Bulut Sunucu
Nedir?
İndirimli Satın Al

Bulut sunucu nedir? sorusuna kısaca; web uygulamaları, yazılım yükleme, yedekleme, proje geliştirme, dosya senkronizasyonu ve paylaşımı gibi amaçlarla kullanılan son zamanların en popüler hosting çözümlerinden biri şeklinde yanıt verebiliriz.

Bulut sunucu; web sitelerinin; kesintisiz çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için, birden fazla sunucudan oluşan ve bulut olarak adlandırılan bir sunucu kümesinde barındırılması şeklinde tanımlanabilir.

Bulut sunucunun yedekli yapısı nedeniyle sunuculardan biri çökse bile herhangi bir aksama yaşanmaz ve web siteleri kesintiye uğramaz.

SUNUCULARDAN BİRİ ÇÖKSE BİLE, DİĞERLERİ SAYESİNDE HERHANGİ BİR AKSAMA YAŞANMAZ VE WEB SİTELERİ KESİNTİSİZ OLARAK ERİŞİLİR.

Ağdaki sunucu sayısının fazla olması; yükün dengelendiği, geniş kaynakları olan, yedekli bir sistemin varlığı anlamına gelir.

Güçlü altyapı bileşenleriyle bulut sunucular, oldukça verimli barındırma çözümü sunacak şekilde yapılandırılabilir.

Bulut Sunucuların Avantajları

Geleneksel sunucu çözümlerinde tek bir fiziksel sunucu söz konusuyken bulut sunucuda; çok sayıda sunucudan oluşan bir havuz söz konusudur.

Bir web sitesinin içeriği birden fazla sunucuya dağıtılmıştır. Ağdaki sunuculardan birinin donanım arızası gibi bir sebeple görevini yerine getirememesi durumunda, sistemdeki diğer sunucular sayesinde siteniz yayımlanmaya devam eder. Veri kayıpları önlenir.

Ayrıca yük dengeleme de, bulut bilişimin en önemli avantajıdır. Sistemdeki iş yükü dağıtıldığından, bir web sitesinin sunucu kaynaklarını çokça kullanması ağdaki hiçbir sunucuya fazladan yük bindiremez.

Bulut sunucuda barındırılan web siteleri; sunucu kaynakları bakımından diğer kullanıcılardan etkilenmezler; RAM, CPU ve SSD Disk alanı gibi kaynaklar tamamen kişiye özeldir.

Yük dengeleme, bulut bilişimin en önemli avantajıdır. Sistemdeki iş yükü dağıtıldığından, bir web sitesinin sunucu kaynaklarını çokça kullanması ağdaki hiçbir sunucuya fazladan yük bindiremez.

Ölçeklenebilirlik açısından da bulut sunucular oldukça avantajlıdırlar, ihtiyaç duyulduğunda kolaylıkla kaynak artırımı yapılabilir.

Bulut sunucuda depolanan web siteleri hızlı yüklenme sürelerine sahiptirler. Arıza, bakım ya da donanım iyileştirmeleri nedeniyle web siteleri kesintiye uğramaz.

Bulut sunucularda donanımsal değişiklik ve kaynak artırımı ya da azaltılması sanal olarak gerçekleştirilebilir.

Bulut Sunucu Hangi Web Siteleri İçin Uygundur?

Bulut sunucular; yüksek performans gerektiren ya da trafik dalgalanmaları yaşayan web siteleri için ekonomik ve en uygun barındırma çözümüdür.

Bulut sunucular:

  • online satış siteleri,
  • haber siteleri,
  • sosyal medya platformları,
  • arama motorları gibi büyük projeler,
  • hızla büyüyeceği öngörülen siteler,
  • kesintisiz erişimin önemli olduğu siteler,
  • yüksek performans gerektiren ya da trafik dalgalanmaları yaşayan web siteleri için ekonomik ve en uygun barındırma çözümüdür.

Bir site oluşturucu ya da WordPress kullanarak nasıl kolaylıkla site sahibi olacağınızı öğrenmek isterseniz Web Sitesi Nasıl Kurulur? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bulut Sunucu ile VPS Arasındaki Farklar

VPS, yüksek miktarda depolama ihtiyacı olan ve uptime oranının yüksek olması gereken web siteleri için bulut sunucularla yarışamaz.
  • Bir sanal sunucu türü olan VPS, fiziksel bir sunucunun kaynaklarının sanallaştırma yoluyla, yazılımsal olarak bölümlere ayrılmasıdır. İstikrarlı trafiğe sahip küçük ve orta ölçekli sitelerin ihtiyaçları için uygundur.
  • VPS üzerindeki web siteleri birbirlerinin performansından etkilenir ancak bulut sunucularda kaynaklar açısından etkilenme söz konusu değildir.
  • Bulut sunucular, trafik dalgalanmaları söz konusu olduğunda VPS’ten çok daha verimlidir.
  • Bulut sunucular, VPS’den daha fazla esneklik sunar.
  • VPS, yüksek miktarda depolama ihtiyacı olan ve uptime oranının yüksek olması gereken web siteleri için bulut sunucularla yarışamaz.

Bulut Sunucu ile VDS Arasındaki Farklar

Bulut sunucu, kümedeki bir sunucu çökse bile diğerleri sayesinde kesintisiz erişim sağlar ancak VDS; yüksek uptime oranı gerektiren web siteleri için uygun değildir.
  • Sanal Atanmış Sunucu anlamına gelen VDS; donanımsal olarak sunucu kaynaklarının bölümlere ayrıldığı bir sanal sunucu türüdür. Bulut sunucular, sunucu kaynaklarının kullanıcılara atandığı VDS’lerden daha fazla sunucu kaynağı sağlar.

  • Bulut sunucuda yaşanma ihtimali olmayan veri kaybı, VDS’in tekil yapısı nedeniyle olası bir risktir.

  • Bulut sunucu, kümedeki bir sunucu çökse bile diğerleri sayesinde kesintisiz erişim sağlar ancak VDS; yüksek uptime oranı gerektiren web siteleri için uygun değildir.

Bulut Sunucu ve Dedicated Sunucu Arasındaki Farklar

Dedicated sunucular, güvenlik konusunda bulut sunucudan daha avantajlıdır ancak tek bir fiziksel sunucunun arızalanması durumunda yaşanabilecek sıkıntılar, yedekli yapı nedeniyle bulut sunucular için söz konusu değildir.
  • Dedicated sunucu; bir kullanıcınınbir fiziksel sunucunun tamamına sahip olması ve dilerse birden fazla web sitesini ya da büyük tek bir web sitesini barındırabileceği hosting çözümüdür.
  • Dedicated sunucular; yüksek performanslı veritabanları ve büyük miktarda veri işleme gerektiren yoğun RAM kullanan uygulamalar için uygun seçeneklerdir. Ancak dedicated sunucular da tekil yapısı nedeniyle kesintisiz erişim ve geniş kaynak konusunda bulut sunucuyla yarışamazlar.
  • Dedicated sunucuların; maliyeti bulut sunucudan daha yüksektir.
  • Dedicated sunucular, doğru yapılandırıldığında depolanan verilerin sızmaması açısından, güvenlik konusunda bulut sunucudan daha avantajlıdır.

Özet

Bulut sunucu kullanma tercihi, bir kuruluşun ya da web sitesinin ihtiyaçlarına ve iş yükü gereksinimlerine bağlıdır.

Donanım arızalarından etkilenmemesi, olası veri kayıplarına karşı güvenilir yapısı, kesintisiz erişilebilir oluşu, maliyet ve performans avantajı bulut sunucuların popüler olmasının en önemli nedenleridir.

Bulut sunucu nedir? sorusunu diğer sunucu türleri ile bulut sunucu arasındaki farklılıkları açıklayarak yanıtlamaya çalıştık.

Web siteniz ya da işletmeniz için en uygun bulut sunucu çözümü hakkında doğru karar vermek için destek ekibimizle görüşebilirsiniz.

Turhost; kaynakların % 100 kullanıcıya ayrıldığı ve NVME SSD Storage disk yapısına sahip yüksek performanslı bulut sunucuları ile projelerinizi desteklemeye hazır!