KVM nedir? sorusunu kısaca; Linux çekirdeğinde ve dağıtımlarında kullanılan açık kaynaklı, hızlı ve güvenli bir sanallaştırma teknolojisi şeklinde yanıtlayabiliriz.
KVM Linux içinde birden fazla sanal işletim sistemi kurulabilir ve çalıştırılabilir.

KVM’nin kendisi sadece bir Linux aygıt sürücüsüdür ve sanallaştırma ayağının yalnızca bir parçasıdır. QEMU ve libvirt gibi kullanıcı alanı bileşenleri ve SELinux gibi diğer çekirdek alt sistemleri, yığının tam özellikli ve güvenli hale getirilmesinde önemli yer tutar. Sanal makineler, sanal depolama ve ağlar; libvirt ve QEMU araçlarıyla yönetilebilir.
KVM Qemu; sanal cihazlara öykünme ve çekirdek iletişimi sağlar. Qemu, sanal cihaz öykünücüsü olarak başlatılır ve tam sanallaştırma sağlamak için KVM ile birleştirilir.
Libvirt, KVM sanallaştırmasını daha kurumsal bir şekilde yapmak için kullanılan bir kütüphanedir. Libvirt; sanallaştırma hizmetlerini bağlamak, yönetmek, sanal makine oluşturmak, silmek, başlatmak ve durdurmak gibi görevlerde yardımcı olur.
QEMU’nun aksine, KVM, çekirdek modülü kullanarak sanallaştırma için CPU uzantılarını (HVM) kullanan özel bir QEMU çalışma modudur.
Tam olarak sanallaştırmanın ne anlama geldiğini ise şu şekilde açıklayabiliriz: Bir CPU hipervizör tarafından taklit edildiğinde (vCPU), hipervizörün talimatları fiziksel CPU’ya çevirmesi gerekir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bunun büyük bir performans etkisi olur. Bunun üstesinden gelmek için de modern işlemciler Intel VT-x ve AMD-V gibi sanallaştırma uzantılarını destekler. Bu teknolojiler, fiziksel CPU diliminin doğrudan vCPU ile eşlenebilmesini sağlar. Böylece, vCPU için amaçlanan talimatlar doğrudan fiziksel CPU diliminde yürütülebilir.
KVM Açılımı Nedir?
Linux çekirdeğinde yerleşik bir hipervizör olan KVM (Kernel-based Virtual Machine); Çekirdek Tabanlı Sanal Makine anlamına gelir.
Donanım sanallaştırmasını destekleyen tam bir sanallaştırma çözümü olarak karşımıza çıkan KVM, sanallaştırma işlemi sırasında aşağıdaki özellikleri sağlar:
- Güvenlik: KVM, sanal cihazları korumak ve izole etmek için SELinux ve sVirt’in bir kombinasyonunu kullanır.
- Depolama: KVM, yerel veya NAS ile ilgili depolama teknolojilerini farklı dosya sistemleriyle kullanabilir. Sanal cihaz diskleri, anlık veya yedekli tek veya birden fazla dosyada saklanır.
- Donanım: KVM, USB, Yazıcı, PCI aygıtları gibi çok çeşitli Linux destekli donanım kullanabilir.
- Bellek: KVM, düzgün olmayan bellek erişimi dahil olmak üzere Linux’un bellek yönetimi özelliklerini devralır.
- Canlı Transfer: KVM, bir sanallaştırma ana bilgisayarından başka bir ana bilgisayara servis kesintisi olmadan geçişi destekler.
KVM sanal cihazlar farklı GUI araçlarıyla yönetilebilir.
KVM Switch Nedir?

KVM anahtarı anlamına gelen KVM switch, veri merkezlerinde kullanılan ve tek bir klavye, monitör ve fareden birden fazla bilgisayarın kontrolüne izin veren bir donanım cihazıdır.
KVM switch, veri merkezi personelinin raftaki herhangi bir sunucuya bağlanmasına izin verir
KVM anahtarları, bir ekrana birden fazla bilgisayar bağlamanızı veya düğmelere basarak aralarında kolayca geçiş yapmanızı sağlayan son derece pratik cihazlardır.
KVM Switch ile tek bir monitör, klavye ve mouse ile aynı anda yapılması oldukça karmaşık görevleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle KWM anahtarının; çok sayıda bilgisayardan hızlı veriler almanızı sağlayan, üretkenliği ve görüntüleme yeteneklerini en üst düzeyde tutabilen, zaman ve kaynak tasarrufunu kolaylaştıran bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
İşletim sisteminden bağımsız olan KVM anahtarları; Mac OS, Linux ve Microsoft Windows gibi çeşitli işletim sistemlerine erişime olanak tanırlar.
Ancak, gerekli her görevi başarıyla gerçekleştirecek en iyi KVM anahtarını bulmak, kolay değildir. Mümkün olan en iyi cihazı satın almak için konuyla ilgili bazı temel bilgilere sahip olmanız veya tecrübeli kişilerden tavsiye almanız gerekebilir.
“KVM switch nedir?” sorusunu yanıtladığımıza göre KVM switch alırken dikkat edilmesi önerilen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- PORT SAYISI: Tahmin edebileceğiniz gibi, ne kadar çok port varsa, KVM anahtarına o kadar çok bilgisayar bağlayabilirsiniz. Bu nedenle, kaç bilgisayarla aynı anda çalışacağınızı öngörmek satın almadan önce önemlidir.
- UYUMLULUK (COMPATIBILITY): Uyumluluk sorunları nedeniyle bilgisayarınızda çalışmama ihtimali olabileceği için satın alırken uyumluluğa dikkat etmelisiniz.
- VİDEO ÇIKIŞ TÜRÜ (VIDEO OUTPUT TYPE): Platformlarınızda yalnızca VGA video çıkışları varsa, tek seçeneğiniz bu bağlantıya sahip KVM anahtarı almak olacaktır.
KVM Ne İşe Yarar?
KVM, çeşitli sanal makine monitörleri ve uygulamaları için çekirdek altyapısı sağlar.
KVM’nin rolü, işlemcinin donanım sanallaştırma yeteneklerini etkinleştirmek ve denetlemektir; bu, sanal makinelerin çeşitli iş yükleri için yerel hıza yakın çalışmasını sağlar.
KVM Nasıl Kullanılır?
- KVM teknolojisi yalnızca CPU tarafından sağlanan donanım desteği ile kullanılabilir.
- KVM kullanarak, değiştirilmemiş GNU / Linux, Windows veya başka bir işletim sistemi çalıştıran birden fazla sanal makine çalıştırılabilir.
- Linux KVM, tasarım mimarisi nedeniyle sadece Linux çekirdeğinde ve dağıtımında kullanılabilir. KVM ile çalışmak için modülün Linux çekirdeğine kurulması ve yüklenmesi gerekir. Modül genel olarak kvm olarak adlandırılır, ancak Intel işlemciler için kvm_intel ve AMD işlemciler için kvm_amd olarak adlandırılır. Linux çekirdeği, oluşturulan sanal makine belleği ve CPU’yu ayrı bir sistem gibi dönüştürecektir.
Özet
KVM, Linux çekirdeğini sanallaştırma için kullanılabilecek bir hipervizöre dönüştüren ve özel sanallaştırma teknolojilerine alternatif olan açık kaynaklı bir sanallaştırma teknolojisidir.
TURHOST, gelişmiş KVM sanallaştırma teknolojisini daha da hızlandırarak VPS teknolojisinin klasik izolasyon sorunlarını tamamen engelleyen sanal sunucu çözümleri sunmaktadır.
Ayrıca Turhost VDS sunucular; KVM ile sanallaştırılıp bulut teknolojisi ile güçlendirilmiştir. NVME SSD Disk altyapısı ve 40 Gbit ağ erişim kapasitesi ile dedicated sunucu kiralamış gibi bir performansa ve tamamen izole bir ortama sahip olmanızı sağlar.