Localhost Nedir? Nasıl Kurulur?

Localhost Nedir? Nasıl Kurulur?

Web sitenizi çevrimdışı özelleştirmenin bir yolu olduğunu bilmiyorsanız Localhost Nedir? sorusunun yanıtlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Birçok kişi tarafından bilinmese de işinize yarayabilecek bir kolaylık olan localhost, ağ hızını test etmek ve erişim engeli için de kullanılabilir.

Localhost Nedir?

Herhangi bir bilgisayar ağı için localhost; bir programın üzerinde çalıştığı bilgisayarı ifade eder. Localhost, fiziksel ağ kaynaklarına sahip olmadan yerel makinede bir programı veya uygulamayı barındırmanıza izin veren yerel bir sunucu gibi davranır. Yani bilgisayar sanal bir sunucu görevindedir. Bunun için bir ağ kartına, modeme veya başka bir iletişim ekipmanına ihtiyacınız yoktur. Arayüz ile işletim sisteminin çekirdeğindeki sürücüye erişilerek localhost kullanılır.

Bildiğiniz gibi web sitelerine bağlanmak için 193.0.1.12 gibi IP adresleri yerine hatırlanması daha kolay alan adlarını kullanırız. İnternete bağlı her cihazın, tanımlama için kullanılan bir IP adresi vardır. Bir IP adresi 1.1.1.1 biçimindedir ve “1’ler” 1 ile 255 arasında değişir.

Localhost’un, varsayılan IP adresi 127.0.0.1’dir yani 127.0.0.1’e bağlanmaya çalıştığınızda, her zaman kendi sisteminize veya kendi PC’nize bağlanırsınız. Başka bir deyişle, bilgisayarınız localhost’u kullandığında kendi kendine konuşuyor demektir.

127.0.0.1 internette herhangi bir web sitesi veya alan adı tarafından alınamayacak şekilde düzenlenmiştir. 127.0.0.1 adresini kullanmak, istemci programıyla aynı bilgisayarda çalışan sunucu programlarının bağlantı kurmasına olanak tanır.

Bazen localhost ” http: // ” ile başlar. Bu URL, yerel makinenizde barındırılan bir web sitesine girmenizi sağlar.

Localhost Loopback (geri döngü), bilgisayarınızın dış ağdaki bir kaynak yerine yerel bir kaynağa eriştiğinizi belirlemesi anlamına gelir.

Ağ bağlantısının kendi içinde döngü oluşturmasına izin vererek, böyle bir ağ olmadığında veya erişilemez olduğunda ağ bağlantılarını taklit etmenize olanak tanır.

Localhost Ne İçin Kullanılır? 

Localhost Nedir?
Localhost; yerel bir sunucu gibi davranarak uygulamaların beklentileri karşılayıp karşılamadığının kontrol etmek için kullanılır.

Localhost’ta üzerinde çalıştığınız web siteleri teknik olarak çevirim dışıdır, internet üzerinden erişilemezler ve yalnızca bulunduğu bilgisayarın kullanıcısı tarafından görüntülenebilirler.

Bu nedenle localhost bir uygulama sunucuya yerleştirilmeden önce uygulamanın beklentileri karşılayıp karşılamadığının kontrol edilmesi için kullanılır. Geliştiriciler localhost sayesinde düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için uygulamalarını ana sunucuda veya internette canlı olarak yayınlamadan önce kendi yerel sistemlerinde test eder. Örneğin; yeni bir temanın işlevleri test edilerek web sitesindeki herhangi bir işlevi bozmadan eski tasarımdan yeni tasarıma sorunsuz bir şekilde geçilebilir.

İşletim sisteminizin simüle edilmiş bir sunucu haline gelmesini sağlayan Localhost’un bir diğer kullanım alanı ağ hızı kontrolüdür. Bir ağ yöneticisi tüm ekipmanın ve TCP / IP protokollerinin düzgün çalıştığından emin olmak için localhost’a ping isteği göndererek bağlantı kontrolü gerçekleştirebilir. Ping talebinin sonucu, gönderilen, alınan, kaybolan veri paketlerinin sayısını ve gidiş-dönüş veri iletiminde geçen zamanı içerir.

Ayrıca kötü amaçlı web sitelerini engellemek için de localhost’u kullanabilirsiniz. Yerel makinede IP adreslerinin ve alan adlarının eşleşmesini içeren bir ana bilgisayar dosyası bulunur. Localhost alan adını istenmeyen IP adreslerine atayarak istenmeyen içeriğe erişilmesini önleyebilirsiniz.

Localhost Nasıl Kurulur?

Localhost, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yerel ağınızdaki bilgisayarınızın IP’si olan 127.0.0.1 ile tanımlanır. Bu işlev, tüm Windows ve Unix tabanlı sistemlerde bulunan “hosts” adlı bir dosya kullanarak çalışır. Linux işletim sistemlerinde, hosts dosyasını / etc / hosts konumunda bulabilirsiniz.

Windows’ta yerleşik bulunan bu özelliği aktif hale getirmek için; Denetim Masası > Program ve Özellikler > Windows Özelliklerini Aç veya Kapat seçeneğini tıklayın.

Localhost Nasıl Kurulur?

Açılan pencereden İnternet Information Services ve İnternet Information Services Barındırılabilir Web Çekirdeği seçeneklerinin yanındaki onay kutusunu işaretleyin.

Localhost Nasıl Kurulur? İnternet Information Services

Daha sonra İnternet Information Service’ın yanındaki + ‘ya tıklayarak seçimi genişletin. Açılan sekmelerden Word Wide Web Hizmetleri’nin yanındaki + ‘ya tıklayın. Alt sekmelerindeki Uygulama Geliştirme Özellikleri’nde bulunan ASP, ASP.NET 3.5, ASP.NET 4.8‘e ait onay kutularını işaretleyin.

Localhost Nasıl Kurulur?, Uygulama Geliştirme Özellikleri, İnetpub, wwwroot

Tamam butonuna bastığınızda localhost kurulumu için gerekli dosyalar aranır ve değişiklikler uygulanır. Tamamlandı uyarısını gördüğünüzde ” Kapat ” butonuna basın.

Kurulumun gerçekleştiğini test etmek için Bilgisayarım > Yerel Disk (C) ‘i tıklayın. İnetpub klasörünü görüyorsanız kurulumun gerçekleştiğinden emin olabilirsiniz. İnetpub klasöründeki wwwroot dosyasını web sitenizin dosyalarını atacağınız alan olarak tanımlayabiliriz.

Localhost Nasıl Kurulur? Localhost Kullanmanın Avantajları
Localhost geliştiricilere, web sitelerini yönetmek, gerekli değişiklikleri yapılandırmak ve test etmek için özerklik sunar.

Localhost kurulumunun gerçekleştiğini tarayıcıda test etmek için Chrome’da adres çubuğuna localhost yazın. Enter’a bastığınızda yukarıda görülen Windows’un Internet Information Services sayfası açılıyorsa kurulum gerçekleşmiştir.

WordPress web sitelerinin geliştirilmesinde ve test aşamalarında localhost kullanmak isterseniz; XAMPP, MAMP, WAMP gibi programlardan birini kurmanız ve WordPress’i resmi sitesinden indirmeniz gerekir. Localhost’a gönderdiğiniz dosyalar için XAMPP htdocs klasörünü ve WAMP için www klasörünü kullanabilirsiniz.

Localhost Kullanmanın Avantajları Nelerdir? 

  • Mevcut cihazla, uzaktaki bir makineyle iletişim kuruyormuş gibi iletişim kurabilmeyi sağlar.
  • Geliştiricilere, web sitelerini yönetmek, gerekli değişiklikleri yapılandırmak ve test etmek için özerklik sunar.
  • Ücretsizdir. Web sitenizi geliştirirken tüm hazırlıklarınız bitene kadar alan adı ve hosting için bütçe ayırmanıza gerek kalmaz. Çalışmalarınız tamamlandığında indirimli fiyatlar için web hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.
  • Localhost, WordPress platformundaki herhangi bir değişiklik veya konfigürasyon üzerinde çevrimdışı çalışmayı mümkün kılar.

  • Ping testleri, Windows’ta Komut İstemi veya macOS’ta Terminal gibi temel komutlar kullanılarak localhost’ta uygulanır.

  • internet bağlantısından bağımsız olarak uygulamalarınız üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.

  • Yerel çalışmak, görüntüleyenlerin yalnızca sizinle ve bilgisayarınızı kullanan kişilerle sınırlandırılmasına olanak tanır.

Özet

Localhost, ağ yöneticilerinin ve web geliştiricilerinin uygulamalarını internetten bağımsız olarak test etmelerini sağlamak gibi avantajlara sahip ücretsiz bir araçtır.

Daha önce kullanmayanların Localhost Nedir? sorusundan ilham alarak yerel bir sunucuyla çalışmayı denemeleri; uygulamaların geliştirilme aşamalarında işlerine yarayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir