En İyi WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

En İyi WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Günümüzde site hızı, arama sonuçlarında iyi bir performans göstermek ve kullanıcıların sayfalarımızda rahatça gezinmesini sağlamak için oldukça önemli bir faktör olduğundan WordPress site hızlandırma teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak zorunluluk halini almış durumda.

Özellikle Google’ın 2018 yılının Temmuz ayındaki hız güncellemesi sonrasında daha da önem kazanan site hızının, SEO çalışmalarında göz ardı edilemeyecek bir noktaya gelmesiyle seo ve önbellek eklentileri ve de güçlü hosting altyapıları ön plana çıkıyor.

WordPress site hızı artırma teknikleri
WordPress kullanıcısıysanız SEO çalışmalarınızı daha verimli kılmak için “En İyi WordPress SEO Eklentileri” adlı yazımıza göz atmanızı öneririz.

Dahası günümüzde kullanıcıların büyük bölümünün neredeyse tamamen mobil cihazlardan çevrimiçi olması, mobil kullanılabilirliğin ve mobil hızın ne kadar önemli olduğunu anlamayı zorunlu kılıyor. Google arama sonuçlarındaki yerimizi belirlerken elbette ki bu faktörlere dikkat ediyor ve algoritmalarını bunlara göre yapılandırıyor. Site Hızı için dikkat edilmesi gerekenleri Site Hızı Nedir? adlı yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca mobil için duyarlı tasarım kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi, hemen çıkma oranlarının azalması ve trafik artışı gibi olumlu etkilere sahip olduğundan Responsive Tasarım Nedir? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

WordPress’te Site Hızı Nasıl Arttırılır?

WordPress, bilindiği üzere dünyanın en çok kullanılan CMS sistemi, öyle ki günümüzde her 4 siteden 1’i WordPress altyapısı kullanıyor. Bu büyük eğilim WordPress’te site hızını arttırmak için bazı önerilere ve fikirlere duyulan ihtiyaç konusunda geniş bir kitlenin çözüm aramasına ve üretmesine neden oluyor. Hazırladığımız bu yazıda WordPress’te site hızını arttırmak için yapabileceğiniz işlemlere, başvurabileceğiniz en trend tekniklere yer veriyoruz.

1) Tarayıcı Önbellekleme (Cache) Kullanımı

WordPress’te Site Hızı Nasıl Arttırılır?, cache, önbellek eklentisi
Önbelleğe alma, sayfaların görüntülenmesi için sunucunun yapması gereken iş miktarını azaltır ve sayfalarınız hızlıca yüklenir.

Cache sistemi, sitenizi sık sık ziyaret eden kullanıcıların her gelişinde kaynak dosyaları tekrar tekrar yüklememesini sağlar. Böylece sitenize gelen kullanıcılar için açılış hızı yüksek seviyelere ulaşabilir ve herhangi bir yavaşlık söz konusu olmaz.

WordPress’te cache sistemi için kullanabileceğiniz eklentiler, web sitenizde tarayıcı önbellekleme sistemini aktif hale getirir. Web sitenizdeki içeriğin, statik HTML sayfaları halinde sunucunuza kaydedilmesini ve hızlıca ziyaretçilerinize ulaştırılmasını hedefler.

En İyi WordPress Cache (Önbellek) Eklentileri adlı yazımızda cache eklentilerinin yararlarına ek olarak LiteSpeed Cache, WP Super Cache, WP Rocket, W3 Total Cache ve Cache Enabler gibi en sevilen eklentilere dair açıklamaları bulabilirsiniz.

2)Resim Optimizasyonu

görsel optimizasyonu, site hızı artırma

Büyük boyutlu görsellerin sayfa yükleme süresini olumsuz etkilemesinin ve Google’da üst sıralarda yer alma ihtimalimizi zedelemesinin önüne geçmek için görsel optimizasyonu ile resimlerimizin boyutlarını mümkün olduğunca küçültmeliyiz. Böylelikle sitemizin geç yüklenmesi söz konusu olmayacaktır.

Bu amaçla görsel sıkıştırma eklentilerini ve web sitenizi, sıkıştırılmış PNG’ler veya JPEG’ler kullanmaktan çok daha fazla hızlandırma potansiyeline sahip bir resim dosyası türü olan WebP’yi kullanmanız önerilir.

Görsel boyutlarında küçük iyileştirmeler bile site performansında önemli etkilere sebep oldoğundan WebP Nedir? adlı yazımıza göz atmanızı öneririz.

3)HTML Optimizasyonu

Sayfalarımızı oluşturan HTML kodlarının sıkıştırılması ve optimize edilmesi, sayfa açılış hızı için kritiktir. Sitelerimizi ziyaret edenlerin HTML kodlarının yüklenme aşamasında olumsuz etkilenmemesi ve site hızının düşük seviyede kalmaması için HTML sıkıştırması önerilir. WordPress için HTML sıkıştırması desteği de veren W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Super Cache gibi eklentiler bu amaçla kullanılabilir.

html sıkıştırma, w3 total cache eklentisi

4) JS Optimizasyonu

Sitemizde bulunan JavaScript dosyalarını optimize etmek, sayfa açılış hızını doğrudan olumlu yönde etkiler ve JavaScript dosyalarının daha hızlı yüklenmesini sağlar. JavaScript optimizasyonu ile birlikte sayfa açılış hızını iyi seviyeye getirmek ve bu dosyaların hızlı yüklenmesini sağlamak mümkündür. JS sıkıştırması için sunucudan tarayıcıya gönderilen HTML, JavaScript ve CSS gibi içerikleri sıkıştırmada kullanılan bir site hızlandırma yöntemi olarak Brotli ve Gzip kullanılabilir.

Javascript sıkıştırma, brotli, gzip
Hızlı web içeriği sunmak için standart sıkıştırma algoritması haline gelmiş olan Brotli hem sunucudaki içeriği sıkıştırmada hem de tarayıcıda sıkıştırmayı açmada Gzip’ten daha hızlıdır. Bazı durumlarda ön uç dekompresyonu Gzip’ten %64’e kadar daha hızlıdır.

GZIP’in tahtını sallayan yeni oyuncu Brotli; açık kaynaklı, kayıpsız bir veri sıkıştırma algoritması. Brotli’nin Gzip alternatifi olarak öne çıkması; JavaScript, HTML ve CSS gibi verilerde %15-20 daha küçük sıkıştırma oranlarına ulaşmasından kaynaklanıyor. Bu konudaki detaylar ve Gzip’le farklarını ortaya koyan açıklamalar için Brotli Nedir? Brotli Ne İşe Yarar? adlı yazımızı incelemenizi öneririz.

5) CSS Optimizasyonu

CSS, web sayfalarını biçimlendirmek için HTML’nin tamamlayıcısı olarak kullanılan bir dil. Kritik olmayan CSS’i küçülterek veya erteleyerek veya kullanılmayan CSS’i kaldırarak CSS’i ayrıştırmak için harcanan süreyi azaltmak Core Web Vital metriklerinde iyileştirmeler açısından önerilmekte. Sayfalarımızın tasarımının yüklenmesini sağlayan CSS stil dosyalarını sıkıştırmak ve optimize etmek, site hızını olumlu yönde etkileyeceğinden stil dosyalarındaki gereksiz kodların kaldırılması ve gereksiz boşlukların temizlenmesi gibi sıkıştırma / küçültme işlemleri önemsenmelidir.

wordpress hız taktikleri, css sıkıştırma, wp rocket eklentisi
Sayısız araştırma raporu ve karşılaştırmalı değerlendirme, site hızını optimize etmenin en iyi yatırım olduğunu kanıtlıyor.

WordPress’te CSS dosyalarınızı optimize etmek için WP Rocket ve WP Fastest Cache gibi eklentileri kullanabilirsiniz. Sitenizde butonlar ve simgeler gibi sık kullandığınız ögeler için şablon oluşturmak üzere CSS sprite‘ları kullanarak yükleme süresinden tasarruf edebilirsiniz.

6) İstek (Request) Sayısını Düşürmek

Sitemize gelen bir kullanıcı, tüm CSS ve JS dosyalarını sunucuya istek atarak çağırır ve böylece dosya yüklenir. Eğer fazla sayıda CSS ve JS dosyası mevcutsa, yüklenme aşamasında her bir dosya için sunucuya bir istek gönderilir ve bu da site hızını olumsuz yönde etkiler.

CSS dosyalarını birleştirerek tüm stil kodlarını tek bir dosyadan çağıracak şekle getirmek, istek sayısını düşürecek ve sayfalarımızın daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca aynı işlemi JavaScript dosyaları için de yaparak istek sayısını düşürebilirsiniz. Bu çalışmalardan önce yedek almayı unutmamalı ve çalışmanın sonunda sitenizin tüm fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

7)Sunucu Yanıt Süresi

sunucu yanıt süresi, WordPress Site Hızlandırma Teknikleri
Sitelerinizin hızlı yüklenmesi için sunucunun performansı en önemli kriterdir.

Web sitesi ziyaretçilerine kaliteli bir deneyim sunma konusunda önemli bir bileşen olan sunucu yanıtının gecikmesi erken çıkma oranlarının artmasına ve dönüşüm oranlarının düşmesine yol açabiliyor. Bu nedenle Google, sunucu yanıt süresini azaltmayı öneriyor. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek isteyenlerin TTFB Nedir? sorusundan yola çıkarak sayfa yüklenme sürelerini iyileştirmesi tavsiye ediliyor.

Eğer sitenizin barındığı sunucunun performansı yeterli değilse, geç yanıt vermesi ve doğal olarak sayfalarınızın geç yüklenmesi söz konusu olacaktır. Bunun önüne geçmek için iyi performans veren bir sunucuda sitelerinizi barındırmanız çok önemlidir.

Yüksek kapasiteli bağlantı hızı ile ülkemizin TIER 3 sertifikalı Türk Telekom Gayrettepe İstanbul Veri Merkezi’nde bulunan sunucularımız BT ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamak için tasarlanmıştır. Kişisel web sitelerinden karmaşık ve kritik web uygulamalarına kadar her tür proje için en yeni teknolojilerle ve orijinal yazılımlarla yapılandırdığımız Linux Hosting, WordPress Hosting ve Windows Hosting paketlerimizde; trafik ve gelir kaybına neden olan kullanıcı deneyimi ve erişebilirlik sorunlarından sıyrılmanız amaçlanır.

Uzmanlaşmış sunucu kurulumları ve güvenlik katmanlarıyla optimum performans gösteren değişen taleplere hızla yanıt veren yüksek performanslı sunucu seçeneklerimizdeki fırsatlardan yararlanmanızı dileriz.

8)Veritabanı Optimizasyonu

wp hız, veritabanı optimizasyonu
Google, sayfa yükleme hızının 2 saniye ya da daha az olmasını önermektedir.

Satır ve sütunlardan oluşan bir tablo olarak tanımlayabileceğimiz veri tabanı; gerçek hayattaki değerleri tablolarda saklayarak modeller. İnternette var olan bankacılık, sosyal medya siteleri ve e-ticaret gibi tüm dinamik web siteleri veri tabanına dayalıdır. WordPress sitenizin veritabanında işe yaramayan ve herhangi bir yerde kullanılmayan verilerin olması, veritabanında şişme yaratabilir ve bu da site hızını olumsuz yönde etkiler.

Veritabanını optimize etmek, verilerin daha iyi depolanmasını ve veritabanından çağrılan verilerin daha hızlı bir şekilde siteye yansımasını sağlar ve bu da sitenin hızlı olmasını, sayfaların hızlı yüklenmesini mümkün kılar. WordPress’te veritabanı optimizasyonu için WP Rocket gibi eklentiler kullanarak veritabanınızdaki gereksiz/çöp verileri temizleyebilir, tabloları optimize edebilirsiniz.

9) CDN Sistemi Kullanımı

cdn, wordpress sayfa hızı
CDN, günümüzde özellikle uluslararası odağı olan web siteleri için mutlak zorunluluk haline gelmiş durumda.

CDN sistemi, sitenizdeki tüm dosyaları çeşitli veri merkezlerine depolamanızı ve sitenizi ziyaret eden farklı lokasyondaki kullanıcıların dosyaları en yakındaki veri merkezinden almasını sağlar. Bu da site açılış hızını ve sayfalarınız arasındaki gezinme hızını olumlu anlamda etkiler.

Özellikle dünyanın çeşitli noktalarından sabit ziyaretçilere sahip internet siteleri için CDN kullanımı önemli bir faktördür. Zira sitenize Amerika’dan giren bir kullanıcıya Türkiye’deki veri merkezinden dosya indirtmek yerine Amerika’daki veri merkezinden dosya indirtmek daha mantıklı olacaktır ve sayfanın daha hızlı açılmasını sağlatacaktır.

Son zamanların en popüler çözümü olan ve en önemli WordPress site hızlandırma teknikleri arasında yer alan bu önemli taktik için CDN Nedir? ve Cloudflare Nedir? adlı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir