Veri güvenliğini sağlamanın en iyi yolu olarak bilinen şifreleme; “verinin gizli bir koda çevrilmesi” olarak tanımlanabilir. Şifrelenmiş bir dosyadaki verilere erişmek için parolanın bilinmesi gerektiğinden şifreleme, verilerinizin istenmeyen gözlerden korunmasını sağlar.
Güvenlik algoritmaları için, şifrelenmemiş veriler düz metin olarak bilinir. Şifrelenmiş dosyalardaki veriler ise kırılması zor olan karmaşık bir kod olarak saklanır.
Şifrelenmemiş önemli verilerinizi telefonunuzda, kişisel bilgisayarınızda bulundurmanız, başkaları tarafından keşfedilmelerine ve kötü amaçlı kullanılmalarına neden olabilir. Bu nedenle Windows 10, Android ve IOS için klasör şifrelemenin nasıl yapıldığına göz atmanızda yarar var:
Windows 10 Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?

Şifreleme; hem kişi hem de şirket verilerinin güvenliği için son derece önemlidir. Şirket lisansı bulunan Windows 10 sürümleri için klasör şifreleme adımları şu şekildedir:
- Bir dosyaya veya klasöre sağ tıklayıp Özellikler‘i seçiniz.
- Gelişmiş seçeneğini ve “Verileri korumak için içeriği şifrele” onay kutusunu tıklayınız.
- Tamam‘ı seçerek Gelişmiş Öznitelikler penceresini kapatınız ve önce Uygula, ardından Tamam butonunu tıklayınız.
Ev bilgisayarınızda aynı adımların işe yaramadığını göreceksiniz çünkü dosya / klasör şifreleme özelliği Windows 10 Home’da bulunmuyor. Ancak aşağıda yer alan Programsız Klasör Şifreleme başlığı altındaki öneriyi kullanarak ev bilgisayarınız için Windows 10 klasör şifreleme adımlarını izleyebilirsiniz.
Android Klasör Şifreleme

Android için en çok rastlanan dosya koruma önerileri aslında klasör şifrelemekten çok, dosya gizleme şeklindedir. Klasör şifreleme için uygulama indirmek istemeyenlerin başvurduğu bu yöntem tam olarak; akıllı telefonunuzda gizlemek istediğiniz dosyaların isimini başına nokta ekleyerek değiştirmekten ibaret. Android dosya şifreleme adımlarını sıralayalım:
- Telefonunuzun dosyalarım / dosya yöneticisi bölümünden gizlemek istediğiniz resim, döküman, video gibi kategorilerden birine girerek değiştirmek istediğiniz belgeyi seçiniz.
- Belgeye ya da resime basılı tutmanız ya da seçmeniz Daha Fazla > Yeniden Adlandır seçeneğini görmenizi sağlayacaktır.
- Bu aşamada aslında yeni bir isim vermeye çalışmanıza da gerek yok. Tek yapmanız gereken dosyanın adının başına bir adet nokta koymak. Böylece “Dosya uzantısını değiştirmenizden sonra dosya gizlenecektir.” şeklinde bir uyarı ile karşılacaksınız. Tamam butonuna basarak işlemi sonlandırabilirsiniz.
- Belgenizi geri getirmek için dosya yöneticisinde “Ayarlar > Gizli Dosyaları Göster” adımları ile ilerleyip yine dosya yöneticisinin içerisinde gizlediğiniz belgenin kategorisine ait asıl klasöre gitmeniz gerek. Örneğin eğer gizlediğiniz dosya ekran görüntüleri içindeki bir fotoğrafsa DCIM > Screenshot dosyasında gizlediğiniz fotoğrafı bulabilirsiniz.
IOS Klasör Şifreleme

iPhone, iPad veya Mac’inizde bir belgeye parola eklemek ve Touch ID’yi kullanmak için öncelikle bir parola belirlemeniz gerekir.
iPhone veya iPad’inizde bir belgeye parola eklemek için;
- Pages, Numbers veya Keynote’ta belgenizi açınız.
- Daha Fazlası düğmesine
ve ardından Parola Ayarla’ya dokununuz.
- Parola ve Doğrula alanlarına parolanızı girip parolanızı unutursanız hatırlamanıza yardımcı olması için bir ipucu ekleyiniz.
- “Touch ID ile Aç” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olarak Bitti’ye dokununuz. Böylelikle tamamlamış olduğunuz iPhone klasör şifreleme adımları bir sonraki sefer belgeye erişmek istediğinizde, parola girmek yerine Touch ID’yi kullanmanızı sağlayacaktır.
Mac’inizde bir belgeye parola eklemek için;
- Pages, Numbers veya Keynote’ta belgenizi açınız.
- Dosya > Parola Ayarla’yı seçiniz.
- Parola ve Doğrula alanlarına parolanızı giriniz. Parolanızı unutursanız hatırlamanıza yardımcı olması için bir ipucu ekleyiniz.
- “Touch ID ile Aç” seçeneğinin etkin olduğundan emin olarak Parolayı Ayarla’yı tıklayınız. Artık belgeyi bir sonraki açışınızda, parolasını girmek yerine Touch ID’yi kullanabilirsiniz.
Mac’inizde parola korumalı belgeleri açmak için Touch ID’yi ayarlamak isterseniz;
Mac’iniz Touch ID’yi destekliyorsa ve Touch ID’yi ayarladıysanız Pages, Numbers ve Keynote, saptanmış Touch ID’yi kullanır. Bir belgeyi açarken sizden parola istenirse ve Touch ID seçeneğini görmüyorsanız iWork uygulamalarınızla kullanmak için Touch ID’yi ayarlamalısınız:
- Pages’ı açınız ve Pages > Tercihler’i seçiniz.
- “Touch ID’yi Kullan” seçeneğini belirleyiniz. “Touch ID’yi Kullan” seçeneği görünmüyorsa veya soluk renkte göründüğü için seçemiyorsanız Mac’inizin Touch ID’yi desteklediğinden ve Touch ID’nin ayarlandığından emin olmalısınız.
- Aynı işlemi Numbers ve Keynote için tekrarlayınız.
Touch ID’yi destekleyen bir iPhone veya iPad kullanıyorsanız parola korumalı belgeleri Touch ID’yi kullanarak açabilme özelliği her zaman açıktır ve bu özelliği, Mac’te olduğu gibi ayarlamanız gerekmez.
iPhone, iPad veya iPod touch’ınızda fotoğraf gizlemek için;
- Fotoğraflar’ı açıp gizlemek istediğiniz fotoğraf veya videoyu seçiniz.
- Paylaş > Gizle adımlarını seçip fotoğraf veya videoyu gizlemek istediğinizi onaylayınız.
Mac’inizde fotoğraf gizlemek için;
- Fotoğraflar’ı açıp gizlemek istediğiniz fotoğraf veya videoyu seçiniz.
- Kontrol tuşuna basarak fotoğrafı tıklayınız ve “Fotoğrafı Gizle”yi seçiniz. Menüden Resim > Fotoğrafı Gizle adımları ile de bir fotoğraf gizleyebilirsiniz. Alternatif olarak, fotoğrafı Komut-L tuşlarına basarak da gizleyebilirsiniz.
- Fotoğraf veya videoyu gizlemek istediğinizi onaylayınız.
iCloud Fotoğraflar’ı kullanıyorsanız bir aygıtta gizlediğiniz fotoğraflar diğer aygıtlarınızda da gizlenir. iOS 10 veya önceki bir sürümünü ya da macOS Sierra veya önceki bir sürümünü kullanıyorsanız gizli fotoğraf ve videolarınızı, oluşturduğunuz tüm albümlerde hâlâ görebiliyor olmalısınız.
Gizlediğiniz fotoğrafı görünür hale getirmek için iPhone, iPad veya iPod touch’ınızda:
- Fotoğraflar uygulamasını açıp Albümler sekmesine gidiniz.
- Ekranı aşağı kaydırıp Diğer Albümler’in altındaki Gizli seçeneğine dokununuz.
- Göstermek istediğiniz fotoğraf veya videoyu seçip Paylaş > Gizleme adımlarını izleyiniz.
Gizlediğiniz fotoğrafı görünür hale getirmek için Mac’inizde:
- Fotoğraflar’ı açıp Menü çubuğunda, Görüntü > Gizli Fotoğraf Albümünü Göster’i seçiniz.
- Sol kenar çubuğundan Gizli’yi seçiniz.
- Göstermek istediğiniz fotoğraf veya videoyu seçip kontrol tuşuna basarak fotoğrafı tıklayınız. Fotoğrafı Gizleme seçeneğine tıklayınız. Dilerseniz menü çubuğundan Resim > Fotoğrafı Gizleme’yi de seçebilir veya Komut-L tuşlarına da basabilirsiniz.
Programsız Klasör ve Dosya Şifreleme
Korumak istenen verileri .rar dosyası şeklinde sıkıştırarak şifrelemek; Windows kullanıcılarının herhangi bir şifreleme programı /uygulaması / yazılımı kullanmadan başvurabileceği basit bir yöntem.

- Programsız şifreleme yöntemi için şifrelemek istediğiniz klasöre sağ tıklayarak “Arşive ekle ” (Add to archive) sekmesini seçiniz.
- Açılan pencerede “Parola Belirle” (Set Password) butonuna basıp dosyanız için bir şifre giriniz. Bu aşamadan sonra dosyanın sıkıştırılmamış halini silmelisiniz, çünkü şifrelenen yalnızca sıkıştırılmış versiyonu. Rar uzantılı bu versiyondan dosyanızı açmak artık yalnızca şifre girerek mümkün olacaktır.
Hosting, kurumsal mail, sanal sunucu, dedicated sunucu veya cloud server gibi ihtiyaçlarınız için 0 212 227 74 74 nolu telefon ya da sitemizdeki Canlı Destek butonları aracılığıyla uzman ekibimizle görüşebilirsiniz.
Özet
Dijital çağın en büyük endişelerinden biri olan gizlilik; çeşitli veri şifreleme yöntemlerinin yaygınlaşmasını tetikliyor. Bilgisayar korsanlarından ve istenmeyen gözlerden telefondaki veya bilgisayardaki belgelerini herhangi bir program kullanmadan korumak isteyenler yukarıda anlattığımız klasör şifreleme yöntemlerini kullanabilirler.