Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama taktiklerinden en iyi şekilde yararlanmak adına etkili sosyal medya yönetimi ile Facebook, Instagram veya Twitter gibi platformları işletmenizi büyütmek için nasıl kullanılacağını bilmeniz başarınıza dair çok şeyi değiştirebilir.

Türkiye’de Ocak 2020 itibariyle 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu biliyor musunuz?

Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformu %90 kullanım oranına sahip Youtube. Onu %83 ile Instagram izliyor.

Ancak, bu kadar talep gören platformlarda firmanızın temsil edilmesi değil artık mesele.

Asıl mesele doğru sosyal medya stratejileri kullanarak gönderilerinizi okuyanları müşteriye çevirip çeviremeyeceğiniz!

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube ve Pinterest gibi sosyal medya kanallarında müşterilerinizle olan etkileşimlerinizi ve içeriğinizi yönetme sürecidir.

Sosyal medya yönetiminin büyük bir kısmını şirketinizin profillerinde sosyal medya içeriği oluşturmak, yayınlamak oluşturur. Görsel ve video tabanlı reklam öğesi geliştirmek de bu çalışmalara dahildir.

Sosyal medya yönetiminde, hem sosyal medya platformlarını hem de kitlenizi derinlemesine anlamanız gerekir.

Hangi Sosyal Medya Platformu Hedef Kitlenize Uygun?

YouTube

YouTube, artık yalnızca bir video paylaşım platformu değil! Google’dan sonra dünyanın ikinci büyük arama motoru haline gelmiş durumda.

Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Youtube’un potansiyelini göz ardı etmemek için, hedef kitlenizin ilginç bulacağı, hizmetlerinizin amaç ve kapsamlarının anlatıldığı, sektörel bilgilere yönelik nasıl yapılır sorularının cevaplandığı videolar hazırlamak; verilere bakılırsa artık bir seçenek değil, zorunluluk!

Youtube reklamlarına para harcamak istemezseniz, başlığınıza, video açıklamanıza ve anahtar kelime aracına; anahtar kelimeler ekleyerek YouTube videolarınızın sıralamasını yükseltebilirsiniz.

Facebook

Dünya genelinde günlük neredeyse 2 buçuk milyar aktif kullanıcısı olan Facebook’un; doğru stratejilerle kullanıldığında web sitenizin trafiğini artırma, potansiyel müşteri kazanma, marka bilinirliği gibi hedeflerinizi gerçekleştirme potansiyeli küçümsenmemelidir.

Türkiye’de aylık aktif Facebook kullananların sayısı 37 milyon, bunların %63’ünü erkek kullanıcılar oluşturmakta.

Facebook gönderileriniz kısa, anlaşılır, eğlenceli ve mümkünse 100 karakterden kısa olmalı. Ancak bu karakter sınırı resmi bir kural değil elbette, sadece takipçilerinizin daha çok hoşuna gidecek önemli bir detay.

Ayrıca trend olan Facebook hashtag’lerini araştırıp alaka düzeyine ve popülerliğe göre gönderilerinize birkaç tane ekleyebilirsiniz.

like tweet

Diğer sosyal medya mecraları arasında en gelişmiş reklam platformuna sahip olan Facebook, neredeyse her tür işletmenin hedef kitlesini bulabileceği en önemli sosyal paylaşım sitesidir.

Facebook’ta; yaş, cinsiyet, istihdam, ilgi alanları, satın alma davranışları, ilişki durumu ve çok daha fazla opsiyona göre hedefleme yaparak reklam verebilir ve reklam için ayırdığınız bütçenin katlanarak döndüğüne şahit olabilirsiniz.

Instagram

Görsel içerik odaklı markalar için harika bir sosyal medya kanalı olan Instagram’ı, Türkiye’de en fazla 25-34 yaş aralığındakiler kullanıyor. Bu yaş dilimi instagram kullanıcılarının %34.5’ini oluşturuyor. Türkiye’deki Instagram kullanıcılarının %42.1’ini kadınlar, %57.9’unu erkekler oluşturuyor. Dünya çapında en çok instagram kullanan ülkeler ise İsveç ve Türkiye!

Türkiye’de Instagram’ı en çok 25-34 yaş aralığında olanlar kullanıyor.

Facebook’ta, takipçilerinizi büyütmek ve sayfanızın ve gönderilerinizin erişimini artırmak için reklam bütçesi ayırmanız gerekir. Instagram’da ise reklam veremeseniz de takipçi sayınızı organik olarak artırma fırsatına sahipsinizdir.

Çünkü Instagram’da kullanıcılar bir hashtag’i arayabilir ve bu hashtag’i kullanan tüketicilerin ve işletmelerin gönderilerini bulabilir.

Instagram, gençler arasında Facebook’tan daha popüler olan bir sosyal medya uygulaması. Dahası, 25 milyondan fazla işletmenin Instagram hesabı var.

Blogunuzun ya da web sitenizin Instagram’da nasıl tanıtacağınız profilinizde görünen biyografik bilgilerinize ve hashtag’lerin doğru kullanımına bağlı.

Instagram’da gönderi paylaşırken etkileyici fotoğraflar seçmeye ve profilinizde web sitenizin linkini bulundurmaya dikkat etmelisiniz.

Ayrıca direk reklam ve satış odaklı gönderiler yerine ilham verici görsel ve metinlere odaklanmanızda da yarar var.

Twitter

Dünya çapında 321 milyon aktif kullanıcısı olan Twitter ülkemizde 11 milyon kullanıcıya sahip ve her 10 Twitter kullanıcısından 8’i erkek. 

Kullanıcıların daha çok gündem takibi ve haber almak için kullandıkları bir platform olan Twitter, özellikle hedef kitleniz kullanıyorsa; sektörel duyurularınız ve kampanyalarınız için biçilmiş kaftan.

Araştırmalar, günde 15 kadar tweet atabileceğinizi ve içerik yeterince ilgi çekici olduğu sürece bunun size zarar vermeyeceğini gösteriyor.

Twitter ayrıca hashtag kullanarak potansiyel müşterileri çekmeniz için en iyi platformların başında geliyor. Hashtag’leri kullanmanız, Twitter’da başarılı olmanız için son derece önemli.

Twitter kullanırken trendleri kontrol etmeniz, tweetlerinizi zengin medya, videolar ve linklerle güçlendirmeniz ve her tweet için hashtag kullanmanız öneriliyor.

LinkedIn

Linkedin

Unvanlarına göre tüketicileri hedefliyorsanız, LinkedIn sizin için çok güçlü bir sosyal medya aracı olabilir!

LinkedIn iş dünyasına özgü bir sosyal medya platformu olduğundan, genellikle diğer sosyal medya platformlarına oranla, insanların işverenleri, pozisyonları, e-posta adresleri gibi veriler hakkında, daha doğru bilgilere erişebileceğiniz bir mecradır.

LinkedIn; Facebook ve Instagram kadar trafik çekmese de, mesleki bir ağ oluşturmanız için harika bir platformdur.

Ayrıca LinkedIn gönderileriniz, konuya değindikleri sürece kısa olmak zorunda değildir.

LinkedIn’in reklamcılık platformu, işlevleri açısından Facebook’unki kadar gelişmiş değildir.

Buna rağmen işletmenizin hedef kitlesi belirli işletmeleri ve meslek gruplarını kapsıyorsa LinkedIn ile; şirket türüne, sektöre ya da mesleğe göre içerik bulabilir ve etkileşimde bulunabilirsiniz.

Pinterest

Etkileyici fotoğraflar ve infografikler cenneti sayılan Pinterest, hayal gücünüzü geliştirecek fikirlerle dolu bir sosyal medya platformu.

Dünya çapında Pinterest kullanıcılarının % 80’den fazlası kadınlardan oluşuyor ve ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında %34 ile 7. sırada yer alıyor.

Pinterest

Diğer sosyal medya araçlarına göre çok popüler görünmese de kendine özgü bir kitlesinin olması, kreatif sektörler açısından Pinterest’i vazgeçilmez kılıyor.

Teknolojiden doğaya çok farklı alanlarda paylaşımlar yapılsa da Pinterest; özellikle DIY, el sanatları, beslenme, dekorasyon, fitness ve moda ile ilgilenen tüketici portföyü olan işletmelerin reklamlar verebileceği bir platform.

Pinteret kullanırken, hashtag’lerde aşırıya kaçmamanız (tek bir gönderide en fazla iki veya üç tane kullanabilirsiniz) ve görsel açıklamalarınıza odaklanmanız öneriliyor.

Strateji Geliştirmek

Sosyal Medya Strateji Geliştirme

Dijital pazarlama, satışları artırmak ve ilgi oluşturmak gibi aşamaları kapsar.

Kampanyalarınızın pazarlama hedeflerinize ulaşmasını sağlamak için sosyal medya stratejisi planlarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Hangi Platformları Ne Sıklıkta Kullanacaksınız?

Hangi platformları kullanacağınıza, ne sıklıkta yayın paylaşacağınıza ve ne tür içerikler yayınlayacağınıza karar vermeniz gerekir. Bunun için sosyal medya istatistiklerinden yararlanmanız, trendler ve eğilimler hakkında araştırmalar yapmanız önerilir.

Gönderilerinizin İçeriği

Sürekli olarak değerli içerik oluşturmak ve yayınlamak, hedef kitlenizle güçlü bağlantılar kurmanıza sebep olacaktır.

Ayrıca kitlenizin ilgi alanını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran içerik türleri ile ilgi çekmeniz de daha kolay olacaktır.

Gönderi Paylaştığınız Zaman Dilimi

Önemli içerikleri mesai saati bitiminde paylaşmanın tıklanma oranlarını artırdığı biliniyor. Hedef kitlenizin sosyal medyayı en yoğun kullandığı zaman dilimine göre paylaşım yapmanız önemli.

Sosyal Medya Yönetim Araçları

Dijital platformlarda tek tek manuel gönderilerle uğraşmak yerine aşağıdaki gibi bunları otomatik yapan sosyal medya yönetim araçlarından faydalanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Yorumlar ve Mesajlara Yanıt Vermek

Yorumlara ve mesajlara yanıt verme

Hayranlarınıza ve takipçilerinize yanıt vermek sosyal medya yönetiminin önemli bir parçasıdır. Sayfanıza gönderilen sorulara ve yorumlara ne sıklıkta yanıt verdiğiniz de sosyal medya yönetiminizin tutarlı olmasını etkileyecektir.

Sayfanızda yapılan yorumları, müşteri hizmeti sunma fırsatı olarak görmeli, mesajları düzenli olarak kontrol etmeli ve 24 saat içinde cevap vermeye çalışmalısınız.

Yanıt genellikle herkese açık olacağından yanıt vermeden önce dikkatlice düşünmeniz, kibar, kapsamlı ve iyi niyetinizi yansıtan cümleler kurmanız önemlidir.

Influencer’ları Etkilemek

Influencer denen ünlü blogger ve vloggerlar ile ilişkiler kurmak, zaman içinde kitlenizi genişletmenize yardımcı olabilir.

Sektörünüzde önemli bir takibe sahip belirli bireyler veya kuruluşlar, işletmenizin büyümesi için yeni fırsatlar anlamına gelebilir. Bu nedenle çok sevilen sosyal medya fenomenleri ile iletişimde olmanız, ürün tanıtımı için işbirlikleri ve reklam anlaşmaları yapmanız markanız için önemli bir yatırım olabilir.

Promosyonlar

Kitlenizle etkileşiminizi artırmak için hediyeler vermeyi, çekilişler ve yarışmalar düzenlemeyi planlarınıza dahil edebilirsiniz.

Bu tür etkinlikleri yönetmek; kurallar ve yönergeler oluşturmanız, gönderimleri incelemeniz, kazananları seçmeniz ve söz verilen ödülü teslim etmeniz gibi zaman alacak detaylarla dolu olsa da marka bilinirliği açısından güçlenmenizi sağlayacaktır.

Takvim Oluşturmak

Sosyal medya yönetiminde sıklık, zamanlama ve kaliteli içerik konusunda tutarlı davranmanız önemlidir.

Hangi platformlarda ne zaman, ne yayınlayacağınızı gösteren bir takvim oluşturmanız iş planı takibi açısından çalışmalarınızı kolaylaştıracaktır.

Ayrıca bayram gibi önemli gün ve haftalara dair tarihlere özel paylaşımlar için de takviminize gereken eklemeleri yapmanızda yarar var.

Bu tür bir takvime her gönderi için eklenecek resim, metin ve bağlantı gibi detayları da not edebilirsiniz.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları oluşturmak ve yayınlamak, sosyal medya yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır.

Sosyal medya reklamcılığı, ürün veya hizmetlerinizle ilgilenmesi muhtemel yeni kitlelere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca TV, reklam panosu gibi klasik reklam mecralarına oranla çok daha düşük bütçelerle sesinizi duyurmanız mümkündür.

Uzman Yardımı Almak

İşletmenizin sosyal medya yönetimine gereken önemi veremiyor ya da zaman ve çaba ayıramayacak kadar yoğun olduğunuzu düşünüyorsanız rakiplerinize sizi sollama fırsatı sunmuş olabilirsiniz!

Tüm sosyal profillerinizi ve gönderilerinizi tek bir yerden yönetmenize yardımcı olabilecek araçlar kullanarak zaman kazanmak ya da bir sosyal medya uzmanı ile anlaşmak yerinde bir çözüm olabilir.

Kaliteli içerik yayınlamak, hedef kitlenizle iletişiminizi güçlendirmek ve etkili kampanyalar yönetmek gibi faaliyetler açısından sosyal medya uzmanları ile çalışmanız tüketici portföyünüzü genişletme açısında son derece önemli sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

Sosyal Medya Yönetimi Neden Önemli?

Sosyal medya yönetim önemi

Dünya çapında sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3 buçuk milyardır. Sosyal medya uzmanı adında bir mesleğin doğmasına sebep olan bu geniş kitlenin pazarlama stratejileri açısından göz ardı edilmesi elbetteki mümkün değildir.

Sosyal medya yönetiminin önemi müşterilerinizin sosyal medyada aktif olmasından ve genellikle sosyal medya gönderilerinize reklam mesajlarından daha açık olmalarından kaynaklanır.

Ayrıca web sitenizi ziyaret etmeyi aklından bile geçirmeyen, markanızı tanımadığından tüketiciniz olma ihtimali düşük olan kullanıcılara, sosyal medya aracılığıyla ulaşabilmek ve onları müşterilerinize çevirmek etkili bir sosyal medya yönetimiyle kolaylıkla sağlanabilir.

Ek olarak sosyal medya yönetimini; profesyonel duruş sergileme fırsatı olarak görebilirsiniz. Böylece, markanıza güven duyulmasını sağlayabilir ve imajınızı güçlendirebilirsiniz.

Sosyal medya yönetimi pazarlama maliyeti açısından oldukça avantajlıdır. Özellikle kısıtlı bütçe söz konusu olduğunda, kullanılabilecek en etkili dijital pazarlama taktiği olduğu söylenebilir.

Sonuç olarak, sosyal medya platformlarının doğru yönetilmesi; müşteri memnuniyeti, satış oranları, marka güvenilirliği ve hedef kitlenizin artması gibi cazip etkilere sahip bir büyüme fırsatı olarak görülmelidir.

*Yazıda kullanılan istatiksel veriler  Hootsuit, We are social, Lyfe Marketing ve Statista‘nın 2020 verilerinden alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir