VPS Nedir?

VPS nedir? sorusunun yanıtını arayanlar, VPS’in avantajları, dezavantajlarını merak edenler ve VPS’in diğer hosting çözümleri ile karşılaştırılmasını araştıranlar için hazırladığımız kapsamlı yazı ile karşınızdayız.

Sanal Özel Sunucu anlamına gelen VPS (Virtual Private Server), sanallaştırma yazılımı kullanılarak bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasıdır.

Bir sanal sunucu türü olan VPS, paylaşımlı hostingten daha iyi performans ve esneklik, VDS’den daha düşük fiyat sunar.

Sunucuya root erişiminizin olması ve sunucu yazılımı üzerinde yetkiye sahip olmanız nedeniyle VPS, işlevsel olarak dedicated sunuculara benzer.

VPS’in Avantajları

  • Sanallaştırma yoluyla ayrılan yalıtılmış bölmeler arasında veri alışverişi veya dosya erişimi söz konusu değildir.
  • Her bir kullanıcıya belirli miktarda depolama alanı, bellek ve bant genişliği atanır.
  • VPS sunucu, orta ölçekte trafiğe sahip web sitelerinin ihtiyaç duyduğu kaynağı sağlayabilir.
  • Tek bir VPS sunucusu, çok sayıda web sitesini barındırabilir.
  • Web sitenizin popülaritesi arttıkça, sitenizin ihtiyaçları da artar. VPS ile; sunucu kaynaklarınızı kolaylıkla ölçeklendirme olanağına sahip olursunuz.
  • VPS teknolojisi, sunduğu root erişimi ile esneklik ve bağımsızlık sağlar. Sitenizi güçlendirecek yapılandırmayı oluşturmanıza izin veren özelleştirme koşullarına sahiptir.
  • VPS kullanarak, yalnızca komşu sitelerden korunmakla kalmaz, aynı zamanda dilediğiniz güvenlik protokollerini uygulayarak sitenizin güvenliğini artırabilirsiniz.

VPS’in Dezavantajları

  • Paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında daha pahalı bir seçenektir.
  • VPS hosting kaynak tahsisine dayandığından donanımı zayıf bir fiziksel sunucuda bulunan başka bir siteden etkilenme ihtimaliniz artar. Kaynaklar gerçek anlamda donanımsal olarak sanallaştırılmadığı için ana işletim sisteminde oluşabilecek performans sorunları; tüm VPS’lere yansır. Bu nedenle en gelişmiş sunucu donanımlarına sahip hosting firmalarını tercih etmeniz önerilir.
  • VPS, özelliklerinden tümüyle yararlanabilmek için belirli düzeyde teknik bilgi gerektirir.
  • Hosting sektöründeki genel uygulamalar nedeniyle VPS sunucular; performans açısından, VDS’ten daha düşük olacak şekilde yapılandırılsa da Turhost; NVME SSD Disk altyapısı, yüksek performanslı Intel Xeon E5 işlemciler ve gelişmiş KVM sanallaştırma teknolojisi ile VPS sunucuların performansını artırmış ve altyapı izolasyon sorunlarını engellemiştir.

VPS – Paylaşımlı Hosting Karşılaştırması

VPS, paylaşımlı hostinge göre trafik dalgalanmaları yaşanan dönemleri daha iyi tolere eder.
  • Bir VPS sunucusunda, paylaşımlı hostingten çok daha az site barındırılabilir.
  • VPS, paylaşımlı hostinge göre trafikdalgalanmaları yaşanan dönemleri daha iyi tolere eder.
  • Paylaşımlı barındırma kullanan ve düşük performanstan yakınan web sitesi sahiplerinin; VPS’e geçtiklerinde fark edecekleri ilk şey;yükleme hızında ve genel site performansındaki iyileşmedir.
  • VPS’te belirli sunucu kaynakları sitenize ayrılmıştır.
  • VPS, güvenlik açısından paylaşımlı hostingten daha avantajlıdır. Paylaşımlı hostingte sunucu güvenliğiniz güçlü olsa bile, sunucuda bulunan bir sitenin zarar görmesi sizi de etkileyebilir. VPS’te, sitelerin yalıtılmış olması ve bireysel güvenlik önlemleri uygulayabilme fırsatı; paylaşımlı hostingten daha yüksek düzeyde güvenlik sağlar.

VPS, en ucuz seçenek değildir, ancak ciddi bir yatırıma ihtiyaç duymadan, paylaşımlı hostingten daha iyi performans elde edebileceğiniz ve paranızın karşılığını alabileceğiniz bir hosting çözümüdür.

VPS - VDS Karşılaştırması

VDS üzerindeki web siteleri, performans açısından birbirlerini etkilemezler.
  • Bir sanal sunucu türü olan VDS, tıpkı VPS gibi kaynakların kullanıcılara tahsisini sağlar ancak VDS’te bir site, diğer sitelerin kullanmadığı kaynakları paylaşamaz.

  • Root erişimi VPS ile VDS’in ortak özelliklerindendir.

  • VDS üzerindeki web siteleri, performans açısından birbirlerini etkilemezler.

  • VDS, VPS’ten daha pahalıdır.

VPS – Dedicated Sunucu Karşılaştırması

Dedicated sunucu; kullanıcıya sunucu üzerinde tam kontrol yetkisi verir. VPS kullanıcıları buna karşılık, ancak root erişimi ve güvenlik yazılımı yükleme gibi durumlar için söz sahibidir.

Dedicated sunucu; tüm kaynakları size ayrılmış, maksimum performans ve güvenliği garanti eden fiziksel bir sunucudur.

  • Sunucu yönetimi ve bakımı için teknik beceri gerektiğinden dedicated sunucu kullanımında teknik bilgi ya da teknik personel ihtiyacı söz konusudur.
  • Sunucuya root erişiminizin olması ve sunucu yazılımı üzerinde yetkiye sahip olmanız nedeniyle VPS, işlevsel olarak dedicated sunuculara benzer.
  • Dedicated sunucu kiralamanın maliyeti çoğu şirket için oldukça yüksektir.
  • Dedicated sunucu; kullanıcıya sunucu üzerinde tam kontrol yetkisi verir. VPS kullanıcıları buna karşılık, ancak root erişimi ve güvenlik yazılımı yükleme gibi durumlar için söz sahibidir.

VPS – Bulut (Cloud) Sunucu Karşılaştırması

Bulut sunucu, çok yüksek miktarda depolama ihtiyacı olan ve uptime oranının yüksek olması gereken web siteleri için uygundur.
  • Bulut barındırma da denen Cloud Hosting’in VPS’ten farkı, sitenizin tek bir sunucu yerine birçok sunucunun bulunduğu bir sunucu kümesinde depolanıyor olmasıdır. Bu yedekli yapı veri kaybını önler.
  • Bulut sunucu ile birden çok sunucunun kullanımından faydalandığınız için değişen trafik ihtiyaçlarını karşılamak sorun olmaz ama istikrarlı trafiğe sahip web siteleri için VPS, yeterli olacaktır.
  • Bulut sunucu, çok yüksek miktarda depolama ihtiyacı olan ve uptime oranının yüksek olması gereken web siteleri için uygundur.

VPS Ne İçin Kullanılır?

Web sitesini barındırmanın ötesinde, VPS sunucularının sayısız kullanım alanı vardır. En yaygın VPS kullanım örneklerine birlikte göz atalım mı?

VPS; oyun sunucusu, arşivleme, web sitesi ve veri tabanı barındırma gibi amaçlar için kullanılır.
  • Web sitenizin artan trafiği, ziyaretçilerinize hızlı hizmet vermeniz için gereken performansı sağlamalıdır. Bu nedenle çoğu web sitesi için VPS, uygun web barındırma çözümüdür. Bir site oluşturucu ya da WordPress kullanarak nasıl kolaylıkla site sahibi olacağınızı öğrenmek isterseniz Web Sitesi Nasıl Kurulur? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Yeni uygulamaları test etmek için kendi sunucu ortamınıza ihtiyacınız varsa VPS kullanabilirsiniz. VPS kendi işletim sistemine sahip bir sunucu türü olduğundan yeni uygulamaları barındırmak, geliştirmek ve test etmek için kullanılır.
  • VPS, makul sayıda eşzamanlı kullanıcıyla bir oyun sunucusu olarak kullanılabilir. Kendi arkadaş gruplarınızla özel oyun ortamınızı oluşturmak için bir VPS sunucusu çalıştırabilirsiniz. Ancak her hosting şirketi VPS üzerinden bir oyun sunucusu çalıştırmanıza izin vermeyebilir bu nedenle buna karar vermeden önce donanım gereksinimleri hakkında araştırma yapmalı, hosting planınıza aşırı yüklenmeyeceğinizden ve hosting sağlayıcınızın sunduğu koşullardan emin olmalısınız.
  • VPS, dosyalarınızın yedeğini oluşturmak için, hacmine bağlı olarak, bulut depolamadan daha hesaplı olabilir.
  • VPS’de bir veritabanı barındırmak, veritabanını yalıtılmış, güvenli ve ölçeklenebilir bir ortamda yönetmenizi sağlar. Veritabanına erişen birçok eş zamanlı kullanıcının bulunduğu büyük uygulamalar için VPS idealdir.
  • Linux yönetiminin temellerini öğrenmek isteyen, ancak yedek bir makineye sahip olmayan ya da Linux kurulumu için ana makinelerini feda etmek istemeyenler için VPS bir eğitim aracı olabilir.

Tüm bunlara ek olarak VPS; IRC kanallarını çalıştırmaktan trafiğinizi şifreleyecek bir VPN oluşturmaya kadar sayısız seçenek sunar.

Özet

Birçok web sitesi sahibi, başlagıçta paylaşımlı hostingi tercih eder ve siteleri büyüdükçe, trafiği artıkça; sayfa yükleme hızının artması, güvenlik sorunları gibi nedenlerle VPS’e geçer.

VPS sunucusunda barındırılan web siteleri, düzgün yapılandırıldığında paylaşımlı hostingten daha hızlı ve daha güvenlidir.

VPS; VDS ve dedicated sunucunun teknik ve mali sorumluluğunu almak zorunda kalmadan root erişimi ve yalıtılmış ortam gibi avantajlar sunar.

Farklı projeler geliştirmek, uygulamaları test etmek, depolama ve yedekleme gibi çok farklı kullanım alanlarına sahip olan VPS; bloglar ve küçük – orta ölçekli işletmelerin web siteleri için; düşük maliyetle yeterli kaynak ve kontrol sunabilen esnek bir barındırma çözümüdür.

Turhost VPS sunucuları; VDS kalitesinde donanımlara sahiptir ve her zaman en yüksek kaynak kullanımı mümkün olacak şekilde yapılandırılmaktadır.

Özetle, VPS nedir? sorusu için; "VDS ve dedicated sunucunun teknik ve mali sorumluluğunu almak zorunda kalmadan root erişimi ve yalıtılmış ortam gibi avantajlar sunan sanal sunucu türü" şeklinde yanıtlayabiliriz. Dilerseniz Sanal Sunucu Nedir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

NVME SSD Disk altyapısı, Intel Xeon E5 işlemciler ve KVM sanallaştırma teknolojisi kullanılan VPS’lerimizle, web sitelerinizin ulaşacağı performansa şaşırmaya hazır mısınız?