Hem SEO araçlarından yararlanan rakiplerinizle yarışabilmenizi sağlayacak hem de sitenizin Google’da ve diğer arama motorlarında üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak en kaliteli WordPress SEO eklentileri için doğru yerdesiniz.
- Yoast SEO
- Rank Math
- All in One SEO Pack
- SEMRush
- Broken Link Checker
- Google Keyword Planner
- Squirrly SEO
- SEOPress
- SEO Framework
- MonsterInsights
Üstteki listeden de görebileceğiniz, yazımızda yer alan en iyi WordPress SEO eklentilerine dair detaylar için; aşağıdaki açıklamalarımıza göz atabilirsiniz.
1-Yoast SEO

Milyonlarca web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan Yoast Seo, en popüler WordPress SEO eklentisidir. Hem genel olarak sitenizin hem de içeriğinizdeki her bir parçanın SEO optimizasyonunu yapmanızı sağlayan Yoast SEO, arama motorlarının sitenizi taramasını kolaylaştırmak amacıyla, tüm içeriğiniz için otomatik XML site haritası oluşturur.
- Anahtar kelime optimizasyonu: Yoast SEO ile sayfalarınızı ve gönderilerinizi anahtar sözcüklere göre analiz edebilir, yinelenen içeriğiniz olup olmadığı konusunda bilgilendirilirsiniz.
- Snippet: Google arama sonuçlarında görünen meta açıklamasını ve başlığı ayarlayabilmeniz için; Yoast SEO, sitenizin Google sıralamasında tam olarak nasıl görüneceğini gösterir.
- Okunabilirlik kontrolü: Sunduğu çok sayıda teknik özelliğe ek olarak Yoast SEO; içeriğinizi okunabilirlik açısından analiz etmenizi sağlayarak öneriler listesi sunar. Böylece gönderilerinizin kolay okunabilir olup olmadığını, paragrafları bölmeniz ve listeler ya da başlıklar eklemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.
- Güncelleme: En güncel Google algoritmalarına göre sitenizin optimize edilmesini hedefleyen Yoast SEO, iki haftada bir güncellenir!
- Premium: Gönderilerinizin içeriğine göre iç link önerileri ve birden fazla odak anahtar kelimeye göre içeriği optimize etme gibi güzellikler premium versiyonuna dahil edilmiştir. Yeniden yönlendirme yöneticisi, ücretsiz destek ve içerik görüşleri sunan Premium versiyonunda reklam bulunmaz.
İçerik analizi gibi bazı Yoast SEO özelliklerinin, SEMRush gibi daha kapsamlı bir SEO aracıyla karşılaştırıldığında yetersiz kaldığını düşünenler olsa da çoğu kullanıcı için Yoast SEO’nun ücretsiz sürümü yeterli olmaktadır.
2-Rank Math

Rank Math; kurulumu sırasında diğer SEO eklentilerinden veri almanıza izin veren, oldukça işlevsel, kullanıcı dostu ve ücretsiz bir WordPress SEO eklentisi. Birçok SEO eklentisinin gücünü birleştiren ve hepsini kolay yönetilen tek bir eklenti haline getiren Rank Math, SEO’ya dair tüm kontrolü ele almak için ihtiyacınız olan her şeye sahip.
- Teknik SEO detayları: Blog gönderilerinize meta başlığı, açıklaması ve Open Graph meta verilerini kolaylıkla eklemenizi sağlar. Ayrıca XML site haritası oluşturmanıza olanak tanır.
- Meta Kutusu: Her bir içerik için, başlıkları ve meta açıklamalarını ayarlamanızı sağlayan Rank Math’in, analiz için odak anahtar kelimenizi ekleyebileceğiniz bir meta kutusu bulunur.
- 40 Faktörlü İçerik Analizi: Odak anahtar kelime bazında sayfa, yazı ve ürünlerinizi 40 faktörü temel alarak analiz eder ve önerilerde bulunur.
- Otomatik Alt Yazı ve Başlık Ekleme: Rank Math; görsellerinize otomatik olarak alt yazı ve başlık ekleyerek, her birini SEO için optimize etmenize yardımcı olur.
- Google Search Console entegrasyonu: Sitenizin performans raporları, tıklanma oranları gibi önemli verilerini, WordPress yönetici panonuza entegre edilen Serach Console aracılığıyla takip edebilirsiniz.
- 404 monitörü: Sade ve anlaşılır bir arayüze sahip olan Rank Math, kullanıcıların nerede hata göreceğini bildiren 404 monitörüne sahip.
3-All in One SEO Pack

Yoast SEO’nın rakibi diyebileceğimiz All in One SEO Pack, 3 milyondan fazla WordPress sitesinde kullanılmakta. Özellikle şirketler ve birden fazla web sitesi olanlar için kullanışlı olabilecek bir SEO eklentisi olan All in One SEO Pack, online satış sitelerinin SEO optimizasyonu için de tercih edilmekte.
Ancak All in One SEO Pack; yalnızca SEO’nun teknik bölümlerini ayarlamanıza yardımcı oluyor; Yoast SEO ve Rank Math’ın aksine, SEO için içeriğinizi analiz etmenize yardım etmiyor. Bu nedenle, içeriğinizin SEO’sunu nasıl geliştireceğiniz konusunda önerilerde bulunan bir eklenti arıyorsanız, All in One SEO Pack sizin için uygun olmayabilir.
SEO prensiplerine yabancı değilseniz ve başlık, tanım ve sosyal medya grafik etiketleri ayarlama gibi teknik konularda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız All in One SEO Pack’i kullanmanız daha uygun olacaktır. SEO başlığı ve meta etiketleri, açık grafik meta etiketleri, XML ve görsel site haritaları eklemenizi sağlayan bu eklentinin ücretsiz sürümüne ayrıca;
- robots.txt ve .htaccess dosyası için pano içi dosya düzenleme,
- şema işaretlemesi,
- sitenizi yavaşlatabilecek botları engelleme,
- web yöneticisi araçları doğrulaması,
- canonical URL fonksiyonu,
- Google Analytics entegrasyonu,
- Google Sitelinks arama kutusu desteği dahildir.
Premium versiyonu; video site haritaları, gelişmiş WooCommerce desteği, taksonomiler için SEO gibi özellikler içeriyor. Çoğu kullanıcı için ücretsiz sürümü yeterli olmakta.
4-SEMRush

SEMrush; piyasadaki en detaylı SEO aracı olarak biliniyor. Birden fazla müşteri için raporlar ve analizler yayınlamaya çalışanlar için harika bir eklenti olan SEMrush küçük ve orta ölçekli bir işletme için ihtiyaç duyulan çoğu SEO işlevine sahip.
- Rakip Analizi ve Anahtar Kelime Araştırması: SEMrush’ın rakip analizi oldukça güçlü, anahtar kelime araştırması hem sizin web sitenizi hem de rakipleri kapsıyor. SEMrush’ı organik anahtar kelimeleri ve arama terimleri bulmak için ve rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri aradığını görmek için kullanabilirsiniz.
- SEO Writing Assistant: Odak anahtar kelime konusunda, en iyi 10 sonucu elde etmenize ve web sitenizin içeriğini geliştirmenize yardımcı oluyor.
- WordPress entegresi: WordPress kullanıcı paneline eklenerek SEO dostu içerik hazırlamanızı kolaylaştırıyor.
Ayrıca SEMrush; organik trafik ile ücretli trafik karşılaştırması, reklam stratejisi analizi gibi güzellikler de barındırıyor.
5-Broken Link Checker

Broken Link Checker;
Broken Link Checker’ın en güzel yanı, kopuk bağlantıları birkaç tıklatmayla toplu olarak düzeltebilmenizi sağlaması ve yeni bağlantılar önermesidir. Web sitenizi yavaşlatabileceği ve çok fazla bant genişliği kullanabileceğine dair uyarılar nedeniyle bu eklentiyi, arada devre dışı bırakmak mantıklı olabilir. Sevilen seo eklentileri arasında yer alan Broken Link Checker;
- Arka planda sürekli çalışarak web sitenizdeki iç ve dış bağlantıları tarar,
- HTTP durum kodunu (404, 410 gibi), bağlantı metnini ve bağlantı kaynağını belirtir,
- bozuk bağlantıları bulup onarmanızı sağlar.
6-Google Keyword Planner

Google’a reklam verenlere ücretsiz olarak sunulan Keyword Planner’ın amacı aslında Google reklamlarınız için uygun anahtar kelimeleri bulmak. Kullanmanız için herhangi bir şeyi entegre etmenizi gerektirmeyen ve verilerini diğer araçlarla karşılaştırmayı kolaylaştıran Keyword Planner’ın verilerini, yüksek arama hacmi vadeden anahtar kelimeleri keşfetmek için kullanabilirsiniz.
Demografik özelliklerine göre hedef kitlesi belirlenebildiğinden, Google Keyword Planner; küçük ve yerel işletmeler için oldukça kullanışlı. Verilerini belirgin eğilimler yerine ortalamalara dayandırması sorun gibi algılansa da doğru anahtar kelimeleri bulmak için Google trendler ile eşleştirme yapabilirsiniz.
7-Squirrly SEO

Squirrly SEO’yu benzersiz kılan özelliklerinden biri araştırma ve analizlere odaklanan bir WordPress SEO eklentisi olması. Başlık /açıklama yönetimi, sosyal medya, XML site haritaları gibi tüm standart SEO eklentisi özelliklerine sahip olmasının dışında;
- WordPress gösterge panelinden ayrılmadan: arama hacmi ve anahtar kelime araştırması gibi analizlere göz atmanızı sağlıyor.
- Briefcase (Evrak Çantası) özelliği ile önemli anahtar kelimelerinizin site içi kullanımını yönetebiliyorsunuz.
- Squirrly SEO ile Google aramalarındaki sıralamalarınızı takip etmek kolay.
- Squirrly SEO, içeriğinizde kullanmak üzere ilgili dış makalelerden ve Tweet’lerden görseller bulmanıza da yardımcı oluyor.
Daha gelişmiş özellikleri diğer eklentilere göre daha pahalı olan premium versiyonunda yer almakta. Premium versiyon bu nedenle bütçe sorunu olmayan, büyük ve ciddi projeler için uygun olabilir.
8-SEOPress

SEOPress; reklamsız kullanabileceğiniz, her şey dahil bir WordPress SEO eklentisi. SEOPress sayesinde,
- başlıklar, yazılar, sayfalar ve terimler için meta açıklamalarınızı yönetebilir,
- içerik analizi yaparak SEO’ya uygun gönderiler yayınlayabilir,
- XML ve HTML site haritaları oluşturabilir,
- Google Analytics ile ziyaretçilerinizi izleyebilirsiniz.
Ayrıca SEOPress; kullanıcı rollerini izleme, özel boyut ayarlama, demografik raporlama, PDF, DOCX, XLSX indirme, IP anonimleştirme, alan adlarını izleme gibi özelliklerle dolu basit, hızlı ve güçlü bir eklenti.
Premium versiyonu ise yerel işletmeler için SEO, WooCommerce optimizasyonu, video ve Google News XML site haritaları, Majestik entegresi ile backlink takibi gibi özelliklerle dolu.
9-SEO Framework

SEO Framework, WPMUDEV topluluğunun hayata geçirdiği bir projeyken, zamanla ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş güçlü bir WordPress SEO eklentisi. Yoast ve All in One SEO Pack’deki özelliklerin çoğuna sahip ve ek özellikler için para ödemenizi gerektirmeyen, reklamsız, hızlı ve hafif bir eklenti. SEO Framework, bir SEO aracında bulunabilecek her şeyi barındıran hatta uzantıların yardımıyla;
- AMP entegrasyonu
- yerel SEO,
- makale geliştirme,
- gizli mod,
- spam gönderenler için yorumları önbelleğe alma gibi daha da gelişmiş işlevler sunan en popüler WordPress SEO eklentileri arasındadır.
Diğer eklentiler odak anahtar sözcüğü kullanırken SEO Framework; daha doğal yazmaya teşvik etmek için içeriğin konusuna odaklanır. Yoast’ın aksine SEO’nuz için çalışma yapmanız gereken yeri anında görebileceğiniz kolay kontrol sekmelerine sahiptir. SEO ayarlarının çoğu önceden yapılandırılmıştır.
10-MonsterInsights

Web sitenizin SEO stratejisini geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sunan MonsterInsights;
- Google Analytics’i WordPress’e kolayca yüklemenizi,
- Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini, en iyi içeriğinizin hangisi olduğunu, ziyaretçilerinizin web sitenizde neler yaptığına dair verileri incelemenizi,
- Hangi ürünlerin popüler olduğunu ve nerede müşteri kaybettiğinizi göstererek WooCommerce SEO’nuzu izlemenizi sağlar.
Bonus: WP Rocket

WP Rocket, piyasadaki en iyi WordPress önbellek eklentisi. Aslında bir SEO eklentisi olmamasına rağmen PageSpeed Insights önerilerini ele almanıza yardımcı olmak için genel web sitesi performansınızı önemli ölçüde iyileştiriyor. Site hızı arama motorları sıralamasında önemli bir faktör olduğundan WP Rocket, sıralamalar için oldukça kullanışlı olabiliyor. Web sitenizin hızını artırmanın en kolay yolu, sitenizin önbelleğe alınması olduğundan WP Rocket’i bir SEO yardımcısı olarak kullanabilirsiniz ya da WordPress Site Hızlandırma Teknikleri hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Hangi SEO Yardımcısını Kullanmalısınız?

- Teknik SEO Analizleri İçin: Detaylı analizlerle ilgilenmiyorsanız yalnızca SEO’nun teknik özelliklerini ayarlamanıza yardımcı olacak araçlar istiyorsanız; All in One SEO Pack ya da SEO Framework sizin için uygun olabilir.
- Detaylı SEO Analizleri İçin: Kapsamlı analizler için Yoast SEO, Rank Math ve SEOPress‘in ücretsiz versiyonlarını da yeterli olacaktır.
Ayrıca; gerçekte bir SEO eklentisi olmayan ama en iyi hepsi bir arada SEO aracı diyebileceğimiz Ahrefs‘in güvenilirliğini de gözardı etmemelisiniz. Maliyet sorun değilse Squirrly SEO‘yu tercih edebilirsiniz. Sadece anahtar kelime analizine odaklandıysanız ve para harcamak istemiyorsanız, Google Keyword Planner‘ı kullanabilirsiniz. Web sitenizin analizini daha detaylı bir şekilde anlamak ve takip etmek istiyorsanız ” Site Analizi Nedir? ” yazımızı okumanızı, popüler eklentilerin tümünü sorunsuz çalıştıran WordPress Hosting paketlerimizi incelemenizi öneririz.
Sonuç olarak; sitenizin trafiğini artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak için SEO çalışmalarının düzenli olarak emek verilmesi gereken bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Listemizde yer alan en iyi wordpress seo eklentileri ile arama motorlarının sıralama kriterlerine uygun olarak sitenizi güçlendirebilir, SEO çalışmalarınızı sağlam verilere, detaylı analiz ve raporlara dayandırabilirsiniz.