SSL Sertifikası Çeşitleri | Aralarındaki Farklar Nelerdir?

SSL Sertifikası Çeşitleri | Aralarındaki Farklar Nelerdir?

SSL (Secure Socket Layer), temelde web sitesi ile ziyaretçiler arasındaki iletişimin şifrelenerek güvenli hale getirilmiş bir bağlantı üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar. Bu teknoloji ile sağlanan güvenli bağlantı sayesinde web sunucusu ile tarayıcı arasında aktarılan tüm verilerin gizli kalması sağlanır.

SSL tarafından devreye alınan ve güvenlik sağlaması istenen başlıca 2 ana fonksiyondan söz edilebilir. Bunlar gizlilik ve kimlik doğrulama adımlarıdır. SSL protokolü ile kullanıcıya ait tarayıcıdaki veriler karşı taraftaki web sunucusuna gönderilmeden önce şifrelenir. Böylece internet bağlantısı üzerinden veri çalmak isteyen kötü niyetli kişilerin bu verilere erişmesi engellenmiş olur.

Gizliliğin bu şekilde korunmasının yanında SSL fonksiyonları arasında bulunan kimlik doğrulama işlevi de son derece önemlidir. Herhangi bir web sitesinin kimlik doğrulaması için dijital sertifika kullanan SSL sisteminde sertifikalarda sitenin kimlik bilgileri yer alır. Böylece ziyaretçi ulaşmak istediği sitenin güvenli olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olabilir. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) protokolü çerçevesinde şifrelenen verileri kullanan SSL ile güvenlik sağlanır.

Google Chrome gibi popüler tarayıcıların son yıllarda SSL sertifikası olmayan web sitelerini “güvenli değil” şeklinde etiketlemeye başlaması SSL kullanımının yaygın hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Özel öneme sahip ya da hassas bilgiler iletilmeyen küçük web sitelerinin sahipleri de bu uyarıyı önlemek amacıyla SSL sertifikası yükleme eğilimine girmiş durumdadır.

Bunun yanı sıra Google için SSL sertifikası bir sıralama kriteri olduğundan, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyenlerin sitesini SSL sertifikası ile koruma altına alması yerinde olacaktır. İlerleyen bölümlerde yer alan SSL sertifikası çeşitleri ve farklılıklarına dair bilgilerden yararlanarak seçim yapılabilir.

Neden SSL Sertifikasına İhtiyaç Duyulur?

SSL sertifikasına ihtiyaç duyulmasının pek çok sebebi vardır. Bir kısmına yukarıda yer verilen bu sebepleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

  • İtibar: Bir web sitesinin SSL sertifikasının olmaması Google Chrome gibi web tarayıcılarının onu ziyaretçilere güvensiz olarak tanıtması sonucunu doğurur. Ayrıca SSL sertifikası sahibi olmayan sitenin içerikleri arama sonuçlarında irtifa kaybeder.
  • Kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliği: SSL sertifikası ile site ziyaretçilerinin oturum açma bilgileri ile kişisel bilgileri güvence altına alınır.
  • Saldırılara karşı koruma: SSL sertifikası ile web siteleri zarar verebilecek müdahalelerden ve web korsanlığından korunmak mümkündür. Veri hırsızlığı olarak adlandırılan ve kullanıcılar ile sitenin bilgilerine erişmeye çalışan kişiler yüksek güvenlikli bir şifre ile karşılaşır.
  • Doğrulanmış sahiplik: SSL sertifikasına sahip olan web siteleri yasal ve kullanımının güvenli olduğunu ziyaretçilerine kanıtlamış olur.

SSL Sertifikası Hangi Bilgileri İçerir?

Gizlilik fonksiyonunun yanı sıra kimlik doğrulama işlevi de bulunan SSL sertifikalarında başlıca şu bilgiler yer alır:

  • Sertifikayı sağlayan veya sahibi olan kurumun unvanı,
  • Sertifikanın geçerlilik tarihleri,
  • SSL sürümü,
  • Sertifikanın açık anahtarı,
  • Sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi,
  • Sertifikayı veren kurumun elektronik imzası.

SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?

SSL sertifikası çeşitleri çoğu durumda doğrulama standartları çerçevesinde oluşturulmaktadır. Bunlara örnek olarak Domain Validated (DV), Organization Validated (OV) ve Extended Validated (EV) verilebilir. Ayrıca ihtiyaca göre oluşturulan SSL sertifikası çeşitlerinden de söz edilebilir. Bunlara örnek olarak Multi-Domain ve Wildcard SSL sertifikaları verilebilir.

Domain Validated (DV) SSL

SSL sertifikaları arasında en basit olanlardan birisi olarak tanımlanabilir. Sadece alan adı sahibinin kontrol edildiği düzeyde bir doğrulama ile güvenlik oluşumunu sağlar. Düşük riskli ve kişisel bloglar gibi basit web siteleri tarafından tercih edilmektedir. Domain Validated (DV) SSL sertifikalarının cazip taraflarından birisi düşük maliyetli olmasıdır.

Başvuru adımı sonrasında SSL sertifikası hizmet sağlayıcısının gönderdiği elektronik postanın onaylanması ile doğrulama süreci tamamlanır. Doğrulama adımını takiben SSL sertifikası siteye kolayca kurulabilir. Domain Validated (DV) SSL sertifikası ile tüm veri trafiğinin şifrelenmesi sağlanır.

Organization Validated (OV) SSL

Organization Validated (OV) SSL sertifikaları Domain Validated (DV) SSL sertifikalarına oranla daha kapsamlı bir doğrulama sürecine sahiptir. Sistem herhangi bir web sitesinin kimliğini doğrulamak amacıyla daha kapsamlı bir doğrulama süreci oluşturur. Organization Validated (OV) SSL sertifikaları genellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler için doğru seçenek olarak kabul edilmektedir.

Organization Validated (OV) SSL sertifikaları web sitesi sahibine ait daha fazla bilgi talep eder ve böylelikle site güvenliği açısından daha yüksek bir seviye sağlar. Domain Validated (DV) ile kıyaslandığında biraz daha pahalı olarak görünse de sağladığı ilave güvenceler ile bunu kolayca telafi eder.

Organization Validated (OV) SSL sertifikası sağlayan taraf işletme gerçekliğini doğrulamak için işletme kayıt belgeleri, işletme lisansları ya da vergi evrakları gibi belgeleri almak ister. Belgelerin tamamlanmasının ardından doğrulama sürecindeki işlemler SSL sertifikası hizmet sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilir. Doğrulama işlemleri tamamlanınca web sitesi sahibi SSL sertifikasını alır ve kurulumu gerçekleştirir.

Extended Validated (EV) SSL

En yüksek düzeyde doğrulama süreci gerektiren SSL sertifikası olarak bilinir. Bu sertifika çeşidi bir web sitesinin kimliğini doğrulamak için en kapsamlı süreçleri kullanır. Ayrıca web sitesi sahibine ait daha detaylı kimlik bilgilerini talep eder.

Extended Validated (EV) SSL sertifikaları diğer sertifika çeşitlerinden farklı olarak yeşil bir kilit simgesine sahiptir. Bu, güvenlik konusunda daha yüksek düzeyde korunma anlamına gelmesinin yanı sıra web sitesi sahibine ait kimlik bilgilerinin doğrulanmış olduğunu ifade eder.

Extended Validated (EV) SSL sertifikası doğrulama süreci en kapsamlı detayların istenmesi nedeniyle diğerlerinden farklıdır. Süreçte site sahibine ait işletme lisansları, vergi evrakları, kayıt belgeleri ve kimlik bilgileri gibi pek çok veriye ihtiyaç duyulur. Söz konusu belgeleri SSL sertifikası hizmet sağlayıcı inceler ve doğrulama işlemini yerine getirir. Tüm bunların ardından web sitesi sahibi sertifikasını alarak kurar.

Diğer SSL sertifikalarına göre daha pahalı olmakla birlikte kullanıcılara sağladığı ekstra güven ve faydalar ile bunu tolere eder. Extended Validated (EV) SSL sertifikaları daha çok finansal işlemler yürüten web siteleri ve diğer yüksek güvenlik ihtiyacı hisseden siteler tarafından tercih edilmektedir.

İhtiyaca Göre Oluşturulan SSL Sertifikaları

Doğrulama kriterlerinin yanı sıra kimi durumlarda ihtiyaçlar doğrultusunda da SSL sertifikası çeşitleri oluşturulabilmektedir. SSL servis sağlayıcıları tarafından sunulan bu hizmeti başlıca iki başlık altında incelemek mümkündür.

Multi-Domain SSL

SAN (Subject Alternative Name) SSL sertifikaları olarak da bilinen Multi-Domain SSL sertifikaları, birden fazla sunucu veya alan adını aynı sertifika içinde güvence altına alabilen bir üründür. SAN alanındaki karakter sınırlaması çerçevesinde 10-15’e varan sayıda farklı sunucu adı kullanılabilmektedir. Birden fazla web sitesini yöneten kişi veya işletmeler için gayet iyi bir çözüm olabilir.

Wildcard SSL

Bir alan adının tüm alt alan adlarını kapsayacak şekilde oluşturulan bir sertifika olan Wildcard SSL, sağladığı esneklikle büyük web siteleri için ideal bir çözüm seçeneği olarak değerlendirilebilir. Bu tür sertifika çeşidinde “*” karakteri alan adının (domain) başında tüm alt alan adlarını kapsayacak şekilde kullanılır.

Wildcard SSL ile SAN SSL (Multi-Domain SSL) sertifikaları arasında tercih yaparken aynı alan adı için kullanılan birçok sunucu sertifikası söz konusu ise Wildcard SSL, aynı yönetim altındaki farklı alan adlarına ait sunucular için SAN SSL kullanılmalıdır.

Web Sitenize Uygun SSL Sertifikası Hangisidir?

Sertifika sağlayıcılar arasında fiyat farklılıkları önemli bir unsur olmakla birlikte, seçimde öncelikli olarak dikkate alınacak kriterler daha farklıdır. Fiyat farkı diğer koşulların sağlanmasının ardından gündeme gelebilecek önemdedir. Firmaların teknik destek kapasitesi de tercihte fiyatla birlikte ikincil belirleyici olabilir. Bu doğrultuda web sitesine uygun olan SSL sertifikası nasıl belirlenir?

Bunu tespit etmek için öncelikle ne tür bir web sitesine sahip oldunduğu ve ihtiyaçların ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Finansal işlemler yürütülen siteler ile e-ticaret siteleri gibi veri güvenliği konusunda yüksek beklentisi olan web sitelerinin Extended Validated (EV) SSL sertifikalarını tercih etmesi yerinde olacaktır.

Orta düzey doğrulama ihtiyaçları olan ve organizasyon verilerinin doğrulandığı siteler için Organization Validated (OV) SSL sertifikaları uygun olabilir. Daha alt düzeyde veri güvenliğine ihtiyaç duyan kişisel bloglar veya web siteleri gibi daha basit projelerde Domain Validated (DV) SSL sertifikalarının kullanılması yeterli bir önlem olacaktır.

Ücretsiz SSL Sertifikası Çözüm Olabilir mi?

Ücretsiz SSL sertifikası kullanmak her ne kadar kısa vadede bir çözüm olarak gözükse bile, web sitesi güvenliğini açısından tercih edilmemesi gerekir. Uzun vadede ortaya çıkabilecek güvenlik sorunları, hassas ve kişisel verilerin ihlali gibi pek çok sorunla karşılaşmamak için güvenlilir hosting sağlayıcılarından SSL sertifikası satın almak en iyi çözümdür.

Turhost’un SSL sertifikalarından ihtiyacınıza uygun olanı tercih ederek, web sitenizin güvenliğini arttırmanın yanı sıra, web siteniz arama motorları tarafından “güvenli” olarak işaretlenir, organik görünürlüğünüzü arttırmaya yardımcı olur.

En avantajlı ve güvenilir SSL sertifikalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Temel düzeyde koruma beklentisi olan web siteleri için Sectigo Essential SSL uygun bir seçenek olabilir. Domain Validated (DV) düzeyinde doğrulama sağlayan SSL sertifikaları ile doğrulanmış bir alan adı ile hizmet verilir. SSL sertifikalarının başlıca özellikleri ise;

  • Başvuruyu takip eden birkaç dakika içerisinde alınabilmesi en önemli özelliklerinden birisidir.
  • Site ziyaretçileriniz adres çubuğunda kilit ikonu ve HTTPS simgesini görür. Böylece domain sahibinin doğrulanmış olduğu kolayca anlaşılır.
  • Gizlilik seviyesi yüksek verilerin paylaşılmadığı basit işlemler yapılan veya kişisel blog olarak kullanılan web siteleri için oldukça uygundur.

SSL sertifikası dışında ihtiyacınıza uygun domain, hosting, sunucu ve e-posta çözümlerine de Turhost güvencesiyle sahip olabilirsiniz. Her konuda destek alabileceğiniz, alanında uzman müşteri hizmetleri ekibi sayesinde kolaylıkla web sitenizi kurup yönetebilirsiniz.

En avantajlı ürünlerimizi incelemek ve kampanyalardan yararlanmak için Turhost.com‘u ziyaret etmeyi unutmayın.