Site Hızı Nedir?

Site Hızı  Nedir?

Site hızı genellikle belirli bir web sayfasının içeriğini tam olarak görüntülemek için geçen süreyi belirttiğinden sayfa yükleme hızı olarak da adlandırılır.

Site hızını belirlemek için tarayıcınızın ilk bayt bilgisini almasının ne kadar zaman aldığı ve sayfanızdaki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiği ölçüldüğü için site hızı “ilk bayt zamanı” olarak da tanımlanabilir.

Araştırmalar Google’ın, ilk bayta kadar geçen süreyi yani site hızını; sıralama algoritması olarak kullandığını doğruluyor.

Web Sitenizin Hızı Neden Önemli?

Google, ziyaretçileri mutlu olmayacakları bir sayfaya yönlendirmek istemediğinden, içeriğin önemi kadar hızın da kullanıcı deneyimini artıran payını iyice anlamamızı istiyor. 

Sayısız araştırma raporu ve karşılaştırmalı değerlendirme, site hızını optimize etmenin en iyi yatırım olduğunu kanıtlıyor!

Google page speed

Amazon kendi web sitesi Amazon.com‘un bir saniye yavaşlamasının, şirketin yılda 1,6 milyar dolar kaybedeceğine mal olacağını söylüyor.

Bu tam olarak; Amazon gibi oldukça popüler ve itibarı yüksek bir site için bile müşterilerin geç yüklenen web sitelerine tahammüllerinin olmadığı anlamına geliyor.

Bu konuda en bilinen araştırma Aberdeen Grubu tarafından yapılan, “yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren sayfaların, ziyaretçilerin neredeyse yarısını kaybedeceğini” iddia eden çalışma. Buna göre; sayfa yükleme sürelerinde bir saniyelik bir gecikme

  • % 11 daha az sayfa görüntüleme
  • Müşteri memnuniyetinde % 16 azalma
  • Dönüşümlerde% 7 kayba neden oluyor.

Site hızı kullanıcı deneyimi için önemlidir çünkü hızlı yüklenen sitelerde hemen çıkma oranları düşük, sayfada kalma süreleri yüksektir.

Microsoft’un Yapay Zeka ve Araştırmalarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Harry Shum, sayfa yükleme süresindeki 0,25 saniyelik farkın bile rekabet için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Bu durumda kaybedenlerin, online müşterilere yeterince hızlı ulaşamayan işletmeler olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Çünkü, ziyaretçiler aranan bilgi ve hizmetleri barındıran asıl web sitesinin yüklenmesi için birkaç saniye beklemektense başka sitelerdeki bilgilere göz atmak için zaman harcamayı tercih ederler!

Obama’nın 2011 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ndeki bağış toplama kampanyasında, Obama for America web sitesi sayfa yükleme süresini 5 saniyeden 2 saniyeye düşürdüğünde, bağışlarda 34 milyon dolarlık artış olduğunu da ekleyelim.

Sonuç olarak;

  • Yükleme işleminin 4 saniyeden uzun sürmesi halinde her 4 ziyaretçiden 1’inin web sitesini terk ettiğini,
  • Kullanıcıların yüzde 46’sının düşük performans gösteren web sitelerini tekrar ziyaret etmediğini,
  • Mobil siteye erişen kullanıcıların yüzde 74’ünün, yüklemesi 5 saniyeden uzun süren sayfalardan ayrıldığını ortaya koyan araştırma sonuçları karşısında şaşırtıcı olmayan; Google’ın, sayfa yükleme hızının 2 saniye ya da daha az olmasını önermesidir.

Web Sitesi Hız Testi Ne İşe Yarar?

Sitenizin içeriğinin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçmeye yarayan Google PageSpeed Insights, Pingdom, GTmetrix gibi online test araçlarıyla  web sitenizin sayfa yüklenme hızını öğrenebilirsiniz.

Bunlardan bazılarıyla hem mobil hem de masaüstü cihazlarda web sitenizdeki her sayfanın performansına dair ayrıntılı raporlara sahip olmanız da mümkün.

İyileştirmelerin gerekli olduğu yerler hakkındaki önerilerde de bulunan bu araçlar sayesinde, Dünya’nın farklı bölgelerinde sitenizin kaç saniyede yüklendiğini görebilirsiniz.

En İyi Hız Testi Siteleri

Site hız testi için kullanılan araçlar; önbelleğe alma, istemci-sunucu arasındaki gidiş-dönüş süreleri, veri indirme-yükleme boyutu ve kullanıcı deneyimi gibi bir dizi kurala dayalı olarak performans puanları oluşturur.

Ayrıca bu araçların sunduğu analiz ve öneriler; web sitesi sahiplerine sitelerindeki performans sorunlarını tanımlama ve ortadan kaldırma konusunda gerekli adımları atma fırsatı sunar.

Farklı hız testi araçları, farklı performans parametrelerini farklı şekilde test ettiğinden; farklı sorunları tanımlar.

Bu nedenle test sonuçları farklılık gösterir ve tek bir araca bağlı kalmaktansa daha kapsamlı analizler açısından birkaç tanesini birden kullanmanız önerilir.

1. Google PageSpeed Insights

Google’ın sunduğu PageSpeed Insights, en sık kullanılan ücretsiz hız testi araçlarından biridir.

Sitenizin performansını test etmek için URL’nizi girip “Analiz Et” butonuna bastığınızda 100 üzerinden bir puanlama sistemi ile karşılaşırsınız.

PageSpeed Insights sonuçlarında 90 veya üzeri hızlı, 50 ile 90 arası ortalama, 50 puanının altı ise yavaş olarak kabul ediliyor.
PageSpeed Insights sonuçlarında 90 veya üzeri hızlı, 50 ile 90 arası ortalama, 50 puanının altı ise yavaş olarak kabul ediliyor.

Ekranın sol üst köşesinden mobil ya da desktop seçimi yaparak sitenizin PageSpeed Insights raporlarını incelemeniz mümkün.

Ayrıca, Page Speed Insight sonucunun altında, performansınızı nasıl artıracağınız konusunda “Kullanılmayan CSS’i kaldırın” gibi bazı önerilerin sıralandığı bir bölüm bulunur.

PageSpeed ​​Insights’ın dünyanın en büyük ve en popüler arama motoru tarafından yürütüldüğü göz önüne alınırsa, özellikle akıllı telefonlarda yükleme sürelerini azaltmak için buradaki önerileri kullanmak; rakiplerinize karşı avantaj kazanmanızı sağlayacaktır.

2. Pingdom

2007’den bu yana interneti hızlı ve güvenilir bir yer haline getirmeye çalışan Pingdom, aralarında Spotify, Pinterest, Facebook, Twitter, Zendesk ve MailChimp gibi şirketlerin bulunduğu 850.000’den fazla kullanıcıya sahip. 

Pingdom bir web sitesinin hızını Avrupa, Amerika ve Asya’daki  100’den fazla lokasyona göre test etmenizi mümkün kılıyor.

Ayda 22 milyardan fazla sitenin test edildiği Pingdom, sitenizin performansını 12 farklı kritere göre değerlendiriyor ve web sitenizde yapılan tüm testlerin sonuçlarını kaydederek sitenizin zaman içindeki hız gelişimlerini izlemenizi sağlıyor.

Pingdom’un ücretsiz web sitesi hız testi web sitenizin adresini girip konumunuza en yakın lokasyonu seçmenizi gerektirir. “Start Test” butonu ile testi başlattığınızda sayfanızın bulunduğunuz konumda yüklenme hızını (load time) gösteren sonuç tablosuna ulaşırsınız.

Pingdom'un sayfa yüklenme hızını gösteren sonuç tablosu
Pingdom’un sayfa yüklenme hızını gösteren sonuç tablosu

Tablonun altında hızınızı artırmanız için geliştirmeniz gereken özellikler ve önerilerin sıralandığı “Improve page performance” bölümü yer alır.

Buradaki önerileri dikkate alarak sitenizin yükleme sürelerinizin azaltmanız mümkün.

Pingdom'un hız testi sonucunda önerileri sıraladığı bölüm
Pingdom’un hız testi sonucunda önerileri sıraladığı bölüm

Ayrıca Pingdom sonuçlarında, sitenizden indirilen tüm dosyaların; yükleme sırası, yükleme süresi, boyut, tür veya URL’ye göre listelendiğini de görebilirsiniz.

Pingdom'da indirilen dosyaların; yükleme sırası, yükleme süresi, boyut, tür veya URL'ye göre listelenmesi
Pingdom’da indirilen dosyaların; yükleme sırası, yükleme süresi, boyut, tür veya URL’ye göre listelenmesi

3. GTmetrix

GTmetrix, en popüler hız analizi sitelerinden biridir. Microsoft, Hp, PayPal, BMW, Nike, Samsung gibi tanınmış kullanıcıları olan GTmetrix, kapsamlı rapor ve öneriler sunarak hızlı yüklenen web sitelerinin artmasını hedefleyen bir hız testi sitesi.

Dünya çapındaki 7 farklı bölgede;

  • Dallas, USA
  • Hong Kong, China
  • London, UK
  • Mumbai, India
  • Sydney, Australia
  • São Paulo, Brazil
  • Vancouver, Canada’da bulunan 28 sunucudan sitenizin sayfa yüklenme hızına dair bilgiler alabileceğiniz GTmetrix’in test sonuçlarını dilerseniz pdf dosyası şeklinde indirebilirsiniz.

URL’nizi test etmek istediğiniz konumu seçmenizi sağlayan GTmetrix, Chrome (Masaüstü) ve Firefox (Masaüstü) ile ve farklı bağlantı hızlarına göre de sitenizi test etmenizi sağlar.

GTmetrix'in değerleri 0 (F) ila 100 (A) arasındadır.
GTmetrix’in değerleri 0 (F) ila 100 (A) arasındadır.

GTmetrix üzerinden oluşturacağınız ücretsiz hesap ile test sonucu incelemelerinizi kolaylaştırmak için grafikleri indirmek ve son 20 testi kaydederek karşılaştırmalar yapmak gibi çok sayıda avantaja sahip olabilirsiniz.

4. WebPageTest

WebPageTest, bir Google Chrome mühendisi olan Patrick Meenan tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir hız testi sitesi.

Web sitenizin yavaş olmasına neden olan sorunları bulmak istiyorsanız; WebPagetest’in, sitenizin hız testi sonuçlarını derinlemesine analiz etmenizi sağlayan detaylı çizelge ve raporlarla dolu olduğundan emin olabilirsiniz!

5. Dareboost

Dareboost; American Express, TV5MONDE, Domino’s Pizza, Yves Roche gibi çok sayıda ünlü kullanıcıya sahip.

Tek bir tıklamayla hız, SEO, güvenlik gibi 130’dan fazla alanda analizler sunan Dareboost ile rakiplerinizin ve kendi sitenizin karşılaştırmasını yapabilir, güçlü ve zayıf yönlerinizi hızlıca tespit edebilirsiniz.

Premium versiyonu olmasına rağmen, Dareboost hız testini ücretsiz olarak aylık 5 rapor için kullanabilirsiniz. 

Site Hızı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site hızı artırma ya da performans optimizasyonu; sitenin tamamını oluşturduktan sonra değil, web sitesi geliştirmenin tüm aşamalarında göz önünde bulundurulmalıdır.

Sayfa yükleme süresi ölçülürken aslında, istekte bulunulan andan itibaren bir web sayfasındaki içeriğin sunucudan indirilme süresi hesaplanır.

Bu nedenle site kurma kararı aldığınız anda; sitenizin yayınlanmasını sağlayacak olan, içeriğinizin barındırılacağı server (sunucu)özelliklerinin, site hızı için çok önemli bir etken olduğunu bilmelisiniz.

Hosting hizmeti aldığınız firmanın sitenizi yüksek donanıma sahip sunucularda barındırması sitenizin performansından memnun olmanızda büyük pay sahibidir.

Sunucunuzun özelliklerine dikkat etmek dışında site hızınızı artırmaya yönelik önerilerimizi sıralayalım:

Eğer siteniz, büyük görseller, karmaşık kodlar ve tasarımlarla doluysa bu etkenler de sayfalarınızın yüklenmesini geciktirebilir.

  • 150 bayttan büyük CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu azaltmak için dosya sıkıştırma uygulamaları kullanabilirsiniz. Görselleri de Photoshop gibi bir programda optimize etmenizde yarar var.
  • CSS, JavaScript ve HTML kodlarınızı boşluk, virgül ve diğer gereksiz karakterleri kaldırarak optimize etmelisiniz. Ayrıca kullanılmayan kodları kaldırmalısınız.
  • Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanarak sitenizin kopyalarının, kullanıcılara en yakın veri merkezlerinden aktarılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bir sayfa başka bir sayfaya her yönlendirme yaptığında, ziyaretçiniz HTTP istek yanıt döngüsünün tamamlanmasını beklerken ek süre ile karşılaşır. Bu nedenle yönlendirmeleri azaltmalısınız.
  • Tarayıcılar resim, JavaScript dosyaları gibi çok fazla bilgiyi önbelleğe alır, böylece bir ziyaretçi sitenize geri döndüğünde tarayıcının tüm sayfayı yeniden yüklemesi gerekmez: Önbellekleme site hızını artırdığından, bir önbellek eklentisi kullanmanızda fayda var.
  • Ayrıca Google, site hızını artırmak için JavaScript’i engellemekten kaçınmanızı önermektedir.
  • Sitenizde düğmeler ve simgeler gibi sık kullandığınız görüntüler için şablon oluşturmak üzere CSS sprite‘ları kullanarak yükleme süresinden tasarruf edebilirsiniz.

Özetle arama motoru sıralamanızı, dönüşüm oranlarınızı, ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdiği süreyi etkilediği için site hızının derinlemesine hakim olmanız gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir