrafi olarak kısıtlanmış ya da engellenmiş içeriği görebilirsiniz.

Çoğu VPN, IPv4 adresinizi kolaylıkla gizleyebilir, ancak birçok VPN, güvenlik açıkları nedeniyle IP adresinizi sızdırabilir. Ayrıca, VPN’lerin hepsi IPv6 adresinizi gizleyemez. IPv6 sızıntılarını önleyebilecek bir VPN seçmeniz uygun olabilir. VPN Nedir? adlı yazımıza göz atarak VPN’in özellikleri ve dezavantajları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bir diğer seçenek de proxy sunucusu kullanmaktır. Proxy sunucusu, sunucunuz ve ziyaret ettiğiniz web siteleri arasında aracı görevi görür. Böylece web siteleri ve diğer çevrimiçi kaynaklar kendi sunucunuzu değil proxy sunucunun IP adresini görür. Proxyler IP adresinizi sızdırabilir.

IP Adresi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Çoğu durumda, IP adresinizi asla bilmeniz gerekmez. İnternette gezinmenize yardımcı olarak arka plandaki bir yardımcı diyebileceğimiz IP adresinizi öğrenmek için Google’ı kullanabilirsiniz. Google’a “IP adresim nedir” yazıp arama yapmanız yeterli. Genel IP adresiniz sayfanın üstünde görüntülenecektir.

Tarayıcınızdan whatismyip.com sitesine giderek de hem genel hem de özel IP adresinizi bulabilirsiniz.

Özet

IP adresi; dijital bir posta kodu gibi cihazınızın internette tanımlanmasını sağlar. “IP adresi nasıl bulunur?”, “IP adresi değiştirme” gibi konulara değindiğimiz yazımızla, gizliliğinizi ve güvenliğinizi iyileştirmenin yanı sıra, karşılaşabileceğiniz bağlantı sorunlarını gidermenin yollarını bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir