Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web sitesi nasıl kurulur? sorusunun yanıtını arayanlar için iki kolay seçenek söz konusudur: WodPress ile internet sitesi kurmak ya da hazır web sitesi kurmaya yarayan bir platform kullanmak!

Bu iki seçenekle nasıl hızlıca web sitesi sahibi olabileceğinizi açıklarken, bilmeniz gereken bazı terimler hakkında işinizi kolaylaştıracak açıklamalara yer verdik.

Bu nedenle bu yazımızın sonuna geldiğinizde, web sitesi sahibi olmaya hiç olmadığınız kadar yakın olabilirsiniz!

Web Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

Kendiniz için ya da işletmeniz için bir web sitesi kurmak istediğinizde bilmeniz gereken iki temel terim vardır: Domain ve hosting. Bir web sitesinin teknik yapıları olarak tanımlayabileceğimiz bu iki önemli aşama; sitenizin adını /adresini belirlemenizi, kaydettirmenizi ve sitenizin depolanacağı alanı kiralamanızı içerir. Toplam 10 dakika kadar süren bu işlemlerden sonra içeriğinizi sitenize eklemek için kullanacağınız CMS denen platformun kurulması gerekir. En sona da tema ve eklentiler yardımıyla sitenizi istediğiniz işlevselliğe ve görünüme kavuşturmak kalır.

Web tasarımından anlamayan herkes kolaylıkla ve dakikalar içerisinde internet sitesi açabilir.

Özetle, üç temel bileşen web sitesi kurmak için yeterlidir:

  • Domain
  • Hosting
  • CMS

Hadi başlayalım!

Alan Adı (Domain)

Alan Adı (Domain)

Alan adı, web sitenizin adı ve adresidir. Sitenizi bulmaya çalışanların sitenize girmek için kullandığı bu adrese domain de denir. Bir alan adının yıllık maliyeti ortalama 100 TL civarındadır.

İşletmeniz için web sitesi açmak istiyorsanız, alan adınızın şirketinizin adıyla aynı olması önerilir.

Kendiniz için kişisel bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız, isim ve soy isminizi alan adı olarak kullanabilirsiniz.

Bir alan adı kaydederken aslında sadece web siteniz için bir isim belirlemeniz yeterli olmaz. Uzantı denen .com / .gov / .net gibi sitenizin adresini tamamlayan bölüme de karar vermeniz gerekir.

Hedefiniz uluslararası ziyaretçiler ise .com, .net veya .org gibi “genel” bir alan adı uzantısı uygun olacaktır. Hedefiniz belirli bir ülkede yaşayan ziyaretçilerse .tr .de, .fr veya .ru gibi “yerel” bir alan adı uzantısı kullanmalısınız.

Domain Sorgulama

Peki belirlediğiniz alan adının daha önce alınmış yani kaydedilmiş olup olmadığını nereden öğrenirsiniz? Domain sorgulama denen bu işlem için almak istediğiniz alan adının sosyal medya hesapları için de uygun olup olmadığını gösteren Domain Sorgulama aracımızı kullanabilirsiniz.

Tercih ettiğiniz alan adı zaten alınmışsa .pizza, .tech, .ist, .istanbul, .cafe gibi yeni nesil uzantılarla farklı kombinasyonlar bulmaya çalışabilirsiniz.

Domain seçimi web sitenizin başarısı üzerinde ummadığınız etkilere olabilecek kadar önemlidir. O nedenle Domain Nedir? Doğru Domaini Nasıl Seçeriz? adlı yazımızla bu konudaki hakimiyetinizi artırmaya çalışmanızı öneririz.

Hosting

Hosting

Sitenizin erişilmesini, her zaman yayında olmasını sağlayan teknik altyapı hizmetine hosting denir. Hosting; site dosyalarınızın bir sunucuda barındırılmasını ve adresiniz her tıklandığında içeriğinizin görüntülenmesini sağlar.

Gördüğünüz tüm web sitelerinin sunucu denen güçlü donanımlarda barındırılması genellikle hosting firmaları tarafından sağlanır. Bu nedenle hosting’i sunucu üzerinde siteniz için alan kiralamak diye de tanımlayabiliriz.

Hosting paketi ya da hosting planı; her sitenin amacına göre farklı sunucu kaynaklarına duyduğu ihtiyaç göz önünde bulundurularak tasarlanan hosting çözümleridir.

Hosting paketleri; farklı kotalarda alan adınıza özgü e-posta hesapları ve farklı ölçeklerde RAM, CPU, SSD Disk gibi sunucu kaynakları içerir.

Hangi hosting paketini seçeceğinize karar vermeniz için, bilmeniz gereken tüm terimleri açıkladığımız Web Hosting Türleri ve Hosting Seçimi adlı yazımızı okumanızı özellikle tavsiye ederiz.

Web Hosting

CMS

Domain kaydedip hosting paketi satın aldığınızda web sitesi açmak adına teknik altyapıyı hazırlamış olursunuz ama sitenizi ziyaret edenlere gösterilecek içeriği hangi araçla (içerik yönetim sistemini) ekleyeceğinize de karar vermiş olmanız gerekir.

İçerik yönetim sistemi (CMS) bir web sitesinin, içeriğini hazırlamanız için kullanılan yazılımlara denir. Web sitenizi oluşturmanıza ve yönetmenize yarayan CMS’lerle ilgili detaylı bilgileri İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir? adlı yazımızda bulabilirsiniz.

WordPress, Joomla, Drupal, Squarespace, Magento, Opencart ve hazır web sitesi oluşturucular gibi çok sayıda CMS bulunur. Hangilerinin web sitesi yönetimi konusunda daha büyük kolaylık sunduğunu hemen açıklayalım:

Kodlama bilmeden internet sitesi açmak için en çok önerilen yöntemler: Site oluşturucu kullanmak ya da WordPress gibi bir CMS ile site oluşturmaktır.

Site Oluşturucular

Site oluşturucular ” hazır web sitesi ” isteyenlere daha çok hitap eden site kurma çözümleridir. Buton, metin kutusu, görsel gibi ögeleri sayfalarınıza sürükle – bırak yöntemiyle yerleştirebileceğiniz şablonlardan oluşurlar.

Hazır web sitesi oluşturuculardan biri Turhost’un, kodlama bilmeyen herkesin site açma konusunda hızla ilerlemesi için sunduğu içerik yönetim sistemi Site Kur’dur.

Site Oluşturucu

Site Kur; kullanıcı dostu paneli, sürükle-bırak özelliği ve yerleşik eklentileri ile sitenizi profesyonel bir görünüme kavuşturmanız için tasarlanmıştır, yüzlerce hazır şablona sahiptir. Bunlar arasından sitenizin konseptine uygun olanı seçip var olan metinleri kendi içeriğiniz ile değiştirerek aşağıdaki gibi çok çeşitli web siteleri hazırlayabilirsiniz:

  • Kişisel bloglar
  • Lokanta ve otel gibi işletmelere yönelik modern ve kurumsal web siteleri
  • Freelance çalışanlar ve küçük firmalar için tek sayfalı web siteleri
  • E-ticaret siteleri

Turhost Site Kur paketlerine hosting hizmeti dahildir. Bu nedenle satın alma işlemi sırasında alan adınızı belirleyip sepeti onaylamanız; tek seferde domain + hosting + cms ihtiyacınızı halletmeniz anlamına gelir.

Site Kur

Mobil uyumlu ve SEO dostu bir içerik yönetim sistemi olan Site Kur iletişim formları ve haritalar gibi ögeleri eklenti yüklemenize gerek kalmadan sitenize dahil etmenize izin verir. Sitenize farklı dizayn seçenekleriyle altbilgi (footer) ve yorum alanları, e-posta aboneliği gibi amaçlara yönelik formlar, çalışanların tanıtıldığı bölümler eklemenizi sağlar.

Ayrıca online satış siteleri için ürün tanıtım bölümleri ve fiyat etiketleri gibi ögeler sunar. Sayfalarınızdaki ögelere sağ tıklayarak arka plan rengi, boyut, opaklık, hangi sayfalarda gösterilmesini istediğiniz gibi detayları belirleyebilir, görselleriniz için köşe yuvarlama gibi düzenlemeler yapabilirsiniz.

Site Kur ile hemen web sitesi sahibi olmak isterseniz site Kur paketlerinden birini seçip Satın Al butonuna tıklamanız yeterli. Bu konudaki sorularınız için uzman ekibimizden yardım alabilirsiniz.

WordPress

Hazır site oluşturucular gibi sürükle-bırak özelliği sunmasa da kolaylıkla site sahibi olmanızı sağlayan en popüler seçenek WordPress’tir.

WordPress’i güçlü kılan; her tür web sitesi için elverişli bir CMS olmasıdır. İster kişisel bir blog, ister işletmenize ait kurumsal web sitesi, isterseniz de tam teşekküllü bir e-ticaret sitesi açmayı hedefleyin; WordPress’le amacınıza hızlıca ulaşırsınız. WordPress hakkında detaylı bilgiyi WordPress Nedir? adlı yazımızda bulabilirsiniz.

WordPress ile Web Sitesi Kurma

WordPress ile site kurmak hosting paketi seçerek başlayan birkaç dakikalık basit bir süreç. Sonrasında Turhost kullanıcı panelinden tek tıkla WordPress’i kurabilir ve hemen sitenize içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

Şimdi CMS olarak WordPress’i kullanmayı seçenlerin izlemesi gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Adım: Hosting Paketi

Farklı amaçlardaki web sitelerinin ihtiyaçlarına göre tasarlanan hosting paketlerimiz arasından bütçeniz için uygun ve siteniz için verimli olacağına karar verdiğiniz hosting planı için SATIN AL butonuna tıklayın (Yukarıda hosting bölümünde de belirttiğimiz gibi bu kararı uzman ekibimizin yardımıyla netleştirebilirsiniz). Satın Al butonuna tıkladığınızda sitenizin adını belirlemeniz için domain sorgulama ekranı sizi karşılar.

WordPress hosting paketeri

2. Adım: Domain Kaydı

Hosting paketiniz için Satın al butonuna tıklayınca açılan sayfa web sitenizin adresini / adını (DOMAİN) belirlemenizi amaçlar. Arama çubuğuna web siteniz için seçtiğiniz adı yazın ve Domain Sorgula tuşuna tıklayın. Daha önce alınmayan, karşısında Kaydet ve Kullan yazan alternatiflerden birini seçerek sepet özeti ekranına geçebilirsiniz.

Domain Kaydı

3. Adım: Ödeme

Alan adınız için “Kaydet ve Kullan” butonuna tıkladığınızda aşağıda görünen ödeme seçenekleri ve sepet özeti ekranına geçeceksiniz.

Ödeme

Bu ekran web sitesi kurmanız için gereken hosting ve domaini (yani sitenizin teknolojik alt yapısını) kiralamak üzere olduğunuzu gösterir. Ödeme döngüsünü seçip Siparişi Tamamla butonuna basın.

Bu işlemle alan adınızın ve hosting paketinizin kullanım hakkını sonsuza kadar satın almış olmazsınız. Kullanım hakkınızın sürmesi için seçtiğiniz ödeme döngüsüne göre yenileme tarihlerine dikkat etmeniz gerekir. Yani ödeme döngüsünü 1 yıl olarak seçtiyseniz, 1 yıl sonra kayıt yenilemeniz gerekir. Dilediğiniz zaman sitenizin trafik, depolama alanı gibi ihtiyaçlarına göre hosting paketinizi değiştirebilirsiniz.

Bu aşamalardaki tüm sorularınız için uzman ekibimize 0 (212) 227 74 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Sepet

Siparişi Tamamla butonu ile açılan ekrandan sepeti ve genel toplamı kontrol edip Devam Et butonuna basın. Buradan dilerseniz ödeme periyodunu değiştirebilirsiniz.

Sepetiniz ekranındaki Devam Et butonu sizi Müşteri Kayıt ve Giriş Ekranına götürecektir.

Login

Giriş & Kayıt ekranında, Turhost müşterisi değilseniz soldaki bölümden bireysel / kurumsal seçeneklerinden sizin için uygun olanı işaretleyip Devam Et butonu ile ilerleyin ve ödeme işlemlerini tamamlayın.

Burada açılan ilk ekran kredi kartı ödeme ekranı. Ancak sadece kredi kartı ile değil, ATM’den, Garanti internet şubesinden ya da Havale-EFT ile de ödeme yapmanız mümkün.

4. Adım: WordPress’i Kurmak

WordPress kurulumu için Turhost müşteri panelinden “Hizmetler > Hizmet Listesi” sekmesine ve hosting paketinizin sağ tarafında bulunan “Yönetim” butonuna tıklayın.

Açılan sayfada sol menüde bulunan “WordPress Yönetimi” sekmesine tıklayın. Burada gördüğünüz site adı, kullanıcı adı ve parola bölümlerini doldurun ve Oluştur butonuna basın.

Bu ekranda belirleyeceğiniz parola; WordPress’e girerken kullanacağınız şifredir.

Web sitenizi hazırlamaya başlamak için sitenizin adresini adres çubuğuna yazıp sonuna /wp-admin ekleyerek WordPress’in kullanıcı girişi sayfasına gidebilir ve az önce belirlediğiniz kullanıcı adı ile şifreyi girebilirsiniz ya da Turhost müşteri panelinden Admin Paneli butonuna tıklayabilirsiniz.

Böylece WordPress’e girip kullanıcı panelinde soldaki Yazılar sekmesinden Yeni Ekle‘ye tıklayarak ilk gönderinizi oluşturabilirsiniz.

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmak

Buraya kadar tamamladığınız aşamalar internet sitesi kurmak için gereken teknolojik altyapıya (domain + hosting) ve sitenize içerik eklemek için kullanacağınız platforma (WordPress) sahip olmanızı amaçlıyordu

Peki ya sitenizde satış yapmak istiyorsanız ne yapmalısınız?

Eğer WordPress ile kurduğunuz sitenizde satış yapmak istiyorsanız, WooCommerce eklentisini yüklemeniz gerekir.

WooCommerce, WordPress ile oluşturduğunuz web sitenizi sadece birkaç tıklamayla e-ticaret sitesine dönüştüren ücretsiz ve son derece işlevsel bir WordPress eklentisidir.

WooCommerce’in neden e-ticaret dünyasının kralı kabul edildiğini WooCommerce Nedir? adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Şimdi kurulum aşamalarını açıklayalım.

WooCommerce Nedir

WooCommerce ile bir e-ticaret sitesi oluşturmanın ilk şartı elbetteki WordPress ile bir web sitesi kurmaktır. Yukarıdaki “WordPress ile Web Sitesi Kurma” adımlarını izledikten sonra WordPress panelinizden Eklentiler sekmesindeki Yeni Ekle’ye tıklamalısınız.

Açılan sayfada yer alan arama çubuğuna WooCommerce yazıp “HemenYükle” butonuna basınız, butonun maviye dönüştüğünü ve üzerinde “Etkinleştir” yazdığını göreceksiniz.

WooCommerce Eklentisi

Bu aşamadan sonra para birimi ve ne tür ürünler satacağınıza dair bilgiler girmenizi gerektiren bir kurulum sihirbazı başlatılacak. Tamamladığınızda WordPress panelinizin başlangıç bölümüne yerleşen WooCommerce sekmesinden web sitenizin satışla ilgili tüm bilgilerine ulaşabilirsiniz.

WooCommerce Nedir

İnternetten satış yapmak hakim olmanız gereken detayları kavradığınız sürece başarılı olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle aşağıdaki listeye göz atmanızı ve en güncel taktiklerle dolu yazılarımızı incelemenizi öneririz:

Ayrıca bloğumuzda Dijital Pazarlama sekmesinden ulaşabileceğiniz yazılarımızla da en temel ve en güncel pazarlama stratejilerinden haberdar olabilirsiniz.

Tema

Web site tasarımı için uzman destek almak ya da kodlama biliyor olmak elbette ki siteniz açısından önemli bir ayrıcalıktır. Ancak maliyetleri düşük tutmak isteyen ve kodlamadan anlamayanlar için profesyonel görünen web sitelerine sahip olmak imkansız değildir. Site oluşturucular ve CMS’ler hemen hemen her sektöre uyan temalara sahiptir.

Temalar, sitenizin nasıl görüneceğini, tasarımını belirler. Sitenizin yazı tipini, renklerini, sitenizdeki ögelerin yerleşimini ve menü yapısı gibi detayları sitenize yüklediğiniz tema ile ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca kullandığınız tema sitenizin masaüstü, laptop, cep telefonu ve tablet gibi çeşitli ekranlarda nasıl görüntüleneceğini ve hızını da etkiler.

WordPress’in çok sevilmesinin nedenlerinden biri, temalar aracılığıyla web sitenizi özelleştirmenizi ve benzersiz kılmanızı kolaylaştırmasıdır. WordPress temalarının binlercesi ücretsizdir. Dilerseniz destek, kod kalitesi ve düzenli güncellemeler gibi avantajlar sunan premium temaları da deneyebilirsiniz.

Sitenizi; hız, SEO ve mobil uyum gibi kritik konularda etkilediğinden tema seçiminde dikkatli olmanızı öneririz. Bu nedenle En İyi Ücretsiz WordPress Temaları adlı yazımızı inceleyebilir, hız testlerinden en yüksek puanları alan popüler temalar ile ilgili açıklamalarımıza göz atabilirsiniz.

WordPress Teması Nasıl Yüklenir?

Web sitenizi dilediğiniz görünüme kavuşturmak için WordPress panelinden sol menüdeki Görünüm >Temalar sekmesine ve açılan ekranın üst tarafında bulunan Yeni Ekle butonuna tıklayın.

Wordpress Tema Yükleme

Arama veya filtre seçeneklerini kullanarak web siteniz için uygun temayı bulabilirsiniz. Listelenen temaların üzerinde Kur ve Önizle seçenekleri belirecektir. Temayı yüklemek için Kur butonuna tıklayın. Tema yüklenince Etkinleştir butonu ile siteniz için aktif hale getirebilirsiniz.

Wordpress Temaları

Eklenti

Eklentiler, CMS’lere işlevsellik katan kod parçalarıdır. Uzantı ya da modül olarak da adlandırılırlar. Kodlama bilmeyenlerin iletişim formu ya da slider gibi ögeleri sitelerine eklemesi için tasarlanmışlardır. Tıpkı tema yükler gibi eklentilerle de web sitenizi özelleştirebilirsiniz.

Bir eklenti sitenizi online eğitim ortamına ya da mağazaya çevirmenizi sağlayabilir. Hatta sitenizi hızlandırabilir. Bazıları SEO uyarıları vererek Google sıralamanızı iyileştirmenize yardım edebilir.

WordPress Eklentileri Nasıl Yüklenir?

Wordpress Eklenti Yükleme

WordPress binlerce ücretsiz eklentiye sahiptir. İhtiyacınız olanları bulmak için WordPress panelinin sol menüsündeki Eklentiler > Yeni Ekle sekmesine tıklayın. Arama ve filtre seçeneklerini kullanarak forum, önbellek, lms, site taşıma, güvenlik, pop-up, SEO gibi eklentilere göz atarak web sitenize ekstra özellikler kazandırabilirsiniz.

Web Sitenizin Geleceği

Domain, hosting, CMS gibi aşamaları tamamlamak dakikalar içinde web sitesi açmak için yeterlidir. Ancak bu ilk adımlar uzun bir yolculuk için bilet almak gibidir. Yolculuğunuzun güzel geçmesini istiyorsanız hatırı sayılar miktarda konuya hakim olmanız gerekir. Bu nedenle;

Özet

Web sitenizin adresini belirleyecek ismi (domain) kaydettirmeniz, web sitenizin içeriğinin depolanacağı altyapıyı (hosting) kiralamanız ve sitenizi yöneteceğiniz platformu (CMS) seçmeniz ” Web sitesi nasıl kurulur? ” sorusuyla çıktığınız yolculuğun en önemli adımlarıdır. Sitenizin başarısı için araştırmalarınızı sürdürmenizi öneririz. Yolunuz açık olsun…