Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Günümüzde bir web sitesinin tasarlanma ve hayata getirilme süreci pek çok aşamadan oluşabilir. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması adına beklentiler ve ihtiyaçlarla doğru orantılı kararlar alınması gerekir. Web sitesi yöneticileri, bu konuda tatmin edici bir sonuca ulaşmak için her safhada oldukça titiz çalışması gerektiğini bilir ve buna uygun stratejiler belirler. Artık yayına hazır hâle gelmiş olan bir web sitesi için sıradaki aşama bir sunucuya sorunsuz şekilde entegre olmasıdır.

Sunucular, temel olarak yayına hazır hâle gelmiş web sitelerinin her türlü içeriğinin depolanıp hedef kitle ile buluşmasını sağlar. Herhangi bir web sitesi tasarlayan / geliştiren kişilerin istisnasız biçimde bu sürece dahil olmak zorunda olduklarını vurgulamalıyız. Sunucular özellikle acemi kullanıcılar için kafa karıştırıcı gibi görünse de esasen oldukça basit ve anlaşılır bir çalışma mantığına sahiptir. Sunucuların fiziksel kaynaklarını ortadan kaldırmak isteyen kullanıcılar “paylaşımlı hosting” adı verilen türe yönelebilir.

Bu hosting türü, ilk kez bir web sitesi oluşturan ya da mevcut işlerini internete aktarmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir modeldir. Söz konusu modelde, herhangi bir sunucuyu kiralamaktansa çok sayıda hosting hesabı ile paylaşıma açılan sunucularda bizzat kendinize ait depo bölümü ve yönetim paneline sahip olabilirsiniz. Oldukça popüler bir seçenek olarak kabul gören Paylaşımlı Hosting sayesinde oluşturduğunuz sitenizi yayına alabilir ve erişilebilir düzeye getirebilirsiniz. Bu içeriğimizde kullanıcılar tarafından sıklıkla aratılan “Paylaşımlı hosting nedir?” ve “Paylaşımlı hosting’in avantajları nelerdir?” gibi sorulara güncel yanıtlar arayacağız.

Paylaşımlı Hosting Nedir, Ne işe Yarar?

Paylaşımlı hosting, internet üzerindeki varlığı pratik ve hızlı bir biçimde başlatmaya olanak tanıyan popüler bir hosting türüdür. Paylaşımlı hosting, pek çok kaynakta shared hosting adıyla da geçmektedir. Bu hosting biçiminde, fiziksel sunucuya ait temel kaynaklar pek çok kişiye belli limitler halinde bölünür ve böylece barındırma servisi sağlanır. Paylaşımlı hosting’te müşteriler, ortak sunucu üstünde farklı limitlerle kendine yer bulur. Neticede sunucunun aynı kaynağından yararlanmaya devam ederler.

Buna göre, havuzda yer alan kullanıcılar, ödemiş olduğu fatura ya da paketin içeriğine bağlı olarak belli limitlendirmelerle karşı karşıya kalabilir. Bunlar arasında FTP hesabı, aylık trafik ya da web alanı gibi unsurları örnek olarak verebiliriz. Söz konusu sistem sayesinde kullanım hakkı adil bir şekilde paylaştırılır. Limitleri bir kenarda bırakırsak, sunucuya ait fiziksel kaynakların ortak kullanıldığını ifade edebiliriz. Örneğin; sunucu kaynağında yer alan CPU ya da RAM gibi çok kritik unsurlar, bütün kullanıcılarca ortak şekilde kullanılmaktadır. Öte yanan sunucu içerisinde tek MySQL ve Apache server yer alır.

Shared hosting ya da bir başka deyişle paylaşımlı hosting’in sıklıkla tercih edilmesinde, bu barındırma türünün oldukça uygun maliyetlere sahip olması ciddi bir etkendir. Sektörde tercih edilen diğer hosting türleri arasında bayi hosting (reseller), VPS hosting, bulut sunucu (Cloud Hosting), dedicated hosting ve managed hosting’i sıralayabiliriz. Paylaşımlı modeli tercih edenler, genellikle sunucu kiralamakla ya da altyapı giderleriyle uğraşmak istememektedir. Aynı şekilde sunucuya ait yazılımsal bakım süreçleri de paylaşımlı hosting’i cazip kılan diğer bir unsurdur. Bu sunucu türüne sahibi olan kişiler, çok daha zahmetsiz ve ekonomik bir şekilde web sitelerini barındırırlar. Aynı zamanda tüm bu süreçlerde bizzat kendi ihtiyaçları ölçüsünde faturalandırma yaparlar.

Bugün genel olarak bu hosting türü, giriş ya da başlangıç paketleri olarak lanse edilir. Hangi alanın sizin ihtiyaçlarınıza karşılık verebileceğini denetlemek adına söz konusu paketleri teknik anlamda incelemelisiniz. Bu paketlerde, sunucu üstünde size özel olarak ayrılacak web alanına, kontrol paneline ya da sitenin aylık trafiğine göre kararınızı verebilirsiniz. Shared ya da bir başka deyişle paylaşımlı hosting’te dilediğiniz ölçüde web sitenizi açıp mağazanızı yaratabilirsiniz. Öte yandan domain adresleriniz sayesinde e-posta adreslerinizi oluşturmanız da imkân dahilindedir.

Paylaşımlı hosting içerisinde yer alan herkesin internet domainleri birbirinden bağımsızdır. Bu durum genel olarak; büyük ve ortak kullanımlı bir apartmandan, uygun bir daire kiralamaya benzetilir. Kiracılar aynı apartmanı ya da sunucuyu paylaşır fakat her birinin kendine ait bir yaşam alanı (web sitesi) söz konusudur. Güvenilir ve pratik bir hosting hizmeti arayan pek çok kişinin başlangıç aşamasındaki tercihi bu yönde olmaktadır.

Paylaşımlı Hosting’in Özellikleri Nelerdir?

Paylaşımlı hosting türü, esasen sadece belli bir alana odaklanan siteler adına en işlevsel sonuçları yaratır. Aynı zamanda başlangıç düzeyindeki kullanıcıları tatmin edecek çok sayıda özelliği bünyesinde barındırır. Gelişmiş nitelikleri ile görece daha profesyonel kullanıcılar için de uygun bir form sunan shared hosting’i tecrübe kazanmak ya da oluşturduğunuz sitenizi bir adım öte taşıyıp geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Başlangıç için en ideal hosting türü olan shared hosting ile beraber gelişmiş özelliklere sahip bir sunucuya sahip olabilirsiniz. Ayrıca sunucuya ait kaynakları yönetmek, sunucu yapılandırmalarını gerçekleştirmek ve bizzat sunucu ayarlamalarını optimize etmek noktasında ekstra bir teknik beceriye gerek yoktur. Bu, diğer yandan olası zaman kayıplarının da önüne geçer. Sadece ihtiyaçlarınıza uyun özelliklere yönelerek paketinizin çok daha ekonomik ve verimli olmasını sağlayabilirsiniz.

Bant genişliği ya da disk alanı konusunda herkesin yaklaşımları ve tercihleri birbirinden farklıdır. Zira size sunulan paketlerde tüm bu özellikler detaylı bir şekilde aktarılır. Zaman içinde daha farklı özelliklerin bulunduğu üst paketlere de geçiş yapabilirsiniz. Temel özelliklerin dışında paylaşılan ek özellikleri de incelemelisiniz. Örneğin yedekleme yönetici ve SSL sertifikaları, bu ek özellikler arasında yer alır. Standart özelliklerinden bazılarını ise şu şekilde aktarmamız mümkündür:

  • Shared hosting pek çok hosting çeşidine kıyasla daha ucuzdur. Kaynakların farklı siteler arasında paylaşılması maliyetlerin düşmesine neden olur. Bu da hosting firmalarının daha uygun fiyatlar vermesini sağlar.
  • Kurulum açısından basit ve hızlıdır. Kontrol paneline alışmak fazla zaman almaz.
  • Sunucu yönetimi, yedekleme ya da güncelleme gibi önemli konular, direkt hosting sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilir.
  • Sunucu ayarları daha öncede yapılandırılmıştır. Müşteri, paylaşımlı hosting paketini aldığında tüm bu yapılandırma ayarları hazır olarak gelir.
  • 7/24 boyunca kullanıcılara çözüm odaklı teknik destek sağlanır.

Tüm bu bahsettiğimiz temel özelliklerin yanında kullanıcı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı özellikleri bünyesinde barındıran paketlerden esnek şekilde yararlanabilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting Çözümünün Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı hosting çözümü, özellikle küçük ölçekli işletmeler için yeni sunucu kiralamaktan daha uygun bir çözüm olarak görülür. Farklı kişiler ile birlikte ortak hosting kullanmanın artıları olduğu gibi elbette belli dezavantajları da olmaktadır. Söz konusu paketleri tercih ederken tüm bu olumlu ve olumsuz durumları dikkate almalısınız. Paylaşımlı hosting çözümünü tercih edenler pratik bir biçimde web sitesini hedef kitlesiyle buluşturma şansı yakalar. Paylaşımlı Hhsting çözümünün avantaj ve dezavantajlarını bu başlık altında daha yakından inceleyelim.

Avantajları

Paylaşımlı hosting seçeneklerinde, her kullanıcıya depolama alanı ve kontrol paneli verilir. Paylaşımlı olması, depolama alanlarındaki verilerin paylaşılacağı anlamına gelmez. Bu alanda yeni başlayacak olanlar için paylaşımlı hosting’i tercih etmek kullanım kolaylığı sağlar. Çünkü bu aşamada olan kullanıcılar, genellikle teknik açıdan deneyimsiz durumdadır. Sunucuların gelişmiş olan özellikleri, yükseltme seçenekleri kurulu olarak gelmiş olur. Paylaşımlı hosting, maliyet açısından da oldukça idealdir. Ayrıca teknik arızalar, shared hosting kullanıcıları tarafından giderilmez. Sunucuların bakımında kesinti yaşanmaz. Üstelik bu tip bakım süreçleri kullanıcılara zaman kaybettirmez.

Bir diğer ayrıcalık ise bu seçenekte birden çok alan adı kaydı oluşturulabilmesidir. Site ile ilgili tüm detaylara paylaşımlı hosting kullanıcılarının hâkim olmaları gerekir. Söz konusu seçenekte yönetim panellerinin kullanımı da kolaydır. Hangi düzeyde bir kullanıcı olursanız olun bu yönetim paneline hemen adapte olabilirsiniz. İhtiyacınız olan özellikleri pakete dahil edebilirsiniz. Yüksek ziyaretçi sayısına sahip olmayan web siteleri için paylaşımlı hosting çözümünü kullanmak avantaj sağlar.

Dezavantajları

Başlangıç seviyesindeki web sitesi kullanıcıları için paylaşımlı hosting çözümünün avantajlarının yanında gözetilmesi gereken dezavantajları da bulunur. Tek bir sunucunun içinde birden çok alan isminin kayıtlı olması, saldırı olma ihtimaline açık bir durumdur. Olası bir saldırıda veri kayıpları yaşanabilir.

Güvenlik sorunlarının yanı sıra performans sorunları da bu tip hosting’lerin dezavantajları arasındadır. Web sitesi çok fazla trafik aldığında performans düşmesi ve yavaşlama sorunları yaşanabilir. Bir süre sonra sitenin kullanılamama ihtimali de söz konusudur. Eğer sitede spam çalışması yapılacaksa, paylaşımlı tüm kullanıcılar bundan etkilenir. Kontrol panelinde çok fazla seçenek olmaması da ilerleyen süreçlerde sorun yaratabilir. Bu da özelleştirme seçeneklerinin zayıf olduğu anlamına gelir.

Paylaşımlı Hosting Kullanımı Kimler için Uygundur?

İşletmenize uygun en doğru hosting seçimini yapmanız, web sitenizin kalitesini ve performansını doğrudan etkiler. Shared hosting, aynı zamanda maliyet konusunda fazla bütçe ayıramayacak kullanıcılar için ekonomik bir çözümdür. Küçük işletmeler veya blog sahipleri, makul bir fiyat / performans seçeneği olarak da tanımladıkları bu paketlere yönelirler.

Diğer taraftan sunucularını özelleştirme ihtiyacı olmayan kullanıcılar için de paylaşımlı hosting sahibi olmak doğru bir yönelimdir. Eğer web sitesi alanında teknik bilginiz yoksa, rahatlıkla bu tür seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Özellikle de kullanıcılar için basitleştirilmiş kontrol paneli, deneyim sahibi olmayan kullanıcılar için en iyi alternatiftir. Kolay kurulum, birçok site sahibi için olmazsa olmaz bir unsur olarak görülür.

Tabii bu noktada, ilerleyen zamanlarda büyüme ivmesi gösterebilecek işletme hesapları için bazı handikapları olduğunu da göz ardı edilmemelidir. İçerikler ve site trafiği arttığında çeşitli yükleme sorunlarıyla karşılaşılabilir. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar içinse pek çok özellik, performans açısından yeterli olarak görülmektedir. İşletme adını duyurmak ya da doğrudan tanıtımını yapmak gibi hedefleri olan küçük/orta işletmeler için son derece uygun bir çözümdür.

Paylaşımlı hosting hesabını tercih ettikten sonra büyüme ivmesi gösterdiğinizde iyileştirme paketleri kullanılarak bu konuda oluşan sorunlara aktif çözümler yaratılabilmektedir. Kısacası, shared hosting çözümü ile oluşturulan web sitelerinin görece daha ekonomik bir çözüm olduğunu ve trafiği düşük web siteleri için ideal olduğunu söyleyebiliriz. Web sitesi için ayıracak kısıtlı bir bütçeniz varsa, web tasarımı, yazılım gibi konularda teknik bilgiye sahip değilseniz paylaşımlı hosting paketlerini olarak tercih edebilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting Kullanımında Bilinmesi Gerekenler

Birçok küçük ve orta ölçekli işletme, başlangıç süreçlerindeyken internet dünyasında kendine bir yer edinmeyi amaçlar. Web sitesi hem farkındalık oluşturmak hem de hedef kitleyle buluşmak açısından önemli bir köprüdür. Yeni bir web sitesine ürün veya hizmet tanıtmak ve arama sonuçlarında belli bir yer edinmek istenirken ihtiyaç duyulur. Bu süreçlerde de trafiğin genel olarak düşük kalması muhtemeldir. İşte bu sancılı olan büyüme aşamasında paylaşımlı hosting paketlerine yönelmek, başlangıç aşamasındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler için akıllıca bir seçim olacaktır.

Kullanıcı olarak aynı hesap altında birden çok site kurma şansı bulabilirsiniz. Hosting konusunda daha güvenli ve risksiz bir seçime yönelmek isteyen blog ya da kişisel web site sahipleri paylaşımlı hosting’in ayrıcalıklarından yararlanabilir. Alanın paylaşılması sayesinde maliyetler düşeceğinden başlangıç aşamasındaki kullanıcılar için uygun bir seçenektir. Web sitelerinizin hızlı bir biçimde başlaması ve çevrim içi kullanıcılarla buluşmasını istiyorsanız bu hosting türünü deneyimleyebilirsiniz.

Teknik süreçler konusunda henüz yeterli düzeyde bilgi ve birikime sahip değilseniz birçok ayarın paket olarak sunulduğu shared hosting tercih edebilirsiniz. İçinde pek çok siteyi aynı anda barındıran ve tamamen ortak kullanımlara yönelik olarak geliştirilmiş paylaşımlı hosting’te herhangi bir yönetici diğer web platformlarına karışamaz ya da müdahalede bulunamaz. Aynı şekilde diğer kişilerin yönetici paneline de ulaşamaz. Dolayısıyla sitenize dair kontrol büyük ölçüde sizin elinizdedir. Yönetim paneli; e-postaları, dosyaları ve etki alanlarını yönetmenizi sağlayan kullanışlı bir ara yüzden oluşur.

Paylaşımlı hosting’e nelerin dahil olduğu, tamamen talep ettiğiniz paketle doğru orantılıdır. Alacağınız shared hosting sayesinde ücretsiz alan adı kaydı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda paketi aldıktan sonra ücretsiz SSL sertifikanızı da etkinleştirebilirsiniz. SSL sertifikası sayesinde sitenizi güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca e-posta hesaplarınıza her yerde kolayca ulaşabilir ve hatta farklı cihazları birbiri ile senkronize edebilirsiniz. Shared hosting paketleri yedekleme konusunda da esneklik sağlar. Yedekleme dosyalarınızı özgürce izleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yedeklemelerin ne sıklıkla gerçekleşebileceğini de ayarlayabilirsiniz.

En İdeal Shared Hosting Sunucusu Nasıl Seçilir?

Web sitenizi barındırmak adına basit bir piyasa araştırması yaptığınızda bile karşınıza pek çok seçenek çıkar. Bu seçenekler arasında gezinirken hosting firmalarının size sunduğu tüm çözümleri inceleyebilirsiniz. “En iyi shared hosting sunucusu nasıl seçilir?” sorusuna yanıt ararken, kimi kriterlere özellikle dikkat etmek gerekir. Bunların arasında ihtiyaçlar ve gereksinimler başlığına özel bir parantez açabiliriz.

Hosting sağlayıcısı konusunda araştırma yapmadan önce halihazırda ihtiyaçlarınızın neler olduğunu saptamalısınız. Doğru sorular sormanız en uygun sonuca gitmenizi kolaylaştıracaktır. Örneğin WordPress sisteminde çalışacaksanız büyük olasılıkla sorun yaşamazsınız. Fakat özel bir web sitesi söz konusuysa sunucu ve sistemin uyumlu olduğunu kontrol etmelisiniz.

Öte yandan hangi tip içerikler yayınlayacaksınız? Örneğin çözünürlük düzeyi yüksek olan görseller varsa bunu barındırma konusunda sorun yaşamayacak bir hosting planlamasına ihtiyacınız olacaktır. Diğer yandan ihtiyaç duyacağınız eklentiler neler olabilir? Hosting sağlayıcılarının size sunacağı ek özellikler neler? Bunların dışında çalışma süresi, kesintisiz müşteri desteği ve elbette güvenlik konusundaki önlemler de makul tercih gerekçeleri arasında sıralanabilir.

İşletmeniz ya da şahsınız için bir web sitesi açarken bu alanda uzman olmanız gerekmez. Web sitenizin ihtiyaçlarını, hedef kitlenizi ve beklentilerinizi doğru belirlemeniz durumunda Turhost’un çözüm odaklı hosting paketlerine yönelebilirsiniz. Turhost; güçlü altyapı ve üstün hizmet anlayışının yanında yüksek performansı ön plana çıkaran kurumsal desteğiyle fark yaratır. Sunduğumuz paylaşımlı hosting paketlerini inceleyerek tercihinizi yapabilirsiniz.