Linux Mint Nedir? Ne İşe Yarar?

Linux Mint Nedir? Ne İşe Yarar?

Bugün Linux Mint Nedir? sorusuyla en popüler Linux dağıtımlarından birine yakından bakıyoruz.

Tartışmasız en çok kullanılan masaüstü Linux dağıtımları Ubuntu ve Linux Mint’dir. Ubuntu, Debian’a, Linux Mint ise Ubuntu’ya dayanmaktadır. Peki kullanımı ve kurulumu tamamen ücretsiz olan ve Windows veya macOS ortamlarının çok ötesinde kontrol ve özelleştirme düzeyi sunan Linux tabanlı işletim sistemlerinin en sevilenlerinden biri olan Mint; neden bu kadar parlıyor, hadi anlayalım!

Linux Mint Nedir?

En popüler masaüstü Linux dağıtımlarından biri olan Linux Mint tamamen ücretsizdir ve Linux Mint’teki hemen hemen her uygulama aynı zamanda açık kaynaklıdır.

Milyonlarca kullanıcısı olan Linux Mint, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış kullanımı kolay, güçlü, yapılandırılabilir bir işletim sistemidir.

2021’de 15. yılını kutlayan Linux Mint’in başarısının nedenleri arasında açık kaynaklı olması, ücretsiz olması, topluluk odaklı olması, Debian ve Ubuntu’ya dayanarak on binlerce paket sağlaması, güvenli ve güvenilir olması sayılabilir. Linux mimarisinin sağlamlığı sayesinde, Linux Mint, çok az bakım gerektirir.

Platform, kullanıcıların önyüklenebilir bir DVD veya USB kullanmalarına olanak tanıyan bir ISO dosyası şeklindedir.

Mint, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için uygundur. Linux Mint şirketler için 5 yıl süreyle desteklenen Uzun Süreli Destek (LTS) sürümleri sağlar. Dileyenler Linux Mint’i ticari amaçla kullanabilir. Linux Mint’i izin almaksızın satabilir (Ancak bu noktada insanların Linux Mint’e bağlı olduğunuza inanmasına neden olacak şekilde davranmanız önerilmez), bilgisayar satıcısıysanız satmakta olduğunuz bilgisayarlara Linux Mint kurabilirsiniz (Bu durumda, müşterilerinin bilgisayarlarını ilk kez başlattıktan sonra kullanıcı adlarını ve parolalarını seçmeleri için, Linux Mint’i OEM modunda önceden yüklemeyi unutmamaları gerekir).

Linux Mint Sistem Gereksinimleri

Linux Mint’i bir hurda dükkanında bulduğunuz ikinci el herhangi bir bilgisayarda dahi çalıştırabilirsiniz. Linux Mint’i çalıştırmak için gerekli olan özellikleri şunlardır:

  • Linux Mint’in tam sürümü yalnızca 2 GB RAM gerektirir, rahat kullanım için 4GB önerilmektedir.
  • Linux Mint’i çalıştırmak için gerekli olan disk alanı en az 20 GB’dir. Ancak Mint geliştiricileri bunun 100 GB olmasını önerir.
  • Grafik kartınızın ve monitörünüzün 1024×768 çözünürlüğü desteklemesi önemlidir (Daha düşük çözünürlüklerde, ekrana sığmama durumunda pencereleri mouse ile sürüklemek için ALT tuşuna basabilirsiniz).
Senin bilgisayarın, senin kuralların mottosu, Linux Mint’te temel ilkedir. Linux Mint, veri toplamaz, platformu kullanıcılara karşı çalıştırılmaz.

Mint’in son sürümü, LTS sürümüdür. 2025 yazına kadar desteklenecektir (LTS; ‘uzun vadeli destek’ demektir, sürümün güvenlik ve diğer güncellemeleri ücretsiz olarak, belirli bir zaman dilimi boyunca, genellikle yıllarca alacağı anlamına gelir).

Aynı anda hem Windows hem de Linux Mint’e sahip olmak mümkündür. Bu durumda bilgisayarı başlattığınızda hangisini kullanacağınızı soran bir menü görürsünüz.

Kaliteyi iyileştirmek için kullanıcı geri bildirimlerini önemseyen geliştiricilere sahip olan Linux Mint, tescilli sürücüler içermez. ATI veya Nvidia sürücüleri gibi tescilli sürücülerin kurulumu kolaydır ancak varsayılan olarak yüklü değildirler.

Dilerseniz Turhost Mirror sayfamızdan Linux Mint sürümlerini indirebillirsiniz.

Yazılımlar ve Uygulamalar

2006 yılında Fransa’da Clement Lefebvre tarafından geliştirilen Linux Mint, LibreOffice, Pidgin, Thunderbird, Firefox, HexChat, VLC media player, Transmission gibi önceden yüklenmiş çeşitli uygulamalar sunar.

Linux Mint’te kullanılan yazılımların tümü olmasa da (sürüme bağlı olarak) çoğu ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Yazılımı GPL kapsamında lisanslayan Linux Mint geliştiricileri, açık kaynağı bir kısıtlama olarak değil, bir seçim olarak görmektedir.

Linux Mint, 60.000’den fazla yazılım paketine kolay erişim sağlamaktadır.
  • Linux Mint’de Blender ile 3D çalışabilir, Gimp’te resimler çizebilir veya düzenleyebilirsiniz, vektör grafikleri için Inkscape’i kullanabilirsiniz.
  • LibreOffice’in eksiksiz ofis paketi ile sunumlar, çizimler, e-tablolar ve veritabanları hazırlayabilirsiniz. PDF veya Microsoft Office belgelerinden içe veya dışa aktarma yapabilirsiniz.
Steam ile 7.800’den fazla oyuna erişebilirsiniz. Daha da fazlasını elde etmek için GOG’u yüklemeniz önerilir.
  • Ayrıca TV ve film izleyebilir, podcast’leri, Spotify’ı ve çevrimiçi radyoları dinleyebilirsiniz.
  • Firefox ile web’de gezinebilir, Youtube ve Netflix izleyebilirsiniz. Anında erişim için herhangi bir web sitesini bir masaüstü uygulamasına dönüştürmeniz de mümkündür.

Destek

Mint; kullanıcıların, sponsorların ve proje desteği gibi hizmetler sunan paydaşların bağışlarına dayandığından, topluluk odaklı bir proje olarak öne çıkar.

Linux Mint’in geliştirme ekibi ve kullanıcı topluluğu arasında sıkı bir bağ söz konusudur. Mint ekibi, yazılımın gelişimi için geri bildirimleri önemsemektedir.

Genellikle misafirperver, yardımsever ve deneyimlerini paylaşmaya istekli olan Linux kullanıcıları nedeniyle, özellikle Linux Mint ile yeni tanışanların forum içerisinde aradıkları desteği kolaylıkla bulacaklarını söyleyebiliriz.

Linux Mint’i bilgisayarınıza kurmak için Türkçe kurulum rehberi‘ne göz atabilir, Linux Mint’i yükseltmek için kullanıcı rehberinin Upgrade bölümünü inceleyebilirsiniz. Linux Mint’in daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız, tüm işletim sistemini yükseltmek yerine Linux çekirdeğini yükseltmeyi de seçebilirsiniz.

Linux Mint Uma

Daryna, Isadora, Lisa, Tina, Tara, Ulyssa; Mint’in önceki sürümlerinden bazılarıdır. Her yeni sürüme “a” ile biten bir kadın adı veren Mint’in mevcut sürümü 20.2 “Uma” olarak adlandırılmıştır.

Linux Mint’in son sürümü; optimum bir deneyim için linux-firmware 1.187, Linux kernel 5.4 ve Ubuntu 20.04 paket tabanına sahiptir. Kullanıcılar bu sürümde hem NVIDIA hem de AMD tabanlı yonga setleri için yerleşik ve ayrı grafik kartları arasında geçiş yapabilmektedir.

Uma; yeniden tasarlanan güncelleme bildirimleri, otomatik Flatpak güncellemeleri, Bulky, yeni bir not alma aracı, Web App Manager aracılığıyla gizli tarama desteği ve dosyaları LAN üzerinden paylaşmak için Warpinator adlı yeni bir dosya aktarım aracı gibi özelliklerle doludur.

Warpinator, yerel ağ üzerinden hızlı dosya aktarımları yapabilir ve Android sürümü, dosyaları Linux ve Android cihazlarınız arasında kolaylıkla kopyalayamanızı sağlar.

Yeni sürümde Nemo; dosya aramayı içerik aramayla birleştirmeyi desteklemektedir.

Performans açısından, Mint 20.2, Cinnamon 5’te bulunan bellek sızıntılarını düzeltmiştir. Monitör uygulaması, bellek tüketimiyle ilgili sorunların tespit edilmesini kolaylaştırmıştır. Ayrıca, Cinnamon’a ne kadar bellek ayrılacağını doğrudan sistem ayarlarından sınırlayabilirsiniz.

Masaüstü Sürümleri

Linux Mint; Cinnamon, MATE ve Xfce adında her biri farklı bir masaüstü ortamından oluşan 3 seçenek sunmaktadır. Cinnamon en popüler ve moderni, MATE kararlı ve hızlı olanı, Xfce ise en hafif sürümüdür.

Bazı sürümlerde diğerlerinden daha fazla özellik olmasına ve bazılarının diğerlerinden daha hızlı çalışmasına ya da daha az kaynak kullanmasına rağmen, bu 3 seçeneğin de güçlü alternatifler olduğu söylenebilir.

Çoğu masaüstü kullanıcısı Cinnamon veya MATE’den memnundur ancak eski, düşük performanslı sistemleriniz varsa veya Chromebook’larda ya da Linux için WSL 2’ye sahip Windows 10 PC’lerde Linux kullanıyorsanız, Xfce ideal seçimdir.

Cinnamon

Linux Mint’in son sürümüne, Cinnamon için de bellek kullanımını sınırlama özelliği eklenmiştir.

Linux Mint’e varsayılan olarak Cinnamon masaüstü yüklüdür. Cinnamon; Windows’un düzenine ve sunduğu deneyime benzemesine rağmen kendine has özellikleriyle modern ve benzersizdir.

Hangi masaüstünü seçeceğinizden emin değilseniz, Cinnamon sürümüyle başlayabilirsiniz. Vaktiniz olduğunda diğerlerini de denemeniz önerilir.

Günümüzde Linux Mint tarafından geliştirilen yazılımların bir kısmı birçok dağıtımda kullanılmaktadır. Cinnamon’ın başarısının ve diğer dağıtımlarla uyumluluğunun ardından Linux Mint, çapraz dağıtım ve çapraz masaüstü çözümleri geliştirmeye de başlamıştır.

MATE

MATE, kararlı ve hızlı olmasıyla bilinir.

MATE, 2006 ve 2011 yılları arasında Linux Mint’in varsayılan masaüstü bilgisayarı olan GNOME 2’nin devamı olan klasik bir masaüstü ortamıdır. Cinnamon’dan daha daha az kaynak kullanır, daha hızlıdır ve daha kararlıdır.

Xfce

Kaynak kullanımı konusunda Xfce, oldukça hafiftir.

Xfce; Cinnamon veya MATE kadar çok özelliği desteklemese de son derece kararlı ve kaynak kullanımı konusunda da oldukça hafif bir masaüstü ortamıdır.

Özet

Kullanıcı dostu olması ve kararlılığı ile bilinen Linux Mint; Microsoft Windows ve Apple MacOS’a en iyi alternatiflerden biridir.

Ücretsiz, hızlı ve kullanımı kolay bir masaüstü ortamı isteyenler Linux Mint Nedir? sorusuyla neredeyse tüm bileşenleri açık kaynaklı olan, güçlü, modern bir işletim sistemine sahip olabilirler.