Statik IP nedir? ve Statik IP’nin avantajları nelerdir? gibi soruların kapsamlı cevapların ele alacağımız yazımızla karşısınızdayız!
İnsanların birbirlerine telefon numaraları aracılığıyla ulaşmaları gibi bilgisayarlar da IP (İnternet Protokolü) adresleri ile birbirlerine erişir.
Siz interneti kullanırken, ağ nereye veri gönderileceğini IP adresiniz sayesinde bilir.
Her IP adresi, internete bağlandığınızda bilgisayarınızı veya cihazınızı tanımlayan 66.171.248.120 gibi noktalarla ayrılmış bir sayı dizisinden oluşur.
İnternet sağlayıcınız tarafından bilgisayarınıza atanan statik IP, basitçe dış dünyanın bilgisayarınıza daha kolay ve güvenilir bir şekilde bağlanabileceği anlamına gelir.
IP adresiniz genellikle dinamiktir, bilgisayarınızı her açtığınızda değişir. Ancak sabit IP de denen statik IP değişmez, sabittir.
STATİK IP NE İŞE YARAR?
Statik IP’ nin faydalarını günümüzde hangi amaçlarla kullanıldığını aşağıdaki gibi listeliyoruz:

- Özellikle işletmeler için oldukça işlevsel olan statik IP ile web sitenizi barındırabilir, bilgisayarınıza uzaktan ulaşabilirsiniz.
- FTP ile dosyalarını daha güvenilir şekilde göndermek ve almak için kullanılan bir sunucunun da statik IP adresine ihtiyacı vardır.
- Kurumunuzun e-postaları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isterseniz statik IP ile bir e-posta sunucusu kurmanız da mümkün.
- Kapalı devre televizyon sistemleri olarak da bilinen, kameralardan alınan görüntülere sadece görevli kişilerin izlemesine ve erişmesine izin veren bir CCTV sistemi kurmak için de statik IP’ye ihtiyaç duyulur. CCTV genellikle banka, kamu kurumları, mağaza ve hastanelerde kullanılır.
- Online oyunlar için kullanılan sunucular da statik IP’ye ihtiyaç duyar.
STATİK IP’NİN AVANTAJLARI Nelerdir?

- Statik IP adresleri dosya yükleme ve indirme hızı açısından veri transferini kolaylaştırır.
- Dinamik bir IP adresi ile, her yenilendiğinde, kısa süreli de olsa, bir aksama süresi yaşarsınız. Sürekli bir bağlantıya ihtiyacınız varsa hiçbir zaman yenilenmesi gerekmediğinden statik IP ile bağlantınız güçlü kalır.
- Skype ve Facetime gibi örnekleri olan, telefon hattı yerine internet üzerinden ücretsiz telefon görüşmesi yapmayı sağlayan VoIP (IP üzerinden Ses); IP’niz statik olduğunda çok daha güvenilirdir.
STATİK IP’NİN DEZAVANTAJLARI Nelerdir?
- Statik IP, kullanımında her bir cihaz için bir adet IP adresi tanımlanması gerektiğinden cihaz sayısının fazla olması durumunda, iki cihaza aynı IP’nin atanmadığından emin olunması gerekir.
- Doğru yapılandırılmadığında, IP adresleri arasında çakışma olabilir.
BiR ŞİRKET NE ZAMAN STATİK IP’YE İHTİYAÇ DUYAR?
Şirketinizin Statik IP adresine ihtiyacı olup olmadığına aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz:
- Çalışanlarınız için uzaktan erişim gerekliyse
- Dosyaları verimli ve güvenli bir şekilde aktarmak için bir FTP sunucusu kurmak istiyorsanız
- Bir e-posta sunucusu ya da çalışanlarınızın ağdan bağlanmasını gerektiren özel bir sunucuya ihtiyacınız varsa
- VPN gibi ağ servislerini kullanmanız gerekiyorsa
- Şirketiniz yılda en az % 99,99 kesintisiz çalışma (uptime oranı) gerektiren bir sunucu ve web sitesine ihtiyaç duyuyorsa
- Daha güvenilir ve kaliteli bağlantı için çalşmalarınız süresince VoIP ya da diğer dijital ses platformlarını kullanmak istiyorsanız statik IP ihtiyacınızın gerekliliğini göz önünde bulundurmalısınız.
IP Paylaşımı Nedir?
Yüksek kullanım oranları, kalan adresleri “paylaştırma” ve daha tasarruflu kullanma zorunluluğu doğurduğundan birçok web hizmetinin, paylaşımlı IP adresleri üzerinden yayın yapar hale geldiği bilinmektedir.
Bu durum adres kullanım oranını azaltmasına rağmen aynı IP adresini paylaşan hizmetlerin birbirini etkilemesi gibi birtakım dezavantajları da beraberinde getirir:
Paylaşımlı bir IP adresi üzerinden spam e-posta gönderimi yapan bir alan adı nedeniyle, IP adresi spam kara listelerine eklenebilir. Aynı IP adresi üzerinden yayın yapan alan adları ve web hizmetleri bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir.
Buna karşın Statik IP adresine sahip alan adlarının diğer kullanıcılardan kaynaklanan olumsuzluklardan etkilenme riski çok daha düşüktür.
Statik IP nedir?, Statik IP’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir? gibi soruları yanıtladığımız yazımızın sonuna geldik. Konuyla ilgili yorum ve önerilerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
İnternet dünyasındaki en yararlı yazılarınızdan bir tanesi olmuş. Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Hizmetinizden faydalanmaya bugün itibari ile başladım. Her şey için teşekkürler.
Comments are closed.