Tarayıcılar, internet kullanıcılarının web sitelerinin depolandığı sunuculara bağlanarak içeriklerinin görüntülenmesini sağlayan ve ücretsiz olarak indirilebilen yazılımlardır.
En bilinen tarayıcılar arasında sayabileceğimiz; Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge (eski adıyla Internet Explorer), Apple Safari ve
Opera sık kullandığınız web sitelerine güvenli ve hızlı bir şekilde erişmenizi sağlayan güçlü araçlar haline gelmiştir.

Her bir sekmede sesi kapatma özelliği gibi işlevsel özellikleriyle hayatımızı kolaylaştıran tarayıcılar arasında, eklenti desteği sunanlar da vardır. Eklentiler; formları otomatik olarak doldurmanıza, dilbilgisi ve yazım denetimine, hatırlatıcı göndermenize yardımcı olabilir.
Tarayıcılar, farklı çalışma yöntemlerine sahip olduğundan, sayfaların görüntülenmesinde sorun yaşadığınızda farklı bir tarayıcı denemeniz önerilir.
Bir tarayıcıda önemli olan hızı ve uyumluluğudur ancak her tarayıcı bazen bazı sitelerde tıkanır hatta bazen bir tarayıcı güncellemesi iyi hazırlanmış siteleri bozabilir.

Tarayıcılar Nasıl Çalışır?

Bir web sitesinin URL’sini tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınızda; (“http://www.turhost.com” gibi) tarayıcı, bu sayfanın bilgilerini depolandığı web sunucusundan bulur.
Bu bilgiler, HTML veya Javascript ile kodlanmış sayfanın nasıl görüntüleneceğine dair talimatları içeren bir dosya şeklindedir.
Tarayıcı bu dosyayı yorumlar ve okumanız ve etkileşimde bulunmanız için sayfayı görüntüler. Tüm bunlar genellikle birkaç saniye içinde olur.
Chromium tabanlı Microsoft Edge, Chrome‘un liderliğini sallayabilecek mi? Opera, Firefox ve Safari yarışın neresinde? Hadi okuyalım:
Google Chrome

Chrome, HTML5Test sitesinde en popüler tarayıcılar arasında en yüksek puanları alan tarayıcıdır. Ayrıca, WebXPRT 3 karşılaştırmasında da oldukça başarılıdır.
Diğer Windows tarayıcılarından daha fazla RAM kullansa da bunun nedeni içeriği önceden yükleyerek hızlanmaktır.
Google sürekli güvenlik ve özellik geliştirmeleri üzerinde çalışsa da tüm yazılımlarda olduğu gibi hatalar oluşabilir, bu nedenle Chrome’u güncel tuttuğunuzdan emin olmalısınız.
Chrome’un dezavantajları arasında; yerleşik VPN, sekme düzenleme aracı, okuma modu, paylaş butonu ve ekran görüntüsü aracının olmaması sayılabilir.
Ancak Chrome’un Android sürümü, sekme grupları ve karanlık mod gibi kullanıcı deneyimi açısından işlevsel özelliklere sahiptir.
Mobil için Chrome; yer işaretlerinin, şifrelerin ve ayarların senkronizasyonunu sunan yetenekli bir tarayıcıdır. Masaüstündeki gibi Google aramayı kullanırken ses girişi içerir ve tarama işleminize bağlı olarak ilginizi çekebilecek içerikler önerir.
Chrome; about: flags ayarlarıyla kullanılabilen parola sızıntısı algılama ve damıtılmış sayfa görünümü gibi özelliklere de sahiptir.
Mozilla Firefox

Kâr amacı gütmeyen Mozilla Vakfı’nın açık kaynaklı projesi olan Firefox, online gizliliği savunması ve mevcut uzantılarının zenginliği nedeniyle ön plana çıkmaktadır.
Multi – Account Containers denen aynı siteyi farklı kullanıcı hesapları ile farklı sekmelerde görüntülemenize izin veren bir uzantıya sahiptir. Bu uzantı sayesinde özel bir pencere ya da farklı bir tarayıcı açmanıza, hesaplarınızdan çıkış yapmanıza gerek kalmadan, yeni bir oturum açabilirsiniz.
Mobil için Firefox senkronizasyon ve arayüz gibi özelliklerde işlevselliklerle doludur. Hesabınıza giriş yapılmış herhangi bir cihazdan, herhangi bir cihaza bir web sayfasının sekmesini gönderebilirsiniz. Yani masaüstünden bir web sayfasını okurken, iPhone’unuzda anında aynı sayfayı açabilirsiniz.
Senkronize site kaydetme (Pocket), Firefox’ta yerleşiktir. Firefox’un adres çubuğunda bulunan Cep (Pocket) düğmesi ile bir sayfayı daha sonra görüntülemek üzere kaydedebilirsiniz.
The Reader View olarak adlandırılan Okuyucu Görünümü butonu; reklam, tanıtım ve videoların bağlantılarını keserek, bir web sayfasını dikkatiniz dağılmadan incelemenizi sağlar.
Apple Safari

Safari, 2010 yılında sunduğu ;okumak istediğiniz makalelerdeki reklam ve videoları temizleyen Okuma Modu özelliğinin öncüsüdür. Bu mod, daha sonra Chrome hariç tüm tarayacılar tarafından kullanılmıştır.

Ayrıca Safari, parmak izi koruması ekleyerek kullanıcıların izlenmesini önlemiştir.
İPhone ve Mac kullanıyorsanız, Apple’ın Handoff özelliğiyle cihazlar arasında tarama oturumunuza devam etmenize izin verdiği için Safari entegrasyonu oldukça mantıklıdır.
Microsoft Edge

Windows’un varsayılan web tarayıcısından sorumlu Microsoft geliştiricileri, site geliştiricilerinin yalnızca Chrome’u uyumluluk için hedeflemesinden kaynaklanan sorunlardan bıkıp Edge yazılımında Chrome’un web sayfası oluşturma kodunu yani Chromium’u kullanmaya karar verdiler.
Böylece Edge’e, Windows 10’a ek olarak Apple macOS ve önceki Windows sürümlerinde de çalışmaya başladı.
Genel olarak, önceki Edge sürümünün zaman zaman karşılaştığı türden site uyumsuzlukları giderilmiş oldu.
Edge, Netflix’te 4K’da dizi, film ve şovları görüntülemenizi sağlayan tek Windows tarayıcısıdır ve Safari gibi Dolby Digital’i destekler.
Uyumluluğa ek olarak performansta, tasarruflu bellek ve disk kullanımında da Edge; dikkat çekici gelişmeler kaydetmiştir.
Edge’in vurgulamaya değer bir başka özelliği de Sürükleyici Okuyucu Modu (Immersive Reader Mode).
Sürükleyici okuyucu modu ile Edge, sadece dikkat dağıtıcı reklamları kaldırmakla kalmaz, sayfa metnini gerçekçi nöral seslerle ve tonlamalarla okuyabilir.
Edge’in dört ana sayfa seçeneği var: Odaklı (arama çubuğu ve en çok ziyaret ettiğiniz sitelerin butonlarını içeriyor), İlham Verici (Muhteşem Bing fotoğraflarının günlük değiştiği seçenek), Bilgilendirici (özelleştirilmiş haberler, hava durumu, spor ve finans kartları içerir) ve Özel.

Ayrıca Edge; Temel, Dengeli ve Katı olmak üzere üç gizlilik düzeyine sahiptir ve özel tarayıcı modunda, tüm tarayıcılarda olduğu gibi, geçmişi kaydetmez.
Senkronizasyon özelliği; Android ve iOS için masa üstünden mobil cihazlara geçişi kolaylaştırır.
LastPass gibi bir şifre yönetimine sahip olduğundan diğer tarayıcılardan daha güvenli olduğu düşünülebilir.
Yakında ekleneceği duyurulan; siteleri ve görselleri sürükleyip, not yazabileceğiniz ve bunları Excel veya Word ile paylaşmanızı sağlayan özelliğin adı ise; Koleksiyonlar (The Collections)’dır.
Opera

Sekmeleri, CSS ve yerleşik arama kutusu gibi özelliklerin öncüsü olan Opera, Çin’li bir yatırım koalisyonu tarafından satın alındığında bunun Pekin’e veri gönderme planı olabileceğine dair endişelere sebep oldu.
Ancak NASDAQ’da işlem gören şirket bunun sadece bir yatırım olduğu düşüncesini pekiştiriyor.
Aslında Opera, hızlı çalışan yerleşik bir VPN içerdiğinden diğer tarayıcılardan daha büyük bir gizlilik iddiasında bulunabilir. Bazıları Opera’nın VPN’ini şifrelenmiş bir proxy sunucusu olarak görse de, standart VPN ile arasındaki tek gerçek fark, trafiği; internete bağlı herhangi bir uygulamadan çok Opera’nın kendisinden koruması ve yeniden yönlendirmesi.

Opera, Chromium kullandığından, site uyumsuzluklarına nadiren rastlanır, performansı hızlıdır ve Chrome’dan çok daha az sürücü alanı ve bellek kaplar. VPN’ne ek olarak Opera’nın bir başka benzersiz özelliği, crypto-mining koruması denen scriptleri ve izleyici (takip) dosyalarını engelleyen yerleşik reklam engelleyicisidir. Opera bu özelliği Firefox’tan bir yıl kadar önce eklemiştir.
Reklam engelleme, özellikle sınırlı bağlantı ya da veri sınırlaması olan mobil planları kullananlar için daha az veri tüketileceği anlamına gelir.
Ayrıca Opera; Hızlı Arama (Speed Dial), yeni sekme sayfası, WhatsApp gibi sık ihtiyaç duyulan uygulamalar için hızlı erişim barı, Bitcoin ve Tron’u destekleyen kripto cüzdanı (cryptocurrency wallet) gibi benzersiz özelliklere sahip.

Opera Touch uygulaması, mobil cihazlardan masaüstünüze (hızlı QR tarama ile) bağlanmanızı, web sayfalarını ve notları kolayca göndermenizi sağlar.
Özet

Hangi tarayıcının sizin için uygun olduğunu bulmanın en iyi yolu denemenizdir. Böylece hangi ekstra özelliklerin sizin için önemli olduğunu, sitelerin hızlı yüklenip yüklenmediğini, tarayıcının çok fazla kaynak kullanıp kullanmadığını ve kullandığınız diğer programları yavaşlatıp yavaşlatmadığını anlayabilirsiniz.